Despre copii

Cum sa recunoastem un comportament suicidar la copii si adolescenti?

Comportamentul suicidar, care este un act autodistructiv, implica atat tentativa de sinucidere, cat si suicidul realizat.

Suicidul este rar intalnit la copii inainte de pubertate, fiind mai frecvent in adolescenta, in special intre varsta de 15 si 19 ani si la adulti. Totusi, se intalnesc cazuri de suicid si la copii, si nu trebuie trecut cu vederea la preadolescenti.

Suicid la copii

Factorii de risc

De obicei, interactioneaza o multime de factori inainte ca un gand suicidar sa devina un comportament suicidar. Foarte frecvent exista o problema psihica subiacenta sau un eveniment stresant declansator, precum: moartea unei persoane iubite, despartirea de iubit/a, schimbari in mediul de viata – scoala, vecini, prieteni, disciplinari umilitoare, esecul scolar, sau probleme cu legea.

Recunoasterea comportamentului deviant al adolescentilor

Adolescentii cu depresie au sentimente de disperare si nefericire care le limiteaza capacitatea de a lua in considerare solutii alternative pentru probleme imediate. Utilizarea alcoolului sau a drogurilor scade inhibitia impotriva actiunilor periculoase si interfereaza cu capacitatea de anticipare a consecintelor. În final, controlul scazut al impulsurilor este un factor comun in comportamentul suicidar.
Adolescentul care are un comportament suicidar este de obicei suparat pe membrii familiei sau prieteni, nu comunica, are o atitudine agresiva, fiind incapabil sa-si tolereze furia si o intoarce impotriva propriei persoane.

Semne

Preventie, diagnostic si tratament

  1. Parintii, medicii, profesorii si prietenii trebuie sa identifice copiii cu comportament suicidar, in special cei care au modificari recente de comportament. Adeseori, copiii si adolescentii se incred doar in cei de varsta lor si de aceea, trebuie invatati sa nu pastreze un secret care poate duce la moartea tragica a unui prieten sau coleg.
  2. Copiii cu tentativa de suicid trebuie evaluati urgent in camera de garda a spitalului. Orice tip de tentativa de suicid trebuie luata foarte in serios, deoarece o treime dintre copiii cu sinucideri reusite au avut cel putin o tentativa suicidara.
  3. Medicul este cel care decide daca va fi necesara internarea sau initierea imediata a unei consilieri pasihologice sau terapeutice in functie de caz.
  4. Rolul parintilor este esential, acestia avand obligatia de a acorda suport emotional prin comunicare, gesturi si manifestari calde, fara a avea o atitudine agresiva manifestata prin apostrofari sau chiar lovirea copilului – acestea vor agrava si mai mult situatia.