Despre copii

Somnul in primele luni de viata

Copilul nu poate distinge diferenta intre zi si noapte. Mama este cea care il va ajuta sa conceapa separarea activitatilor in fiecare faza a celor 24 de ore. Camera luminoasa a copilului pe parcursul zilei, cand mama se ocupa de el, are grija de igiena sa, ii pune muzica, pregateste mesele sale, si limitarea luminii noaptea, cand e liniste si activitatile sunt reduse, ajuta copilul sa inteleaga treptat ce trebuie sa faca si momentul potrivit pentru aceasta.

In primele luni ale vietii copilului somnul este strans corelat cu mesele sale. Prefera sa doarma cand este satul. Bineinteles, trezirea nu inseamna intotdeauna si mancare. Se trezeste si cand ii este sete, are dureri sau se murdareste si scutecul sau trebuie schimbat.

Somnul bebelusului

In jurul lunii a 9-a copilul incepe sa-si exprime parerea daca vrea sau nu sa doarma. De obicei, dupa mersul in patru labe toata ziua si dupa multe ocupatii de explorare, odata ce se relaxeaza, doarme profund.

Poate sa reactioneze, incercand sa evite somnul, chiar si cand se vede ca este obosit cu adevarat. Este posibil sa doreasca continuarea jocului sau placut ignorand oboseala sau se simte in nesiguranta, adica nu vrea sa se lipseasca de prezenta parintilor sai, in special daca si-a format impresia ca somnul este o modalitate ca acestia sa scape de el.

Respectarea unui orar stabil la somn este un bun obicei. Asta nu inseamna ca daca copilul vrea sa ramana treaz, cand este tulburat din cauza unei schimbari in programul sau, trebuie silit sa mearga la somn. Ceasul sau biologic nu functioneaza intotdeauna dupa cum doresc parintii. Foarte important este modul si cuvintele pe care le folositi ca sa explicati copilului ca e timpul pentru somn. Fraze de genul „daca nu stai cuminte o sa te pun sa dormi” sau „lasa jucaria si vino sa dormi” creeaza copilului o dispozitie adversa fata de somn si il fac nervos.

Daca copilului pare sa ii fie somn, dar refuza sa doarma, nu il presati. Mai bine sa il treziti total, sa il tineti ocupat cu ceva, sa va jucati cu el. Asa isi va consuma energia si eventuala nervozitate si va adormi usor.

ATENTIE!
Sa nu aveti pretentia ca sugarul sa urmeze programul dumneavoastra zilnic. Cu cat creste puteti sa adoptati un orar adaptat pe cat se poate la orele dumneavoastra de somn, astfel incat copilul sa nu se trezeasca mult mai devreme decat dumneavoastra. Reducand treptat durata somnului sau in timpul zilei, veti asigura o noapte relativ linistita fara multe intreruperi.

Pozitia de somn

Parerea mai veche a pediatrilor conform careia cea mai buna pozitie pentru a dormi copilul este cu fata in jos, pentru evitarea inecului prin posibila aspiratie a vomei, este discutabila. Astazi se considera ca in pozitie laterala sau cu fata in sus, copilul prezinta un risc mai mic fata de Sindromul Mortii Juvenile Subite (SIDS), care poate fi pus in legatura si cu abundenta de asternuturi care incalzesc copilul.

Inca nu s-a depistat daca instinctul de conservare impinge copilul care doarme in decubit dorsal sa intoarca capul pe o parte minimalizand riscul de absorbtie. Mai mult, cand copilul este prea mic ca sa se intoarca de unul singur, aceasta postura ii ofera un grad de libertate mai mare si posibilitatea de a se ocupa si de a se juca cu jucariile sale in leagan cand se trezeste.

Pediatria moderna sustine ca parintii nu trebuie sa nege in mod absolut siguranta pe care patul lor o confera copilului, fara totusi sa devina o tactica sau obisnuinta, ci doar o perioada de tranzitie. Acest refugiu ofera siguranta copilului, in special in situatii grele, cum ar fi schimbarea de mediu, un fratior nou sau chiar si un vis urat. Practica arata ca pe cat se simte mai in siguranta cu atat mai repede devine independent. De aceea, cand copilul are o alternativa si se simte binevenit in camera parintilor sai, accepta mai usor sa doarma in patul sau si invata sa aiba autonomie si incredere in sine.

Atentie si la dorintele lui

Nou nascutul nu are preferinte legate de locul unde va dormi. Se poate bucura de somn oriunde, pe canapea, in port-bebe cand merge la plimbare sau in leaganul sau, doar sa se simta in siguranta. Acest lucru o ajuta pe mama, care poate sa il supravegheze evitand efortul multor du-te – vino.

Somnul la copii

Mai tarziu, cand numarul orelor de somn nocturn creste, este mai bine sa se invete si cu un loc anume unde va dormi. invelirea usoara cu un scutec mare e o practica folosita de mame, cu ideea ca le asigura caldura si siguranta, sentimente similare cu cele avute in burta mamei lor.

Multi nou-nascuti se pare ca au nevoie de asa ceva si se exprima prin somn nelinistit sau prin tendinta de a se inghesui la marginea leaganului lor, cand pot sa o faca. Altii se bucura din prima de libertatea miscarilor pe care au capatat-o in noul lor mediu.

In orice caz, invelitul cu traditionala paturica si infasatul strans al copilului cu mainile si picioarele pe langa corp sunt obiceiuri gresite si deja depasite.

Sfaturi pentru un somn linistit

  1. Nu este nevoie de liniste totala atunci cand copilul dvs. doarme.
  2. Nu va schimbati radical programul zilnic, doar in conditiile in care nivelul de zgomot este unul foarte mare. Copilul dvs. se va obisnui cu zgomotul si nu va fi deranjat. Acest lucru il va ajuta si pe el si pe dvs. mai tarziu.
  3. Folositi o lumina discreta noaptea, in timpul somnului. Aceasta sursa de lumina va va ajuta sa-l monitorizati mai usor.
  4. Pentru a nu se dezveli pe parcursul noptii, puteti fixa paturica sub saltea. Pentru acei copii care au peste 6 luni puteti folosi saci de dormit.
  5. Nu il inveliti exagerat. Permiteti-i miscari libere si patrunderea aerului. Caldura mare poate determina aparitia hipertermiei. Va puteti da seama cat de cald ii este punand mana la ceafa sa.
  6. Aveti grija ca spatiul camerei sa fie placut, curat, iar temperatura in jurul valorii de 20-23 de grade Celsius.
  7. Incercati sa respectati acelasi program inainte de fiecare somn. Spre exemplu, puteti incepe prin aranjarea patutului, asigurarea hranei, spalatul dintisorilor, imbracarea in pijamale, povestioara de noapte-buna si somnul propriu-zis.
  8. Incercati sa folositi jucarii muzicale care, prin miscarea si sunetele pe care le emit, sunt precum un cantec de leagan.
  9. Nu utilizati perna pentru copil pe timpul somnului. Riscul apare mai ales in momentul in care copilul este mic, perna putandu-i obstructiona respiratia.
  10. Sa nu va temeti ca puteti cadea peste copilul dumneavoastra daca adormiti amandoi in timp ce il alaptati. Nu este atat de usor sa se asfixieze copilul din cauza greutatii dumneavoastra, deoarece instinctul sau ii va dicta sa se miste, cautand o iesire ca sa respire liber.
  11. Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul sau mamelonul dumneavoastra in gura.