Despre copii

Cum discuti subiectele dificile cu copilul tau?

Parca mai ieri te intrebai daca a venit sau nu timpul sa treci la mancarea diversificata pentru cel mic si el a si crescut.

Acum este un adevarat domn sau o domnisoara in toata puterea cuvantului si parca ai inceput sa te temi de intrebarile pe care ti le va pune. In cazul in care te temi ca nu vei avea raspuns la ele, s-ar putea sa avem noi cateva idei.

Cum vorbesti despre sex cu copilul

Discutia despre sex

Ce faci daca cel mic a auzit cuvantul „sex” si acum il spune de cate ori isi aduce aminte, fara sa stie despre ce este vorba? Stai de vorba cu el, fireste, insa ar fi de preferat sa ai aceasta discutie inainte sa auda lucruri din alta parte si sa isi faca o imagine eronata asupra conceptului. Acestea fiind spuse, s-ar putea sa aveti discutia despre sex mai devreme decat te asteptai, dar intr-un mod cu totul si cu totul diferit. In cazul in care copilul tau este inca in scoala primara, apeleaza la cateva metafore, cum ar fi plantarea florilor si asa mai departe. Explica-i ca este nevoie de doi oameni pentru a da nastere unui copil, dar ca acestea nu sunt lucruri pentru copii si ca ele nu au de ce sa il intereseze pana la varsta de 12-13 ani, cand veti relua subiectul.

Nu il bruscati, nu tipati la el si nu il pedepsiti atunci cand spune acest cuvant, deoarece e posibil sa va faca in ciuda si sa il rosteasca ori de cate ori are ocazia. Fii calma si incearca sa il tratezi ca pe un om mare: „Eu am incredere in tine si stiu ca ai inteles ce ti-am spus, pentru ca esti deja mare si simt ca putem sa discutam despre orice. As vrea sa ma intrebi pe mine cand ai o nelamurire de orice fel, da? „. Mai tarziu, pe la 12-13 ani, e cazul sa treceti la discutia serioasa, despre placere si responsabilitate, despre precautii, protectie, hormoni si asa mai departe.

Daca ai o fetita, poti sa te ocupi tu de discutie, in timp ce, daca aveti un baietel, roaga-l pe sotul tau sa clarifice lucrurile. Cel mai important este sa il obisnuiti pe copil sa va adreseze voua intrebarile si nu colegilor de gradinita sau de scoala. Daca stii ca urmeaza sa aiba o discutie despre sex si la scoala, informeaza-l tu de acasa, pentru a preintampina situatiile neplacute din timpul orei.

Cum sa vorbesti despre moarte

De obicei, aceasta discutie este necesara in preajma mersului la gradinita, cand cel mic afla ca a murit o ruda sau incepe sa fie interesat de procesul prin care se obtine carnea de la animale. Noi le spunem ca vaca ne da lapte si carne: laptele il mulgem, iar carnea…. si aici ne blocam. Cei mai multi copii reactioneaza destul de urat atunci cand iti dai seama ca bucatile din farfurie provin de la un animal care a trebuit sa fie omorat. Stiu pe cineva care i-a spus copilului ca aceasta carne vine de la „oamenii cu carnea”, care o prepara in supermarket! Daca ii minti pe copii, ei afla adevarul, in timp, si ajung sa nu iti mai adreseze intrebarile importante tie, ci celor care le-au spus adevarul in trecut.

In cazul in care copilul tau prefera sa stea de vorba cu prietenii de joaca sau cu bunicii si mai putin cu tine, aceasta ar putea sa fie una dintre cauze. Ia-l pe cel mic de-o parte si spune-i ca il iubesti si ca veti fi impreuna foarte mult timp de acum incolo. Explica-i ca, asa cum se ofilesc florile din vaza, tot asa mor si oamenii, de batranete. Cand ai discutia asta, sa stii ca primul lucru la care se gandesc copiii este ca isi vor pierde parintii, din cauza ca sunt mai in varsta decat ei. Orice te decizi sa spui, pastreaza o atitudine vesela si asigura-l pe cel mic ca nu are de ce sa isi faca griji.

Cum explici homosexualitatea

Stiu ca poate ti se pare prea devreme sa ai aceasta discutie cu cel mic, insa el va intalni pe cineva care are o alta orientare sexuala decat cea a parintilor lui si ar fi bine sa stie dinainte despre ce este vorba. Important este sa ai grija ca cel mic sa creasca avand o minte deschisa, toleranta si obisnuinta sa aprecieze persoanele pentru felul lor de-a fi si nu pentru eticheta care li se pune. Nu te speria, copiii pricep mai repede decat noi ca dragostea vine in multe forme si culori si s-ar putea sa fii luata prin surprindere. Daca ii spui sa fie tolerant cu toata lumea, ai grija ca la fel sa te porti si tu acasa, pentru ca, oricat de multe prelegeri i-ai tine tu, faptele vor vorbi mai tare si iti va imita comportamentul. In cazul in care incerci sa eviti pe cat posibil discutia, copilul tau va afla din alta parte cum stau lucrurile si va imprumuta parerile, bune sau rele, ale celui care il pune la curent. Fii deschisa cu cel mic si asa va fi si el cu alti oameni!


Ce este razboiul?

Spre deosebire de discutia despre moartea, aceasta va face apel la toate resursele tale argumentative, intrucat va trebui sa ii explici celui mic de ce oamenii isi fac rau unii altora. Fara sa vrei, te vei trezi pusa in ipostaza de a-i lua apararea intregii omeniri pentru greselile din trecut.

Cum vorbesti despre sex cu copilul

Chiar daca, la inceput, cei mic priveste ideea de razboi ca pe cea de confruntare, intrecere sportiva, s-ar putea sa isi dea seama singur ca lucrurile sunt mult mai grave in cazul in care il lasi sa se uite la stiri sau petrece mult timp cu o ruda care a fost in razboi si careia ii place sa depene amintiri. Invata-l de fiecare data ca lupta fizica este un pericol pentru toata lumea si ca ce s-a intamplat pana acum au fost niste greseli care nu se vor repeta. Spune-i: „Uite, daca noi ne suparam, nu ne batem. Venim si discutam si ne cerem iertare, da?”.

E important sa inteleaga faptul ca orice conflict se poate remedia prin comunicare. Evita sa ii cumperi jucarii care sa ii dezvolte latura violenta (mitraliere, tancuri, grenade, aruncatoare de bombe si altele) si opteaza pentru jocurile care sa ii dezvolte gandirea logica (LEGO, puzzle-uri, carti de colorat etc.).

Cine este Mos Craciun?

Copilul tau a crezut multa vreme in Mos Craciun, l-a asteptat ani la randul cu nerabdare, insa acum toata lumea iti spune ca ar fi cazul sa ii spui adevarul. In plus, si el a inceput sa se intrebe cum de are loc pe cos un batranel plinut, pe unde intra, daca voi nu aveti cos, de unde stie ce isi doreste el, cum poate sa indese atatea cadouri in sac si asa mai departe. Ar trebui sa te bucuri, deoarece acesta este un semn ca cel mic a devenit capabil sa gandeasca logic si sa isi argumenteze singur unele lucruri. Cand nu gaseste rezolvarea, te intreaba pe tine. Unii parinti aleg sa le spuna copiilor lor ca Mos Craciun nu poate ajunge la toata lumea si ca trimite cadourile prin intermediul parintilor, dupa care ii lasa pe cei mici sa descopere singuri adevarul.

Sfatul meu este sa nu prelungesti aceasta minciuna nevinovata si sa ii spui ca Mos Craciun nu exista in carne si oase si ca este un fel de spirit al Craciunului, care ii face pe oameni mai fericiti si mai buni unii cu altii. Spune-i ca acest mos darnic a existat candva si ca ceea ce facem noi acum este pentru a ne aminti de bunatatea de care a dat el dovada. Explica-i ca va primi in continuare cadouri de la voi si ca veti face tot posibilul sa va ridicati la nivelul asteptarilor.

Sunt si parinti care le spun din prima copiilor ca nu exista Mos Craciun si se trezesc mai apoi ca ii suna educatoarea sa ii anunte ca micutul lor le-a spus acest lucru tuturor copiilor de la gradinita. Copiii carora li s-a spus adevarul prea devreme devin invidiosi pe ceilalti care inca mai cred in bunicutul darnic si de aceea reactioneaza asa. Alegere este a ta, insa studiile facute de revista americana In Culture Parent arata faptul ca micutii care au crezut in Mos Craciun pana la varsta de 10 ani au fost mai extrovertiti, au avut note mai bune la scoala si au fost si ei mai darnici, spre deosebire de cei carora li s-a spus adevarul inca de la gradinita. Acestia din urma au avut probleme comportamentale, note scazute si dificultati de adaptare.

Un subiect delicat la orice varsta: kilogramele in plus

Sunt si parinti care au copii cu greutatea mult peste medie. In cazul in care tu te superi de cate ori iti spun prietenele ca te-ai ingrasat, sa stii ca la fel de sensibili sunt si cei mici la problema greutatii. Cei mai multi parinti aleg sa nu discute niciodata acest subiect si sa treaca direct la solutionarea problemei: ignora kilogramele in plus, insa il trimit pe cel mic sa faca sport si isi modifica obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, s-ar putea sa fiti nevoiti sa aveti aceasta discutie, daca cel mic merge la scoala, iar colegii au ras deja de el pe seama acestui aspect.

Nu lasa nimic sa il afecteze, daca situatia devine urata, poti chiar sa il muti la alta scoala, pana rezolvati cumva problema. De cele mai multe ori, copiii carora li se pune o eticheta in scoala devin introvertiti, au o parere proasta despre ei insisi si sunt predispusi depresiilor. Discuta cu el si fa-l sa inteleaga ca nu este bolnav sau urat si ca sunt atat de multe lucruri frumoase la el. „Simplul fapt ca incepi cu Trebuie sa discutam despre greutatea ta il face pe cel mic sa se simta pus sub presiune, mai ales ca nu stie la ce te referi, spune doctorul Sarah Krieger, de la Asociatia Americana de Dietetica. De asemenea, aceasta considera ca „adevaratul raspuns la aceasta problema este sa ii inveti pe cei mici sa aiba o relatie stransa cu exercitiile fizice si cu mancarea sanatoasa”. Incearca sa fii delicata si cel mic va fi mereu receptiv la ce ii spui!

Mai multe pe Qbebe