Despre copii

Simptome de sarcina

Nu ar fi greu sa ne dam seama ca suntem insarcinate daca uterul ar fi dotat cu lumini reflectorizante si alarme care sa inceapa sa zbarnaie atunci cand, in sfarsit, conceptia a avut loc! Din pacate, insa, singurele simptome pe care le avem sunt legate doar de schimbarile hormonale care au loc in corpul nostru, iar aceste simptome pot fi destul de intelatoare. Ba mai mult, cand vine vorba de simptome precoce de sarcina, lucrurile sunt cu atat mai nesigure.

Simptome sarcina

Cand voi incepe sa constat simptomele precoce de sarcina?

Desi studiile arata ca un ovul este de regula fertilizat in primele 12 ore ale ovulatiei (si nu mai tarziu de 24 h), tu nu vei constientiza simptomele precoce de sarcina decat dupa implantare, aceasta avand loc dupa 7-10 zile de la ovulatie.

Daca ai ramas insarcinata, embrionul incepe sa produca hormoni hCG dupa implantare, asa ca este imposibil sa depistezi sarcina sau sa ai simptome mai devreme. Asadar, cu cat astepti mai mult pentru a-ti face un test dupa ovulatie, cu atat va fi rezultatul mai aproape de adevar. Testele de sarcina ar trebui facute, in mod ideal, din momentul in care ciclul iti intarzie cu o zi.

Mai jos ai o lista de 15 simptome pe care le-ai putea avea atunci cand si daca ramai insarcinata. Tine minte ca fiecare femeie si fiecare sarcina difera, asa ca nu e cazul sa intri in panica daca nu prezinti toate simptomele precoce de sarcina.

Temperatura bazala (TB) ridicata

Daca, in mod regulat, tii un grafic al ciclurilor si iti iei temperatura, vei observa ca TB va ramane ridicata pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoaca TB sa creasca pana la ovulatie si sa se mentina la un nivel ridicat daca esti insarcinata. Daca nu esti insarcinata, temperatura ta bazala va scadea la loc si vei avea menstruatie, ca in fiecare luna.

Intarzierea menstruatiei

Unul din simptomele precoce de sarcina pe care le-ai putea observa este intarzierea menstruatiei. Desi aceasta este, de regula, asociata cu sarcina, nu este exclus ca motivul intarzierii sa fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boala grava sau efectul secundar al unei operatii chirurgicale. Pe de alta parte, este posibil sa ai menstruatie chiar si in timpul sarcinii. Unele femei sangereaza doar cateva luni sau pe tot parcursul sarcinii.

Greturile in sarcina

Un alt simptom precoce de sarcina foarte cunoscut sunt greturile. Contrar credintelor populare, ele nu apar doar dimineata, ci te pot surprinde in orice moment al zilei.

Asigura-te ca mananci bine si echilibrat.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greata, desi unele femei spun ca nimic nu le poate ajuta in a se simti mai bine. Greturile persista in primul trimestru de sarcina, desi, in cazuri rare, pot continua si in al doilea.

Modificarea sanilor

Chiar de la inceputurile sarcinii vei putea constata niste schimbari ale sanilor, precum:

Simptome sarcina

Sfarcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar ca devin iritant de sensibile!
Sanii pot durea sau sa aiba umflaturi.
Sfarcurile se pot inchide la culoare.
Venele din zona sanilor pot deveni mai vizibile si se pot mari.
Areolele se inchid la culoare.
Micile umflaturi de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creste sau se pot mari in dimensiuni.

Exces de mucus cervical

O crestere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secretie excesiva de mucus cervical. Unele femei pot observa doar un pic, pe cand altele mult mai mult.

Oboseala ca simptom precoce de sarcina

Cand ramai insarcinata, metabolismul tau trece la alt nivel, pentru a putea sustine atat corpul tau, cat si pe al copilului in formare. Asta implica foarte multa munca! Ai putea deveni intr-atat de obosita incat sa incepi sa dormi mai mult decat de obicei. Mai mult decat atat, nivelul ridicat de progesteron necesar in timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare ca te simti epuizata! Daca simti nevoia sa te odihnesti sau sa dormi, asculta ce iti dicteaza organismul.

Urinare frecventa

Cam la o saptamana dupa concepere vei incepe sa mergi mai des la toaleta, numai ca sa descoperi ca urinezi des, dar putin. Aceasta se intampla deoarece embrionul incepe sa secrete hormonul de sarcina hCG, care mareste cantitatea de sange din zona pelviana. De aici, vezica se irita, lasand sa se scurga chiar si cantitati mici de urina. Chiar si noaptea te poti trezi pentru a urina mai des decat de obicei.

Crampe

Acest simptom precoce de sarcina poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii parinti, intrucat este simptom care ar putea anunta si pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci cand nu esti gravida, uterul se contracta incontinuu. Cand esti insarcinata, fatul creste si impinge in peretii uterului, provocand ca acesta sa se contracte – lucru care este foarte normal.

In cazul in care crampele sunt insotite de scurgeri de sange, mergi la un consult medical. Numai doctorul iti poate evalua starea de sanatate pentru a vedea daca esti in pericol de avort spontan.

Cu toate acestea, nu te panica. Femeile gravide pot avea crampe si sangerari si totusi sa reuseasca sa duca la capat o sarcina sanatoasa.

Scurgeri usoare de sange

La aproximativ 8-10 zile de la ovulatie (chiar inainte de momentul in care in mod normal ai avea menstruatie) ai putea observa scurgeri usoare de sange, cauzate de implantarea embrionului in mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, si nu rosii ca in timpul unei menstruatii normale.

Constipatie si balonare/

Cand tocmai credeai ca ai scapat, nivelurile ridicate de hormoni au un efect asupra intestinelor tale, relaxandu-le, pentru a crea mai mult spatiu pentru copil, pe masura ce uterul se extinde. Ca urmare, ai putea deveni constipata. Din fericire, exista remedii disponibile in farmacii, asa ca discuta cu medicul tau si gasiti impreuna o solutie. 


Miros fin

Nu, nu este doar pentru ca partenerul tau nu si-a schimbat inca sosetele – sarcina poate intensifica mirosul! Mirosurile care nu te-au deranjat inainte ar putea deveni insuportabile acum, provocandu-ti greata. Produsele alimentare si mirosul mancarurilor gatite sunt, de obicei, cele care iti pun nasul in alerta. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferita, iar tie este posibil sa nu iti placa tot felul de mirosuri pe care altele le-ar putea suporta.

Simptome sarcina

Congestia nazala si raceli

Un fat este foarte inteligent, chiar si la o varsta frageda. Intr-o sarcina sanatoasa, sistemul imunitar este impiedicat sa atace si sa respinga fatul, asa cum ar face-o cu un obiect strain. Puterea aceasta este data de hormonii si anticorpii produsi de fat. Anticorpii contribuie, de asemenea, la cresterea si dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificari hormonale ale sistemului tau imunitar, ai putea deveni mai sensibila si predispusa la raceli si gripe. Congestiile nazale sunt si ele foarte frecvente in timpul sarcinii, datorita efectelor hormonilor asupra cailor respiratorii.

Cosuri si acnee

Te-ar putea surprinde sa descoperi ca, desi nu ai de obicei cosuri sau acnee, ai putea sa te trezesti cu aceste probleme la inceputul sarcinii – pentru ca se numara printre simptomele precoce de sarcina. Tenul, insa, ti se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ti se vor regla. Cel mai bine ar fi sa astepti sa treaca de la sine, fara a stoarce cosurile, intrucat pot lasa cicatrici si/sau imprastia bacteriile.

Pofte si modificarile gustului

Cresterea nivelului de hormoni din sange se poate reflecta in saliva. Este posibil sa simti un gust metalic in gura, care sa iti altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mananca carne, pe cand altele se stramba de la gustul pastei de dinti!

Este posibil sa fi auzit povesti diverse despre lucrurile ciudate la care poftesc femeile gravide, lucruri care nu sunt deloc alimente – praf, argila sau creta. Acest gen de pofte reprezinta o afectiune numita Pica.

Nimeni nu stie cu adevarat de ce femeile gravide au pofte. Pe baza unor cercetari, unii cred ca organismul pofteste vitaminele si mineralele de care duce lipsa. Daca ai o pofta anume, nu este nimic in neregula in a ti-o satisface. Cu toate acestea, daca simti nevoia de alimente bogate in grasimi sau alimente cu valoare nutritiva mica, incearca sa gasesti un inlocuitor. Daca inca nu iei in mod normal multivitamine, ar putea fi un moment bun sa incepi sa iei.

Schimbarea culorii vaginului

Datorita nivelului crescut al circulatiei sangelui in regiunea pelviana, vaginul tau ar putea parea mai purpuriu decat in mod normal.