Despre copii

Semne de diabet la copilul tau

Cele mai recente date din Romania arata ca peste 18.000 de copii sufera de diabet. Boala, considerata pana nu demult specifica adultilor, apare la varste din ce in ce mai mici, iar numarul celor afectati este in continua crestere.

Diabetul la copii

Cauza

Principalii vinovati sunt alimentatia de tip fast food, precum si faptul ca, in ultima vreme, copiii par sa fii uitat ce inseamna miscare.

Diabetul la copii – Primele semne de diabet

De obicei, cei mai predispusi riscului de diabet sunt copiii care au un istoric in familie in acest sens sau care sunt obezi. Daca copilul tau se afla intr-una din aceste situatii ar trebui sa fii atent la urmatoarele semne:

– sete excesiva, in special in timpul noptii

– mers frecvent la toaleta

– oboseala, letargie

– infectii frecvente si rani care nu se vindeca

– vedere in ceata

Cum sa previi diabetul la copii?

Pentru a preveni diabetul la copii trebuie sa ai grija de doua aspecte majore: alimentatia si miscarea.

Alimentatia

In privinta alimentatiei, ai grija sa:

– incurajezi copilul sa manance micul dejun. Cerealele si laptele reprezinta un mic dejun rapid si sanatos, care ii va impiedica pe copii sa-si doreasca vreo gustare bogata in grasimi sau zaharuri.

– incurajezi copilul sa manance mai multe fructe. Crude, uscate, congelate, smoothie, indiferent de forma in care ii dai fructele, important este sa le manance.

– incurajezi copilul sa manance mai multe legume. Poti incerca sa adaugi multe legume la pastele lui preferate (integrale, desigur). Chiar si o pizza pregatita in casa, cu multe legume poate fi o alegere buna.

– ai pregatite pentru gustare alimente nesarate, iaurt degresat, briose din cereale integrale, fructe uscate sau seminte.

– incurajezi copilul sa incerce alimente noi. Alimentatie sanatoasa inseamna introducerea unei varietati largi alimente si nu limitarea optiunilor.

– incurajezi copilul sa participe la pregatirea mesei. In acest fel ii va fi mai greu sa faca nazuri la ceva preparat de mainile lui.

Miscarea pentru a evita diabetul la copii

In privinta miscarii ai grija sa:

– mergeti pe jos sau sa folositi mijloacele de transport in comun pentru distante scurte

– incurajezi copilul sa faca un sport, sa mearga cu bicicleta sau cu rolele in timpul liber

– limitezi timpul petrecut de copil in fata televizorului, calculatorului

– nu lipseasca de la orele de educatie fizica.