Despre copii

Alaptarea – Orice femeie are lapte?

Aproape fiecare mama are destul lapte daca procesul de alaptare este sprijinit de la inceput pentru ca alaptarea este un proces hormonal declansat de un mecanism reflex in care bebelusul are rolul principal.

De fiecare data cand bebelusul suge, 2 hormoni sunt eliberati in circulatia generala:

Recomandari si sfaturi de alaptare

Daca bebelusul nu este pus la san intre 8 si 12 ori pe zi in primele zile de viata, este posibil sa nu se produca destul lapte pentru ca jmecanismul reflex de declansare a secretiei nu este demarat.

La inceput, sanii secreta colostru (desi in cantitate mica, acest lichid este extraordinar de bogat in substante nutritive). Din punct de vedere cantitativ, colostrul este, de asemenee exact ce trebuie stomacului bebelusului, care are o capacitate intre 3 si 7 ml.

De fiecare data cand bebelusul este pus la san, acesta trebuie lasat 10 minute la un san si, daca mai doreste, alte 10 minute la celalalt. Astfel primeste colostru de la ambii sani, acestia obisnuindu-se incet-incet cu aceasta stimulare. Atentie, aceasta stimulare poate fi neplacuta la inceput, insa aceasta senzatie dispare in scurt timp.

Cu cat mai des este pus bebelusul la san, cu cat mai repede se va forma laptele matur (de obicei in a treia zi). Trecerea de la colostru la laptele matur este progresiva si bebelusul primeste la fiecare masa din ce in ce mai mult din punct de vedere cantitativ.

Din momentul in care se formeaza laptele matur, bebelusul se lasa la un san minimum 20 de minute; aceasta durata este necesara pentru ca continutul laptelui nu este identic la inceputul si la sfarsitul fiecarei mese – grasimea din lapte vine spre sfarsitul mesei (dupa 15-20 de minute). Unii copii sunt satui cu un singur san la o masa, altii vor sa suga de la ambii sani.