Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Somnul in primele luni de viata0 Comments

Publicat in:
Etichete:bebe, copil, sfaturi pentru somn, sfaturi somn, somnul bebelusului, somnul la copii, somnul la copil

Table of Contents

Copilul nu poate distinge diferenta intre zi si noapte. Mama este cea care il va ajuta sa conceapa separarea activitatilor in fiecare faza a celor 24 de ore. Camera luminoasa a copilului pe parcursul zilei, cand mama se ocupa de el, are grija de igiena sa, ii pune muzica, pregateste mesele sale, si limitarea luminii noaptea, cand e liniste si activitatile sunt reduse, ajuta copilul sa inteleaga treptat ce trebuie sa faca si momentul potrivit pentru aceasta.

In primele luni ale vietii copilului somnul este strans corelat cu mesele sale. Prefera sa doarma cand este satul. Bineinteles, trezirea nu inseamna intotdeauna si mancare. Se trezeste si cand ii este sete, are dureri sau se murdareste si scutecul sau trebuie schimbat.

Somnul bebelusului

Somnul bebelusului

In jurul lunii a 9-a copilul incepe sa-si exprime parerea daca vrea sau nu sa doarma. De obicei, dupa mersul in patru labe toata ziua si dupa multe ocupatii de explorare, odata ce se relaxeaza, doarme profund.

Poate sa reactioneze, incercand sa evite somnul, chiar si cand se vede ca este obosit cu adevarat. Este posibil sa doreasca continuarea jocului sau placut ignorand oboseala sau se simte in nesiguranta, adica nu vrea sa se lipseasca de prezenta parintilor sai, in special daca si-a format impresia ca somnul este o modalitate ca acestia sa scape de el.

Respectarea unui orar stabil la somn este un bun obicei. Asta nu inseamna ca daca copilul vrea sa ramana treaz, cand este tulburat din cauza unei schimbari in programul sau, trebuie silit sa mearga la somn. Ceasul sau biologic nu functioneaza intotdeauna dupa cum doresc parintii. Foarte important este modul si cuvintele pe care le folositi ca sa explicati copilului ca e timpul pentru somn. Fraze de genul „daca nu stai cuminte o sa te pun sa dormi” sau „lasa jucaria si vino sa dormi” creeaza copilului o dispozitie adversa fata de somn si il fac nervos.

Daca copilului pare sa ii fie somn, dar refuza sa doarma, nu il presati. Mai bine sa il treziti total, sa il tineti ocupat cu ceva, sa va jucati cu el. Asa isi va consuma energia si eventuala nervozitate si va adormi usor.

ATENTIE!
Sa nu aveti pretentia ca sugarul sa urmeze programul dumneavoastra zilnic. Cu cat creste puteti sa adoptati un orar adaptat pe cat se poate la orele dumneavoastra de somn, astfel incat copilul sa nu se trezeasca mult mai devreme decat dumneavoastra. Reducand treptat durata somnului sau in timpul zilei, veti asigura o noapte relativ linistita fara multe intreruperi.

Pozitia de somn

Parerea mai veche a pediatrilor conform careia cea mai buna pozitie pentru a dormi copilul este cu fata in jos, pentru evitarea inecului prin posibila aspiratie a vomei, este discutabila. Astazi se considera ca in pozitie laterala sau cu fata in sus, copilul prezinta un risc mai mic fata de Sindromul Mortii Juvenile Subite (SIDS), care poate fi pus in legatura si cu abundenta de asternuturi care incalzesc copilul.

Inca nu s-a depistat daca instinctul de conservare impinge copilul care doarme in decubit dorsal sa intoarca capul pe o parte minimalizand riscul de absorbtie. Mai mult, cand copilul este prea mic ca sa se intoarca de unul singur, aceasta postura ii ofera un grad de libertate mai mare si posibilitatea de a se ocupa si de a se juca cu jucariile sale in leagan cand se trezeste.

Pediatria moderna sustine ca parintii nu trebuie sa nege in mod absolut siguranta pe care patul lor o confera copilului, fara totusi sa devina o tactica sau obisnuinta, ci doar o perioada de tranzitie. Acest refugiu ofera siguranta copilului, in special in situatii grele, cum ar fi schimbarea de mediu, un fratior nou sau chiar si un vis urat. Practica arata ca pe cat se simte mai in siguranta cu atat mai repede devine independent. De aceea, cand copilul are o alternativa si se simte binevenit in camera parintilor sai, accepta mai usor sa doarma in patul sau si invata sa aiba autonomie si incredere in sine.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Somnul in primele luni de viata

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!