Despre copii

Bronsiolita

Ce este bronsiolita?

Bronsiolita este o boala frecventa a cailor respiratorii, cauzata de o infectie care afecteaza bronhiile mici, cai de transport al aerului in plamani, numite si bronsiole. Cand acestea se inflameaza, se umfla si se umplu cu mucus, ingreunand respiratia.

Bronsiolita la copii

Particularitati bronsiolita

Cel mai adesea afecteaza bebelusii si copiii mici, deoarece micile lor cai respiratorii se pot bloca mai usor decat ale copiilor mai mari sau ale adultilor.

De obicei, apare in primii doi ani de viata, varsta cea mai frecventa la care apare fiind intre 3 si 6 luni.Apare mai frecvent la sexul masculin, la copiii care nu au fost alaptati si la cei care traiesc in conditii de aglomeratie.

Faptul ca merg la cresa si expunerea la fumul de tigara sunt factori care pot mari si ei posibilitatea ca bebelusul sa faca bronsiolita.

Cat de grava este bronsiolita?

Desi adesea este o boala usoara, unii bebelusi risca sa faca o forma mai grava, care necesita spitalizare. Situatiile care maresc riscul unei bronsiolite severe includ prematuritatea, boli anterioare cronice ale inimii sau ale plamanilor si un sistem imunitar slabit din cauza bolilor sau a medicamentelor.

Este legata bronsiolita de astm?

Copiii care au mai avut bronsiolita au un risc mai mare de a face astm ulterior in viata, dar nu este clar daca este boala cea care cauzeaza sau declanseaza astm sau copiii care pana la urma fac astm sunt pur si simplu mai predispusi la bronsiolita ca bebelusi. Se fac cercetari pentru a clarifica relatia dintre bronsiolita si aparitia ulterioara a astmului.

Cauzele bronsiolitei

Bronsiolita este cauzata de obicei de o infectie virala, cel mai adesea cu virusul respirator sincitial, pe scurt VSR. Infectiile cu VSR sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din cazurile de bronsiolita si sunt cele mai raspandite iarna si la inceputul primaverii.

Alti virusi asociati cu bronsiolita sunt rinovirusul, virusul gripal si metapneumovirusul uman.

Simptome ale bronsiolitei

Primele simptome ale bronsiolitei sunt de obicei aceleasi cu ale unei raceli obisnuite:


Cum se transmite bronsiolita?

Infectiile care cauzeaza bronsiolita sunt contagioase. Germenii se pot raspandi in micile picaturi de fluid eliminate de persoana infectata pe nas si pe gura, care ajung in aer prin stranut, tuse sau ras, si pot ajunge pe obiecte ca hainele sau jucariile si pe persoanele care le ating.

Copiii din crese si gradinite au un risc mai mare de a contracta o infectie care poate duce la bronsiolita, deoarece vin in contact cu multi alti copii mici.

Prevenirea bronsiolitei

Cea mai buna metoda de a preveni raspandirea virusilor care pot cauza bronsiolita este spalarea frecventa a mainilor. Poate ajuta izolarea copiilor care sunt raciti sau tusesc de cei sanatosi.

Bebelusii care sunt expusi la fumul de tigara au un risc mai mare de a face forme mai severe ale bronsiolitei decat cei din casele in care nu se fumeaza. De aceea, este important sa evitati expunerea copiilor la fumul de tigara.

Desi nu a fost inca inventat un vaccin pentru bronsiolita, se pot administra medicamente pentru a usura severitatea bolii. Aceste medicamente contin anticorpi VSR si sunt injectate lunar in timpul sezonului de varf al virusului VSR.

Medicatia este recomandata numai bebelusilor care au un risc crescut de a face forma severa a bolii, cum sunt cei nascuti foarte prematur sau cei care au boli cronice de plamani.

Incubatia bronsiolitei

Perioada de incubatie (dintre momentul infectarii si aparitia simptomelor) variaza de la cateva zile la o saptamana, in functie de infectia care cauzeaza bronsiolita.

Durata bronsiolitei

Cazurile de bronsiolita dureaza de obicei circa 12 zile, dar copiii care fac formele grave ale bolii pot tusi saptamani la rand.

Boala ajunge la apogeu in general in a doua sau in a treia zi dupa ce copilul incepe sa tuseasca si sa aiba dificultati de respiratie, apoi cedeaza treptat.

Tratamentul profesional al bronsiolitei

Din fericire, cele mai multe cazuri de bronsiolita sunt usoare si nu necesita un anumit tratament profesional. Antibioticele nu sunt utile, dearece bronsiolita este cauzata de o infectie virala, iar antibioticele sunt eficiente numai in cazul infectiilor bacteriene. Uneori pot fi administrate medicamente pentru a elibera caile respiratorii ale copilului.

Copiii care au dificultati de respiratie, sunt deshidratati sau par extenuati ar trebui sa fie neaparat consultati de medic. Cei care au o forma moderata sau severa a bolii pot avea nevoie de spitalizare sub supraveghere atenta si sa li se administreze fluide si oxigen umidificat. Rareori, in cazurile foarte grave, unii bebelusi pot fi pusi la aparatele de sustinere a respiratiei pentru a-i ajuta sa respire pana cand incep sa se simta mai bine.

Tratamentul la domiciliu al bronsiolitei

Cel mai bun tratament pentru cei mai multi copii este sa li se dea timp sa-si revina, sa se odihneasca si sa bea multe lichide. Poate fi foarte dificil sa va asigurati ca micutul bea destule lichide, totusi, deoarece bebelusii cu bronsiolita pot sa nu aiba chef sa bea.

Ar trebui sa-i dati copilului lichide in cantitati mici, mai frecvent decat de obicei.Aerul din locuinta, mai ales in timpul iernii, poate usca tractul respirator si poate face ca mucusul sa fie mai lipicios. Unii parinti folosesc un vaporizatoor sau un umidificator in camera copilului pentru a-l ajuta sa elimine mucusul din caile respiratorii si a le descongestiona, dar si pentru a-i usura tusea.


Daca folositi un astfel de aparat, curatati-l zilnic cu solutie de curatat pentru a evita formarea mucegaiului.Evitati apa fierbinte si umidificatoarele cu aburi, care pot fi periculoase si pot provoca oparirea.

Pentru a scapa de congestia nazala, incercati sa folositi o pompa de nas cu care sa-i picurati in nas solutie salina (apa sarata). Acest lucru poate fi deosebit de util inainte de masa si de culcare.Uneori, poate ajuta la usurarea respiratiei faptul ca tineti copilul in pozitie usor ridicata. Dati-i medicamente cu acetaminofen pentru a-i reduce febra si a-l ajuta sa se simta mai bine.

Cand trebuie sa chemati medicul?

Trebuie sa chemati medicul in cazul in care copilul are unul dintre urmatoarele simptome:

  1. Are o respiratie accelerata, mai ales daca este insotita de retractii ;
  2. Este deshidratat din cauza apetitului scazut sau a vomei;
  3. Este mai somnoros decat de obicei;
  4. Are febra mare;
  5. I s-a agravat tusea;
  6. Pare extenuat sau letargic.Cereti imediat sfatul medicului in cazul in care copilul respira greu si daca tusea, sau retractiile se inrautatesc, ori daca are buzele ori unghiile vinete.