Despre copii

De ce nu este bine sa le dai copiilor vitamine si minerale?

In momentul in care copii nu au pofta de mancare, multi dintre parinti vor incerca sa le furnizeze diferite combinatii de vitamine si minerale. Medicii atrag atentia asupra faptului ca nu aceasta reprezinta solutia, ba chiar ca cei mici se pot intoxica.

Astazi, multi micuti au parte de lipsa poftei de mancare, iar unii dintre parinti vor sa rezolve aceasta problema apeland la combinatii de vitamine si minerale. Nu este, insa o idee buna, avertizeaza specialistii.

Suplimente cu vitamine pentru copii

Pe de alta parte, dintre toate vitaminele de sinteza, preparatele ce contin vitaminele D sau A pot conduce la intoxicatii, relateaza portalul Health24.com.

Expertii atrag atentia asupra faptului ca unul din semnele intoxicatiei este lipsa poftei de mancare, De pilda, in loc sa-i dati copilului doua picaturi, ii dati opt, iar apoi veti observa ca nu mai mananca.

Potrivit sursei citate, intoxicatia cu vitamina D provoaca leziuni la nivelul rinichilor, iar copil va avea nevoie de internare intr-o sectie de toxicologie, mai precizeaza medicul. Vitamina A are, de asemenea, potential periculos atunci cand este administrata in doze mari, luate din medicamente.

O alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie diversa si bazata pe mancare

Suplimentele alimentare cu vitamine si minerale se iau doar la recomandarea medicului specialist, iar cantitatea recomandata de acesta trebuie respectata cu strictete.

Trebuie spus ca o alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie diversa si bazata pe mancare, nu pe suplimentele nutritive.

Expertii ne anunta ca nu este necesar sa ne propunem noi sa devenim oameni de stiinta si nici nutritionisti. Mancarea prezenta in natura este construita echilibrat, iar ceea ce luam dintr-o tableta va fi intotdeuna inferioara ca eficienta.

Ce rol au vitaminele?

Vitamina A joaca un rol important in vedere (participand la formarea imaginii la nivelul retinei), in pastrarea integritatii tesuturilor epiteliale de la nivelul pielii si mucoaselor organismului, in apararea impotriva infectiilor si in procesele de crestere si dezvoltare.

Vitamina D regleaza circuitul calciului si fosforului in organism, fiind extrem de importanta pentru sanatatea osoasa. Vitamina E are functie de antioxidant, protejand unele substante din structura membranelor celulare contra distrugerii determinate de compusii cu actiune oxidanta.


Vitamina K are drept rol principal interventia in sinteza la nivelul ficatului a unora dintre factorii implicati in coagularea sangelui, dar se pare ca este implicata si in procesul de fixare a calciului la nivelul oaselor.

Vitaminele hidrosolubile

Vitamina B1 sau tiamina este implicata in conducerea informatiei prin fibra nervoasa si in diverse reactii chimice care duc la indeplinire transformarea glucidelor in organism si utilizarea lor pentru producerea de energie. Vitaminele B2 sau riboflavina si B3 (vitamina PP, niacina) participa si ele la diverse reactii chimice de tip oxidare-reducere ce servesc la prelucrarea in organism a proteinelor, lipidelor si glucidelor.

Suplimente cu vitamine pentru copii

Vitamina B5 are si ea rol in apararea impotriva infectiilor si este o prezenta practic constanta in toate caile metabolice majore ale organismului, fiind parte componenta a unei molecule care se afla la intersectia acestora, denumita acetilcoenzima A, iar vitamina B6 si vitamina H sau biotina sunt si ele implicate in multiple reactii chimice ce se desfasoara continuu in corpul uman.

Vitamina B12 (ciancobalamina) si acidul folic sunt esentiale in desfasurarea normala a proceselor metabolice care participa la formarea hemului si a lanturilor de ADN si proteine.

Vitamina C sau acidul ascorbic participa si ea la coordonarea a numeroase functii metabolice, la apararea antiinfectioasa si la sinteza colagenului, ajuta la absorbtia fierului si are rol de aparare a structurilor organismului impotriva agentilor oxidanti.