Despre copii

Sfaturi pentru schimbarea corecta si in siguranta a scutecului

Cand este momentul sa schimbati scutecul, pregatiti toate cele necesare si aveti grija sa fie camera calda si fara curenti de aer. Stergeti copilul dumneavoastra bine inainte de fiecare schimbare, chiar si cand scutecul nu este murdarit si pielea sa pare uscata.

Cum se schimba scutecele

Folosind apa calduta indepartati toate murdariile, avand grija in special la pliurile pielii. Sa curatati intotdeauna copilul dumneavoastra dinspre fata spre spate astfel incat sa nu fie transferati microbi la organele sale genitale. O solutie si mai eficienta pentru curatarea pielii copilului dumneavoastra sunt servetelele pentru sugari.

Copilul dumneavoastra este acum gata sa primeasca un scutec curat si uscat. Dupa ce veti alege marimea corecta a scutecului, deschideti si asezati-l sub copilul dumneavoastra, astfel incat benzile adezive sa fie situate la dreapta si la stanga taliei sale.

Ridicati partea anterioara a scutecului intre piciorusele sale, cu degetele dumneavoastra scoateti spre exterior elasticele laterale din jurul picioruselor sale si apoi aduceti benzile peste partea anterioara a scutecului si lipiti-le drept.

Bineinteles, daca copilul nu se simte confortabil, lipiti din nou benzile intr-un alt loc. Daca copilul dumneavoastra este baietel, nu uitati sa asezati penisul in jos. in acest fel evitati scurgerile pe langa scutec si infectiile vezicii urinare.

Este posibil ca copilul sa aiba nevoie de putin timp pana sa se familiarizeze cu procedura de schimbare a scutecului. Ajutati-I cu acest lucru. Data viitoare cand va trebui sa il schimbati, oferiti-i un masaj scurt. in acest fel toata procedura va deveni mai distractiva si amuzanta. Dupa ce terminati, jucati-va cu copilul dumneavoastra, pentru ca intr-adevar cand este curat si uscat, este fericit!

Iritatii si arsuri

Urina poate produce amoniac, care provoaca arsuri sau iritatii ale pielii si in final disconfortul copilului dumneavoastra. Amoniacul continut de urina arde pielea copilului, daca vine mult timp in contact cu ea, iar scaunele, sursa de bacterii, provoaca iritatii si eriteme, daca nu se indeparteaza imediat.

Aceasta este cauza principala pentru care 4 din 5 sugari sufera de iritatii ale pielii. Deoarece bacteriile se inmultesc in special inmediu alcalin, asa cum sunt scaunele sugarului care este hranit cu lapte artificial, acesti copii sunt mai predispusi la iritatii.

Aveti grija sa curatati si sa spalati bine copilul, sa controlati si sa schimbati scutecul sau frecvent. De multe ori, se recomanda si utilizarea de creme speciale farmaceutice, recomandate de pediatru.

Arsurile simple trec de obicei dupa 3 zile. Daca problema persista sau copilul prezinta eriteme, cosuri, bube sau alt tip de dermatite, este necesara parerea si asistenta pediatrului dumneavoastra.

Cosmeticele pentru copii

Cosmeticele pentru copii sunt concepute special, hipoalergice pentru protectia pielii sensibile a copilului care este foarte predispusa la infectii. De aceea utilizarea sapunurilor comune care sunt folosite de adulti este contraindicata.

Schimbarea scutecelor

Alegerea corecta a cosmeticelor trebuie facuta pe baza modului lor de preparare, in principal din substante organice si antialergice.

 

Este recomandata utilizarea produselor cosmetice din aceeasi serie, fabricate de acelasi producator, pentru ca schimbarea lor poate provoca reactii ale pielii si iritatii.

Crema pentru copii

La fiecare schimbare este necesara utilizarea de crema sau alt produs natural pentru protectia pielii copilului.

Un amestec de musetel cu ulei de masline, ulei de migdale sau ulei de galbenele este la fel de eficient. Dupa luna a 3-a, cand incepe reabilitarea functiei sistemului urinar si digestiv, utilizarea cremei nu este atat de necesara (decat in caz de arsuri).

Sudocrem

Iritatiile de scutec reprezinta o cauza frecventa a indispozitiei bebelusilor – devin nelinistiti, agitati si plang, statisticile aratand ca unul din patru bebelusi este afectat de aceasta problema, li itatiile de scutec sunt cauzate de contactul indelungat al pielii bebelusului cu urina.

Aceasta poate interactiona cu fecalele, ceea ce afecteaza pielea si poate determina aparitia petelor rosii, a basicilor si a eroziunilor. Iritatii le de scutec pot aparea in orice moment, uneori fara motive evidente, din cauza sensibilitatii naturale mai sporite a pielii unora dintre bebelusi. Exista totusi perioade in care bebelusii sunt mai expusi iritatiilor de scutec: aparitia dentitiei, terapia cu antibiotice sau introducerea alimentelor solide in dieta.

Creata in urma cu 70 de ani, crema antiseptica hipoalergenica Sudocrem este lider pe piata produselor pentru ingrijirea iritatiilor de scutec din Marea Britanie, Irlanda sau Olanda. Testele clinice atesta faptul ca Sudocrem contribuie la ingrijirea pielii sensibile a bebelusului tau – are o baza impermeabila, care formeaza o bariera pi otectoare, impiedicand agentii iritanti, precum urinasi fecalele, sa intre in contact CU pielea.

Actiunea multilaterala a acestui produs se datoreaza celor 5 ingrediente active pe tare le contine: lanolina hipoalergenica inmoaie, lubrifiaza si hidrateaza pielea, oxidul de zinc actioneaza astringent, in timp ce benzoatul de benzii si cinamatui de benzii accelereaza procesul de regenerare a pielii, iar alcoolul benzilic are proprietati antibacteriene si antimicotice.

Servetelele umede

O alternativa indicata, practica si eficienta a spalarii copilului cu apa, este aceea de a curata pielea sa cu servetele umede. Si in acest caz, stergeti din fata spre spate. Sugarii sunt foarte sensibili la ce este fin si ce nu.

Ceva care vi se pare moale, poate fi aspru pentru copilul dumneavoastra. Deci finetea, precum si textura densa si compusii servetelelor umede pe care le alegeti, sunt foarte importante. Se gasesc in arome diferite sau fara, alcatuiesc solutia ideala pentru ingrijirea copilului dumneavoastra cand sunteti impreuna cu el in afara casei.

Pudra

Pe vremuri utilizarea pudrei era raspandita, datorita actiunii sale impotriva iritatiilor. Conceptiile moderne despre ingrijirea copilului considera pudra neadecvata deoarece norii de pulbere care se formeaza la utilizarea sa ingreuneaza sistemul respirator al copilului.

Laptele de curatat si uleiurile

Laptele de curatat trebuie sa aiba la baza substante emoliente fine, precum esterele si lecitina. Se utilizeaza cand copilul nu poate sa faca baie si nu ca un substitut.

Uleiurile protejeaza straturile interne ale pielii. in special uleiul de masline, care contine vitamina E, seamana cu secretia cutanata si are actiune protectoare. Uleiuri precum cele de dafin, avocado, jojoba, contin vitamine benefice pentru piele.

Plantele aromatice

Plantele aromatice, precum aloe, musetelul sau produse cu extrase de orz, datorita provenientei lor naturale, sunt potrivite pentru combaterea dermatitelor. Au actiune antiinflamatoare, emolienta si amelioreaza roseata, alina durerea cutanata.

Baia bebelusului

Baia copilului face parte din ingrijirea meticuloasa de zi cu zi si contribuie atat la igiena sa corporala cat si la tonifierea sa psihologica. Cei mai multi copii iubesc si se bucura de contactul cu apa. Se simt confortabil, se relaxeaza si o intampina ca o joaca.

In primele zile ingrijirea si curatarea copilului se limiteaza la spalarea locala, in principal in punctele unde se murdareste mai des, cum ar fi mainile, fata, gatul, axila si regiunea organelor genitale, utilizand un prosop umed cu apa calduta sau vata umeda din bumbac.