Despre copii

Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Prevalenta tot mai alarmanta a obezitatii, precum si faptul ca aceasta debuteaza nu rareori la varsta mica impun cateva sublinieri.

Obezitatea la copii

Deoarece excesul ponderal si obezitatea plaseaza o enorma povara de sanatate publica asupra societatii si au o influenta nociva asupra tuturor functiilor fizice si sociale si asupra calitatii vietii, se impun luate toate masurile de prevenire (fiind incomparabil mai dificila tratarea) mai precoce (ideal, in primul an de viata si obligatoriu de la varsta de 2 ani).

Identificarea excesului ponderal (legat adesea de cresterea excesiva in greutate la varsta de sugar si copil mic) impune inceperea cat mai precoce screening-ului in acest sens. De exemplu, o depasire a cresterii ponderale cu cateva procente, inaintea varstei de 2 ani, va fi considerata drept „risc de exces ponderal sau de obezitate”, asa cum ramanerea in urma a cresterii ponderale cu acelasi numar de procente reprezinta risc de malnutritie.

Riscul de obezitate la copil poate fi influentat de evenimente care survin in stadiile precoce ale dezvoltarii, chiar prenatal.

Obezitatea la copii – factori prenatali

Dintre factorii determinanti prenatali ai obezitatii enumeram:

Este important de subliniat ca „este mult mai usor de mentinut o greutate normala decat de revenit la ea dupa instalarea obezitatii”.

Obezitatea la copii – factori postnatali

Legat de acest flagel al societatii moderne, care este obezitatea, exista studii conform carora un posibil factor cauzal ar fi aportul proteic excesiv (proteine de natura animala, nu si cele de origine vegetala, si indeosebi cele din lapte si derivate), mai ales la doua varste critice: 12 luni si 5-6 ani.

Explicatia posibila ar fi faptul ca acest aport proteic excesiv induce o serie de raspunsuri hormonale distincte, prin care se stimuleaza secretia de insulina si de IGF-1 (insulin-like growth factor-1), ceea ce creste riscul aparitiei ulterioare a obezitatii.

Faptul ca primii ani de viata pot reprezenta o perioada critica (privind aportul proteic total, mai ales de provenienta animala, si obezitatea ulterioara) poate fi legat si de:

  1. continutul proteic al formulelor traditionale pentru sugari, care este mai mare decat al laptelui matern, fapt care concorda cu observatia ca sugarii alimentati artificial au un risc mai mare de obezitate decat cei alimentati natural;
  2. faptul ca, in perioada diversificarii alimentatiei sugarului, aportul proteic creste rapid dupa varsta de noua luni.

Diferite studii au dovedit ca un aport proteic excesiv la varsta de 12-24 de luni se coreleaza la varsta de 7 ani cu un IMC (indice de masa corporala) mai mare si un procentaj crescut al grasimii corporale. S-a demonstrat ca, in aceste perioade critice, efectele mentionate le are mai ales laptele de vaca (el stimuleaza secretia de insulina si IGF-1) si mai putin carnea sau proteinele vegetale, proteinele din diverse surse exercitand efecte metabolice diferite.

Aceste studii considera ca, la finele primului an de viata (cand se face trecerea de la alimentatia naturala la dieta uzuala a familiei) survine faza critica legata de aportul proteic si riscul excesului ponderal.


Cresterea ponderala rapida in perioada postnatala precoce este un indicator pentru riscul de obezitate in perioadele urmatoare ale vietii.

Cauze obezitate la copii

Evitati aceste erori din alimentatia copilului

Consum excesiv sau insuficient de nutrienti

Intre erorile frecvent intalnite in alimentatia copilului in al doilea an de viata, conform mai multor studii, se numara consumul excesiv al unor nutrienti si consumul insuficient al altora:

Schimbarile din alimentatia copilului

La acestea s-au adaugat schimbarile in alimentatia copilului survenite in ultima perioada, precum:

Varietatea alimentelor

In plus, multi sugari si copii mici primesc alimente foarte putin variate, reflectand preocuparile nutritionale ale anilor ’70, cand spectrul alarmant era malnutritia, si nu pe cele actuale, legate de excesul caloric.

Diferite studii arata ca aportul caloric normal este depasit cu 16-20% la 0-6 luni si cu 20-35% la copilul de 1-4 ani.

Obezitatea la copii – Masuri preventive

Masurile preventive ale obezitatii la copii sunt:

De subliniat ca, la copilul alimentat conform principiilor enumerate anterior, sanatos si care creste optim, rareori sunt necesare suplimentele vitaminice (cu exceptia vitaminei D) sau de oligominerale cu exceptia fierului).