Despre copii

De la ce varsta poate sa inceapa obezitatea la copii?

Oamenii de stiinta au observat ca femeile insarcinate ce prezentau semne de obezitate au dat nastere la copii grasi. Aceasta este concluzia unei cercetari care a fost efectuata prin monitorizarea prin rezonanta magnetica a straturilor de grasime a fetilor.

Savantii din cadrul spitalelor britanice Chelsea si Westminster au analizat conexiunea existenta intre kilogramele in exces ale mamei si obezitatea infantila. Prin rezonanta magnetic (IMR), acestia au aflat ca anumiti micuti, care inca nu sunt nascuti, prezinta in jurul abdomenului grasime precum adultii la varsta de 50 de ani.

Cand incepe obezitatea la copii

Expertii au stabilit ca obezitatea in timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra nivelului de grasime a copilului, inca de cand se afla in uter.

Metabolismul mamei influenteaza copilul din uter

Medicul Neena Modi, coordonatorul studiului a declarat ca 30% din micuti se nasc mai grasi decat ar trebui. In timpul testelor, din 105 sugari, 54 de baieti si 51 de fete, 31 dintre ei au prezentat tesut adipos in exces, mai ales in jurul abdomenului.

Astfel, primele rezultate ale studiului au aratat ca femeile insarcinate ce aveau kilograme in exces au dat nastere la copii grasi. Potrivit expertilor, aceasta este o descoperire foarte importanta pentru ca da voie savantilor sa inteleaga modul cum influenteaza metabolismul mamei copilul pe care il poarta in uter.

Conform lui Neena Modi, seful departamentului de neonatologie din cadrul Imperial College din Londra, nou-nascutii au, de obicei, 700 de grame de tesut adipos, dar in functie de indicele de masa corporala al mamei, cantitatea creste cu 7 grame la fiecare unitate.

Cercetatorii sunt de parere ca grasimea se depoziteaza in jurul abdomenului si chiar in ficatul micutilor. In plus, trebuie spus ca indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea – in kilograme la patratul inaltimii (in metri).

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cei cu IMC intre 18,5 si 25 au o greutate normala, cei cu valori intre 25 si 30 sunt supraponderali, iar cei care au indicele peste 30 sunt considerati obezi.