Despre copii

Ce nu stiai despre sanatatea urechilor?

In momentul cand nu ai vreo durere in zona urechilor si cand auzul este bun, abia daca acorzi atentie acestor parti ale corpului. Insa asta nu inseamna ca nu ar trebui sa stii cat mai multe despre urechi si sanatatea lor.

Betisoare urechi

Iata cateva lucruri esentiale despre acestea, pe care cel mai probabil nu le stii:

Betisoarele pentru urechi sunt periculoase

Cu toate ca foarte multe persoane folosesc aceste betisoare pentru curatarea urechilor, ele sunt periculoase, pe de o parte pentru ca pot impinge ceara si mai spre interior, iar pe de alta pentru ca pot vatama timpanul.

Prin urmare, utilizeaza aceste obiecte cu mare atentie si mai mult pe partea exterioara a urechii. In cantitati normale, ceara nu cauzeaza probleme.

Scopul cerii nu este cunoscut

Medicii afirma ca nu stiu cu exactitate de ce avem ceara in urechi, dar, in general, se crede ca aceasta face parte dintr-un proces de auto-curatare. Daca ajuta la echilibrarea PH-ului sau are proprietati antibacteriene, nu se stie insa sigur.

In plus, nu este cunoscut nici motivul pentru care unii oameni au extrem de putina ceara, iar altii au foarte multa.

Cu toate acestea, se stie clar ca are cateva scopuri practice: este otravitoare pentru micile vietuitoare care ar putea intra in ureche si impiedica particulele de praf si mizerie sa patrunda in urechea interna.

Ce fel de oase are urechea ta? Cele mai mici din corp!

Cele trei oase din urechea mijlocie, numite popular ciocanul, nicovala si scarita, sunt cele mai mici oase din corpul uman. Insa, desi mici, acestea sunt destul de rezistente, iar deteriorarile la nivelul lor pot fi destul de serioase – pot fi dislocate sau chiar rupte.

In cazul in care se rup pot fi reparate chirurgical sau inlocuite cu o proteza.


Utilizarea lumanarilor de ureche este ineficienta si periculoasa

Este vorba de o practica din medicina alternativa, ce consta in utilizarea unei lumanari goale pe dinauntru. Un capat este pus in ureche, iar celalalt este aprins cu scopul de a indeparta ceara.

Betisoare urechi

Potrivit mai multor cercetari insa, aceasta practica nu numai ca este ineficienta, insa poate fi si periculoasa. Numerosi otolaringologi au avut pacienti care au venit la ei cu probleme aparute in urma folosirii acestei tehnici.

Pacientii aveau arsuri, ocluzii ale canalului auditiv, perforatii ale timpanului, infectii, pierderi temporare ale auzului.

Sa zbori cu avionul cand esti racit poate fi periculos

Trompele lui Eustache actioneaza ca doua valve care elibereaza presiunea atunci cand organismul este supus unor schimbari de altitudine, ca in timpul zborului cu avionul.

In cazul in care urechile sunt curate, ele se pot adapta singure la presiune, prin inghitire. Dar daca trompele sunt pline cu lichid, cum se poate intampla cand esti racit, nu pot elibera presiunea, iar daca acest lucru se intampla timpanul poate fi rupt.

Pentru a fi in siguranta, daca esti racit si trebuie sa zbori cu avionul este bine sa vorbesti cu un medic inainte si sa ai la tine un descongestionant.

Urechile contribuie la perceperea gustului

Expertii spun ca acestea au un rol in transmiterea la creier a semnalelor legate de gust. De aceea, o infectie poate altera capacitatea de a percepe gustul, ca si o interventie chirurgicala la nivelul lor.

Timpanul este foarte subtire

Timpanul este alcatuit din doar trei straturi de membrana, fiind probabil la fel de subtire ca o coala de hartie. Prin urmare, din acest motiv este riscanta folosirea betisoarelor pentru curatarea urechii si de aceea timpanul poate fi deteriorat foarte usor.

Si, din pacate, nu se mai vindeca in totalitate daca s-a rupt.