Despre copii

Vaccinurile la copii – varsta: 2-7 ani

Vaccinurile sunt foarte importante pentru copilul tau. Ele il apara impotriva unor bacterii si virusuri din mediul inconjurator care pot genera boli infectioase mai mult sau mai putin grave. Desi vaccinarea copilului este neplacuta si multe mamici experimenteaza sentimente diferite fata de procesul in sine, trebuie sa trecem peste teama de ac, peste plansul copilului si peste alte idei preconcepute si sa respectam cu strictete planul imunizarii copilului.

Vaccinurile la copii

Vaccinurile sunt preparate biologice realizate din microorganisme inactivate (total sau partial) sau prin inginerie genetica cu rolul de a stimula imunitatea organismului. Modul de administrare este injectabil (intramuscular sau subcutanat), oral, intranazal (instilatii, pulverizari).

Vaccinuri obligatorii

In Romania exista sapte vaccinuri obligatorii, care asigura protectia copilului impotriva a 10 boli:

In afara acestor vaccinuri obligatorii, care se fac gratuit fiecarui copil conform schemei Ministerului Sanatatii, exista si o serie de vaccinuri optionale care previn boli infectioase ca:

Intre doi si sapte ani copilul primeste patru vaccinuri: vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) de la varsta de 4 ani si pana la varsta de 6 ani, iar DTPa-IPV (diftero tetano pertusis acelular si anti polio) la varsta de 6 ani, incepand cu anul 2015 si RRO (rubeola, oreion, rujeola) la varsta de 7 ani (sau in clasa intai). La 6 si 8 ani se face vaccinul VPI, insa doar anul acesta (2014) mai este valabil (incepand cu 2015, doza de VPI va fi inclusa in vaccinul de 6 ani DTPa-VPI).

Vaccinul DTP

Vaccinarea DTP este un tip de imunizare simultana antidifterica, antitetanica si antipertussis care se efectueaza la 2, 4, 6, 12 si 30-35 luni, conform calendarului de vaccinari.

Difteria

Difteria este o afectiune bacteriana ale carei simptome sunt legate de producerea unei toxine de catre Corynebacterium diphtheriae, numit si bacilul Klebs Loeffler. In forma respiratorie, in functie de localizarea infectiei, difteria afecteaza amigdalele, faringele, laringele si nasul; la tropice, forma cutanata cauzeaza ulceratii ale pielii. Difteria afecteaza toate grupele de varsta, dar in special copiii sub 15 ani nevaccinati. Boala apare mai ales in timpul iernii si in zonele temperate. Factori predispozanti pentru aparitia bolii sunt: spitalizarea prelungita, imunodepresia si terapia antimicrobiana anterioara.

Vaccinurile la copii

Tetanosul

T – Tetanosul este o intoxicatie acuta a sistemului nervos central produsa de toxina bacilului sporulat gram-pozitiv anaerob Clostridium tetani. Tetanosul este o boala infecto-contagioasa tratata in cadrul serviciilor de boli infectioase, rolul chirurgului fiind acela de a preveni producerea infectiei (in cazul plagilor cu risc tetanigen), iar odata infectia aparuta, de a trata poarta de intrare. Mortalitatea in cazul acestei boli este de 40% pe plan mondial, afectand cu precadere tinerii si varstnicii. Evolutia este cu atat mai grava cu cat plagile contaminate sunt situate la cap, fata sau gat. In cazul supravietuirii, vindecarea este completa.

Pertussis

P – Pertussis, vine de la Bordetella pertussis, bacteria care provoaca tusea convulsiva. Tusea convulsiva este o infectie acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, care se caracterizeaza prin accese paroxistice de tuse spastica. Afectiunea este denumita popular „tuse magareasca” datorita inspirului suierator de la sfarsitul accesului de tuse in stadiul paroxistic al bolii, zgomot care a fost asemanat cu zgomotele emise de magar. Afectiunea este foarte periculoasa pentru copii sub un an, la care rata mortalitatii in cazul tusei convulsive este foarte mare datorita complicatiilor respiratorii. De aceea vaccinarea antipertussis se recomanda a se administra la varsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 si 6 ani.

Vaccinul DT

Vaccinarea DT (împotriva difteriei si tetanosului) se efectueaza cu vaccin bivalent ce contine anatoxina difterica purificata si anatoxina tetanica purificata. Vaccinul DT se administreaza fie ca doza de rapel la copilul mare, dupa primovaccinarea DTP din primii ani de viata, fie ca primovaccinare la copiii mari si adultii nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare. La copilul mare corect imunizat anterior, se administreaza o doza de DT în clasa I (la vârsta de 6-7 ani). La copiii mari nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare, se efectueaza primovaccinarea DT cu acelasi numar de doze si aceleasi intervale de administrare ca la vaccinarea DTP.

Vaccinul rujeola-oreion-rubeola

ROR – Vaccinul rujeola-oreion-rubeola a fost introdus în schema de imunizare din România in anul 2004, înlocuind vaccinarea antirujeolica simpla. Se administraza o prima doza la vârsta de 12-15 luni, urmata de un rapel la vârsta de 6-7 ani (în clasa I). Se folosesc trivaccinuri cu virusuri vii atenuate. O singura doza de vaccin este foarte eficienta împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, folosirea sa ducând la scaderea semnificativa a incidentei celor 3 boli.

Vaccinurile la copii

R – Rujeola este o boala infectioasa de etiologie virala, extrem de contagioasa, uneori chiar severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata. Aceasta este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilariei. Boala este mai grava in cazul sugarilor si copiilor mici, cu complicatii pulmonare si mortalitate destul de ridicata. O – Oreion (parotidita epidemica) este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul urlian, care determina inflamarea glandelor salivare. Cea mai frecventa localizare este la nivelul glandelor salivare parotide. Aceasta boala infecto-contagioasa data de virusul urlian, afecteaza pe langa glandele salivare (cel mai frecvent parotide) si pancreasul, sistemul nervos si organele genitale. R – Rubeola sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic. Rubeola este de obicei o boala blanda care nu produce probleme pe termen lung.

Sfaturi pentru parinti

Vaccinarea copilului se face de catre medicul de familie sau medicul pediatru la sugari si prescolari si de catre medicul scolii la copiii scolari. Parintele trebuie sa noteze data la care s-a facut fiecare vaccin si numele sau exact, in carnetul de vaccinari primit la iesirea din maternitate. Inainte de injectare informeaza medicul daca micutul a avut vreo boala sau vreun simptom anormal, daca este sub tratament cu orice medicament, daca are alergii alimentare sau la medicamente. Toate acestea pot reprezenta contraindicatii ale vaccinului. Pentru a descarca calendarul vaccinarilor 2014, clic aici!