Despre copii

Cat de daunatoare sunt substantele toxice din cosmetice

Multe din produsele cosmetice contin diferite substante care reprezinta o amenintare reala la adresa sanatatii corpului.

O mare parte dintre ingrediente de origine naturala sunt acum inlocuite cu substante chimice care se produc lejer in laboratoarele de cercetare, precum coloranti, aditivi, emulgatori, parfumuri.

Substante toxice in cosmetice

De pilda, inca din anii ’70 se utiliza la scara larga pentru productia unor cosmetice un antiseptic numit hexaclorofen. Acesta era folosit pentru deodorante, sampoane, pasta de dinti, insa a fost strict interzis de expertii de la Organziatia Mondial a Sanatatii dupa ce acestia au descoperit caracteristicile toxice.

Expertii in domeniu fac cateva recomandari in privinta substantelor periculoase utilizate in cosmetice, care trebuie evitate. De pilda, trebuie sa stiti ca deodorantele, parfumurile, spray-urile de par contin ftalati.

Acestea sunt printre cele daunatoare substante care au un efect negativ asupra fondului hormonal, provoaca malformatii congenitale si inhiba functia de reproducere.

Uniunea Europeana a interzis utilizarea acestora pentru fabricarea produselor cosmetice. De pilda, DEP (di-etil ftalat) si DBP (di-n-butil ftalat) nu mai pot fi folosite pentru fabricarea unor produse cosmetice.

Totusi, expertii mai spun ca ftalatii sunt prezenti in destul de multe produse, cu toate ca acestia sunt foarte daunatori pentru sanatatea umana. Expertii dau exemplu sapunurile, gelurile de dus si sampoanele care contin substante cu actiune toxica: DEA (dietanolamina), TEA (trietanolamina) si SLES (lauril sulfat de sodiu).

Aceste substante toxice produc reactii alergice, uscarea pielii si a parului sau chiar iritarea ochilor.

Atentie la deodorante, pasta de dinti si sapunuri

Mai mult, trebuie spus ca deodorantele, pasta de dinti si sapunul pot contine parabeni si triclosan, care, potrivit unor studii recente au o actiune daunatoare asupra sistemului de reproducere al femeilor.

De exemplu, triclosanul este prezent in multe lotiuni si gelurile de dus. Expertii spun ca acesta intra in reactie cu clorul din apa de la robinet, in momentul in care facem dus si produce cloroform.

Aceasta substanta are un potential cancerigen, mai ales ca poate patrunde in organism prin piele.

In cazul femeilor care folosesc spume de demachiere sau alte produse de ingrijire zilnica, acestea trebuie sa stie ca produsele respective detin in compozitia lor conservanti precum methylparaben, propylparaben, butylparaben si etylparaben. Respectivele substante au efect hormonal foarte asemanator estrogenului, spun expertii.

Avertizarea specialistilor este aceea ca substantele mentionate sunt deosebit de periculoase pentru femeile insarcinate, precum si pentru femeile carora le este contraindicat estrogenul, in cazul cancerului la san.

Dioxanul, substanta cancerigena din lotiunile tonice

De asemenea, in urma unor teste s-a observat ca cremele hidratante contin propilenglicol si polietilenglicol.


Acestea pot provoca urticarie si eczeme, spun specialistii.

In plus, produsele pentru ingrijirea parului, pentru curatarea fetei si lotiunile tonice pot contine substanta denumita dioxan, care este apreciat de cercetatori drept un cancerigen extrem de puternic.

Substante toxice in cosmetice

Dioxanul intra in componenta unor compusi derivati, nu mai putin periculosi, care se gasesc in multe produse de ingrijire personala.

Trebuie sa stiti ca derivatii dioxanului sunt substantele cu terminatia -laureths, precum si oxidul de etilena. In categoria derivatilor dioxanului mai intra si polietilen glicol (PEG), polioxietilen, substantele cu terminatia -eth si -oxynol, precum si Sodium oleth sulfate.

Expertii recomanda in scopul protectiei fata de actiunea daunatoare a acestor chimicale sa cunoasteti cateva aspecte importante.

Ei spun ca in cazul conservantilor naturali, care fac parte din aceste substante, acestia nu se pastreaza mai mult de 18 luni: acidul sorbic, acidul benzoic, acidul salicilic, uleiurile esentiale si vitamina E.

Trebuie sa mai stiti ca aceste produse au un ambalaj distinctiv, ce nu contine metal si este reciclabil. In plus, pe lista componentelor produselor cosmetice naturale nu trebuie sa existe uleiuri minerale.

La producerea unor asemenea cosmetice nu se folosesc emulsificatori, motiv pentru care acestea pot avea o compozitie neomogena.

De asemenea, expertii spun ca in produsele cosmetice nu trebuie sa fie adaugati coloranti si parfumuri.