Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Poliomelita si vaccinarea la copil0 Comments

Publicat in:
Etichete:cauza, cauze, cum se transmite, diagnostic, poliomielita, simptome, tratament, vaccin

Simptomele poliomielitei

Majoritatea persoanelor (90-95%) nu au deloc simptome.

Poliomielita prezinta o evolutie usoara si scurta a bolii si are urmatoarele simptome:

– febra (peste 39,50C)
– o stare generala proasta
– lipsa poftei de mincare
– constipatie
– voma
– dureri abdominale
– dureri in git

Uneori, poliomelita nu aprezinta simptome

In unele cazuri, persoana infectata nu prezinta intotdeauna simptome. In unele cazuri simptomele sunt pseudo-gripale: febra, angina (durere de gat), tulburari digestive, dureri de cap, dureri abdominale. Uneori pacientul acuza redoare de ceafa sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Cea mai grava forma a bolii este paralizia poliomielitica. Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalandu-se in decursul primei saptamani. Paralizia poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cat si musculatura toracelui. Vindecarea este mai mult sau mai putin completa, in functie de caz.

Aproximativ 1% dintre copii sunt afectati de paralizie. Dintre acestia peste 1% sunt afectati pe viata post-poliomielita. Daca sunt afectati muschii respiratori, in absenta respiratiei artificiale, poate surveni decesul. Nu exista tratament, dar intr-o oarecare masura se pot ameliora simptomele. Bolnavul poate avea uneori nevoie de respiratie artificiala.

Poliomielita in Romania

In Romania, au evoluat mai multe episoade epidemice, in anii 1927, 1955, 1980–1982 (221 de cazuri, determinate de virusuri polio salbatice tip 2 si 3) si in perioada 11 noiembrie 1990 – 25 aprilie 1992 (13 cazuri, determinate de virusul polio salbatic tip 1, care a implicat in special copii romi nevaccinati, multi dintre ei infectati cu virusul imunodeficientei umane HIV). Ultimul caz de poliomielita din Romania (aprilie 1992) a fost tot un copil de etnie roma, din judetul Giurgiu, care nu fusese niciodata vaccinat.

In 2002, a fost elaborat si adoptat „Planul national de actiune pentru mentinerea statutului fara poliomielita din momentul certi­ficarii regionale pana la certificarea globala“ (nr. DB 5.278/22.08.2002), care apoi a fost actualizat periodic. Obiectivul principal al acestui plan este de a reduce riscul de raspandire, in urma unui eventual import, a poliovirusurilor salbatice si a poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale (VDPV – vaccine derived polioviruses) circulante in tarile endemice si in cele recent reinfectate.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Poliomelita si vaccinarea la copil

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!