Despre copii

Dezvoltarea si igiena dintilor copilului tau

Aparitia primilor dinti, a dintilor de lapte asa cum se numesc, constituie un indiciu semnificativ al dezvoltarii copilului. Bucura si emotioneaza in special parintii, care se simt mandri si satisfacuti pentru aceasta evolutie in viata copilului. In acelasi timp insa provoaca neplaceri sugarului, suparari care nu dureaza mult dar cer tandrete, intelegere si ingrijire din partea parintilor.

Aparitia dintilor la copii

Igiena corecta a dintilor dumneavoastra in perioada sarcinii, prin prevenire si examen stomatologic, ajuta cursul normal al odontogenezei copilului. ingrijirea primilor dinti (de lapte) constituie baza pentru dezvoltarea si aparitia nedureroasa a dintilor permanenti.

Nu neglijati ingrijirea dintilor dumneavoastra, deoarece zambetul copilului dumneavoastra este si cel mai frumos zambet al dumneavoastra!

Dintii de lapte

Existenta si formarea dintilor temporari sunt foarte importante, deoarece alcatuiesc organul de masticatie si vorbire a copilului, precum si fundamentul care va primi dintii permanenti. Pe deasupra, dezvoltarea lor sanatoasa contribuie la formarea corecta a celor doua maxilare ale cavitatii bucale si previn boii care pot fi provocate de dintii de lapte stricati.

Odontogeneza este influentata de ereditate. Primul dinte apare de regula in jurul lunii a sasea din viata copilului, iar odontogeneza primilor 20 de dinti de lapte se termina la varsta de aproximativ 3 ani, urmand o ordine concreta de aparitie a fiecarui dinte. Primii 20 de dinti raman pana la varsta de 6-7 ani.

Au fost notate cazuri de nasteri de copii cu primii lor dinti deja aparuti, dar si cu intarziere la aparitia dentitiei pana la varsta de 14 luni. Ambele cazuri sunt considerate normale si nu reprezinta un indiciu despre dezvoltarea corporala sau spirituala a copilului, ci au de a face cu momentul cand au aparut primii dinti la mama sau la tata, cu alte cuvinte se datoreaza ereditatii.

Ordinea in care apar dintii de lapte

Luna 6-16
Incisivii centrali inferiori (dintii medii din fata).

Luna 8 -12
Incisivii centrali superiori (dintii medii din fata).

Luna 9-13
Incisivii laterali superiori(incisivii laterali) Incisivii laterali inferiori (incisivii laterali).

Simptomele aparitiei primilor dinti

Simptomele care anunta aparitia primilor dinti variaza, depind de copil, organism si rezistenta sa, in functie si de dintele care apare de fiecare data.

Aparitia dintilor la copil

La unii copii nervozitatea obisnuita care caracterizeaza aceasta etapa a vietii lor este relativ medie si odontogeneza mai putin dureroasa, dar frecventa este nervozitatea intensa, schimbarea comportamentului si disconfort. Incisivii centrali provoaca mai putine probleme cu aparitia lor in comparatie cu lateralii.

Simptomele obisnuite sunt:


Sfaturi pentru ingrijirea dintilor

In aceasta faza a vietii copilului, dragostea si ingrijirea parintilor sunt esentiale. Prezenta lor continua, pe cat posibil, alinarea si imbratisarea lor tandra ii vor alina durerea si il vor ajuta sa treaca peste disconfortul pe care il provoaca aceasta schimbare in organismul sau.

Din moment ce copilul va capata o autonomie relativa in miscarea sa, exista pericolul de accidentare care poate duce la ranirea dintilor de lapte. Daca dintele iese din locul lui, parintii trebuie sa il caute neaparat, apoi sa incerce sa il aplice in punctul unde crestea (adica in alveola dentara) si sa cheme imediat medicul. Este posibil ca dintele sa revina la starea lui initiala.

Daca aplicarea dintelui este imposibila, atunci trebuie sa fie pastrat in loc umed (ex. un pahar cu lapte sau apa), in orice caz este necesara examinarea si evaluarea severitatii traumatismului de catre un stomatolog pediatru si luarea de masuri preventive.

Prevenirea – cea mai buna ingrijire

Alegerea dentistului pediatru potrivit de catre parinti nu este timpurie, deoarece prima vizita e bine sa aiba loc pe parcursul primului an. La prima vizita se va evalua dezvoltarea odontala a copilului si se va aplica un program de igiena preventiva. Controlul preventiv, curatarea dintilor din momentul in care apar si fluorizarea sunt cele mai importante aspecte ale ingrijirii.

Cand mergem la dentist cu copilul

Dentistul va informa parintii despre influenta benefica a fluorului in igiena bucala a copilului. Fluorul, element mineral, formeaza smaltul dintilor, suprafata lor externa, o intareste si o face rezistenta si mai putin vulnerabila la carii si la placa bacteriana. Profilaxia prin fluor, terapia cu fluor in pastile este o masura preventiva pentru igiena bucala. Dozarea in fiecare caz se stabileste de catre pediatru si depinde de varsta si locul de domiciliu al copilului. Administrarea fluorului trebuie sa porneasca inaintea formarii dintilor de lapte si sa se continue pana in etapa dezvoltarii dintilor permanenti.

Contraindicatii si efecte secundare la administrarea fluorului nu se observa decat la doze exagerate. O alta masura importanta de preventie a cariei este alimentatia controlata si corecta cu alimente care nu contin zahar. Tabieturile de alimentatie proaste vor avea ca rezultat aparitia cariei la o anumita varsta.

Un exemplu este acela prin care unele mame ofera suzeta copiilor lor imbibata in miere de albine sau zahar. Se poate preveni si caria care apare de obicei la o varsta mai mare, intre 2 si 5 ani. Cauza ei este hranirea copilului pe durata somnului, fie cu biberonul sau chiar cu laptele matern. Somnul provoaca reducerea cantitatii de saliva a gurii, iar laptele ramane pe dinti si poate sa provoace carii. Acest lucru se intampla indiferent daca laptele contine sau nu zahar.

Trebuie deci sa hraniti copilul treaz si sa ii ingrijiti intotdeauna dintii inainte de a dormi, lnformati-va de la specialisti si nu porniti de la premiza ca, daca dintii de lapte vor fi inlocuiti de dintii permanenti, nu exista motiv de ingrijire speciala. Dintii permanenti sanatosi presupun o baza nealterata.