Despre copii

De ce este important cu ce te vei alimenta inainte de a da nastere unui bebelus?

Pentru o viitoare mama dieta pe care o urmeaza are un rol extrem de important pentru micutul care se afla in pantecele acesteia. Potrivit datelor unei cercetari recente, realizate in SUA, mamele supraponderale, care au avut un stil de viata considerat nesanatos inainte de sarcina, au un risc de 5 ori mai mare de a avea copii care vor fi si ei obezi la randul lor.

Alimentatia in sarcina

Studiul mentionat a fost realizat la Universitatea din New York si a fost publicat in luna ianuarie in The American Journal of Clinical Nutrition. Expertii vorbesc despre faptul ca inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, ceea ce va alege viitoarea mama sa manance va avea consecinte mari asupra obezitatii, dependentei de fumat si deficientei de vitamina D.

Acestea sunt boli cauzate de o serie de factori de risc, precum dietele nesanatoase, sustin savantii.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca urmare a majorarii in mod excesiv a greutatii corpului in perioada sarcinii si a lipsei alaptarii, dezvoltarea unui copil poate fi afectata in mod dramatic.

Datele obtinute de catre specialisti arata faptul ca circa 50 % dintre femeile insarcinate din SUA sunt supraponderale

Savantii de la Universitatea din New York mai spun ca au aflat in urma testelor efectuate ca reprezentantele sexului frumos care adopta stiluri de viata riscante inainte de sarcina, in perioada acesteia, precum si la scurt timp dupa nastere prezinta un risc de 4,65 ori mai mare de a avea copii care devin supraponderali, respectiv cu pana la 47% mai multa grasime corporala – pana la varsta de 6 ani.

Sursa citata mai anunta ca femeile care au adoptat moduri de a trai „riscant” cum ar fi obezitatea inainte de sarcina, deficitul de vitamina D, fumatul in perioada sarcinii, crestere excesiva a greutatii in timpul sarcinii cumulata cu lipsa alaptarii timp de mai mult de 30 de zile, au ajuns in situatia de a prezenta riscul de a avea copii de 6 ani cu 47% mai multa grasime corporala decat copiii acelor femei care nu prezentau niciunul dintre riscurile mentionate.

Dr. Sian Robinson, coordonatorul studiului, a declarat pentru sursa citata ca programele de sanatate, care asteapta pana cand copiii obezi intra la scoala, sunt prea putin pregatite ca sa aiba efectul scontat.

Health.com mai scrie ca descoperirea a fost realizata intr-un context in care obezitatea din randul femeilor britanice si americane a atins proportiile unei epidemii.

De pilda, datele obtinute de catre specialisti arata faptul ca circa 50 % dintre femeile insarcinate din SUA sunt supraponderale sau obeze si 15% dintre ele au o greutate corporala considerata periculos de mare.

Cercetarea a fost realizat pe baza datelor obtinute de la 991 de perechi de copii si mamele lor care au participat la una dintre cele mai mari cercetari care a fost realizata vreodata pe viitoarele mame, inainte ca acele femei sa ramana insarcinate.