Despre copii

Sfaturi pentru parinti in privinta alimentatiei copilului cu varsta peste 1 an

In privinta alimentatiei copilului in al doilea an de viata este recomandat sa tineti cont de sfaturile de mai jos. Acestea va vor ajuta sa evitati momentele neplacute din viitor.

Iata ce va sfatuim sa faceti:

Sfaturi de alimentatie copil 2-3 ani

Supravegherea in timpul meselor

Copiii trebuie supravegheati atent in timpul meselor, mai ales la varsta de 2-4 ani, cand riscul de a aspira alimentele este maxim. Abia dupa 4 ani copilul invata sa mestece cu miscari de macinare si capata o deglutitie optima.

Atentie la alimente

Risc mare de aspirare au bucatile mari de carne, fructele sau legumele (mai ales cele crude: portocale, grapefruit, morcov, telina), floricelele, chipsurile, mezelurile, nucile, semintele, stafidele, fructele cu samburi (cirese), bomboanele s.a. Riscul poate fi diminuat prin pasare sau maruntire, aducerea acestor alimente la o consistenta moale (legumele), ungerea tartinelor in strat subtire s.a. in acelasi sens, copilul trebuie sa manance doar in pozitie sezanda.

Evitati joaca si vorbitul

Tentat adesea sa faca mai multe lucruri simultan, copilul are un risc mai mare de a aspira alimentele cand alearga sau vorbeste. Copilul trebuie invatat cat mai precoce sa inghita ceea ce are in gura inainte de a vorbi.

Temperatura mancarii si excesul de condimente

Parintii trebuie sa se asigure ca alimentele oferite au temperatura adecvata, copilul riscand sa faca usor arsuri ale mucoasei bucale.


Un imperativ permanent este evitarea excesului de sare, zahar, condimente (acestea il impiedica sa experimenteze gustul natural al alimentelor).

Alte sfaturi pentru parinti

Igiena copilului si alimentatia

Mergeti, alergati, jucati-va impreuna cu copiii, beneficiile fiind de ambele parti (miscare, distractie, educatie, exemplu s.a.).

Nu omiteti importanta fundamentala a igienei: