Despre copii

Cum se efectueaza anestezia peridurala?

Gravida este in pozitie sezanda la marginea patului sau asezata pe o parte, cu spatele rotunjit, pentru a mari spatiul intervertebral. Este important ca gravida sa nu se miste si sa anunte daca urmeaza o contractie, astfel incat medicul anestezist sa opreasca manevra si sa astepte incetarea contractiei.

Cum se face anestezi peridurala?

Inainte de a ajunge cu acul in spatiul peridural (in jurul dura mater), se face o anestezie locala in zona lombara.

Gravida va simti intepatura anesteziei locale, insa nu va simti efectiv durere la intrarea acului in spatiul peridural (poate avea o senzatie asemanatoare cu trecerea unui curent electric rapid). Cand acul ajunge in spatiul peridural, medicul anestezist va monta un cateter (un mic tub de plastic) in ac, iar cand cateterul va ajunge in spatiul peridural, va inlatura acul.

Este important ca gravida sa stie ca acul nu va ramane inserat in spatele ei! Cateterul va fi fixat cu banda adeziva si i se va permite gravidei sa se sprijine pe spate fara risc de dureri, sa se miste normal. Un alt avantaj al cateterului montat este de a putea readministra doze de anestezic in functie de nevoi, pe tot parcursul travaliului si in caz de cezariana.

Concomitent cu montarea anesteziei peridurale, se instaleaza o brasarda pentru a masura tensiunea arteriala a mamei in mod regulat.