Despre copii

Fertilizare in vitro – risc de retard mental

Majoritatea celor care nu pot sa aiba un copil mostenitor din cauza unor diverse motive se gandesc si la varianta fertilizarii in vitro. Chiar daca nu resusesc de prima data, unele persoane insista si realizeaza o a doua si chiar o a treia incercare de a avea un bebelus, iar cateodata se intampla ca demersul sa aiba succes atunci cand acestea nu se mai asteapta.

Fertilizarea in vitro riscuri

Totusi, exista specialisti care sustin ca o astfel de metoda de fertilizare in vitro poate aduce probleme nebanuite si anume, poate cauza aparitia unui retard mintal la copiii conceputi in acest mod, arata BBC care citeaza un studiu publicat in Journal of the American Medical Association.

Cercetarea a fost realizat pe 2,5 milioane de copii, care au fost nascuti in Suedia, intre anii 1982 si 2007, iar la teste au luat parte experti din Marea Britanie si SUA. Potrivit sursei citate, dintre acesti copii, 30.959 au fost conceputi prin fecundare in vitro.

Fata de ceilalti copii, micutii conceputi prin fertilizare in vitro nu prezentau mai multe riscuri de a dezvolta autism, insa aveau cu 18% mai multe probabilitati de a suferi de un retard mintal, potrivit specialistilor.

Totusi, acest procent ridicat s-a diminuat in clipa cand savantii au tinut cont si de problemele adesea asociate cu nasterile multiple, frecvente in cazurile de fecundare in vitro. Oamenii de stiinta au efectuat apoi analizat a sase metode diferite de fertilizare in vitro folosite in Suedia, precum si faptul de a utiliza sau nu embrioni congelati.

De exemplu, s-a observat ca una dintre metode a fost susceptibila de a cauza retard mintal bebelusilor.

Autorii studiului spun ca procedura traditionala de fertilizare nu prezinta riscuri!

Potrivit BBC, micutii care au fost conceputi astfel aveau cu 51% mai multe riscuri de a dezvolta retard mintal, in comparatie cu copiii conceputi printr-o alta procedura de fertilizare in vitro – 93 de cazuri la 100.000, fata de 62 de cazuri la 100.000 de bebelusi.

Cercetatorii mai spun ca procedura traditionala nu prezinta riscuri. Totusi, una dintre metode, care consta intr-o microinjectie directa a unui spermatozoid in ovocit, folosita in 50% dintre cazurile de fertilizare in vitro si indicata in mod special pentru barbatii suferind de infertilitate, s-a dovedit a fi si cea mai susceptibila de a cauza retard mintal.

Fertilizarea in vitro reprezinta crearea omului in afara corpului uman, iar in aceasta situatie se utilizeaza spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in eprubeta, in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie.

Primul copil din lume conceput in afara corpului uman a fost nascut in Marea Britanie in anul 1978. Metoda, cunoscuta acum sub numele de Fertilizare in Vitro s-a extins rapid, asa ca de atunci, in lume s-au nascut in jur de 5 milioane de copii prin aceasta metoda.

Potrivit informatiilor Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE), peste 350.000 de copii in fiecare an sunt nascuti ca urmare a fertilizarii in vitro, respectiv 0,3% din cei 130 de milioane de bebelusi nascuti in intreaga lume.