Despre copii

Efectele sarcinii asupra danturii

Sarcina reprezinta o perioada plina de schimbari in corpul femeii. Iar cavitatea bucala nu este ocolita de modificarile produse in cele noua luni de sarcina si chiar in perioada post-natala.

Cele mai multe problemele care pot aparea la nivelul cavitatii bucale in aceasta perioada pot fi preintampinate cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune si cu vizite regulate la cabinetul stomatologic.

Probleme dentare in sarcina

Gingivita de sarcina

Cea mai des intalnita problema dentara in timpul sarcinii este legata de sangerarea gingiilor. Multe femei insarcinate descopera ca gingiile lor sangereaza atunci cand se periaza sau cand folosesc ata dentara.

Responsabila pentru aceasta neplacere este gingivita de sarcina (inflamatia gingiei).

Desi aceasta boala poate afecta pe oricine, hormonii produsi in timpul saricinii de multe ori o agraveaza, prin faptul ca determina umflarea tesuturilor si cresterea aportului sangvin la nivelul gingiilor.

Cum te protejezi?

Specialistii sustin ca cea mai buna modalitate de a evita gingivita in timpul sarcinii este sa va periati si sa folositi ata de gura in mod regulat, chiar daca acest lucru va produce disconfort.

In plus, nu uitati de apa de gura, care trebuie si ea folosita zilnic.

In cazul in care gingivita a avansat si nu mai este suficienta igiena dentara pe care o puteti face dumneavoastra acasa, este recomandat tratamentul stomatologic. Tratamentul gingivitelor consta in indepartarea factorului etiologic principal – placa bacteriana si a tartrului – prin detartraj, periaj profesional si air flow cu pulbere de bicarbonat de sodiu.

Acest tratament va fi completat ulterior de dumneavoastra printr-o igiena mai buna, utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare.

Este foarte important sa luati in serios ingrijirea dintilor in aceasta perioada, intrucat exista unele dovezi ca afectiunile gingivale sunt corelate cu problemele sarcinii.

Este recomandat sa spuneti medicului stomatolog ca sunteti gravida, dar nu intrerupeti vizitele de rutina la el si la igienist din cauza sarcinii.

El va sti ce proceduri se pot face in timpul sarcinii, precum si care este indicat sa fie amanate pentru perioada urmatoare (de exemplu: radiografii, anestezii).

Aparitia cariilor dentare

O alta problema stomatologica pe care o reclama adesea femeile insarcinate este cea a aparitiei cariilor dentare pe parcursul celor noua luni sau in perioada post-natala.

In timpul sarcinii, bacteriile normale si echilibrul acido-bazic din cavitatea bucala se pot schimba si predispun la aparitia cariilor.

Preventie

Daca se pastreaza insa o igiena foarte buna si se fac controalele regulate la medicul stomatolog, sunt sanse foarte mari ca dantura sa nu fie deloc afectata de sarcina si sa nu creasca nici incidenta aparitiei cariilor dentare in aceasta perioada.

Pentru a va pastra sanatatea danturii, este important ca in perioada aceasta sa mancati in mod constant alimente bogate in vitaminele A si C, calciu si fluor. Vitamina C ajuta dintii si gingiile sa fie rezistente, iar fluorul are o actiune preventiva cand vine vorba de carii.

Este indicata utilizarea pastelor de dinti si a apei de gura care contin fluor.

Ca sa preintampinati problemele dentare ce pot aparea in timpul acestei perioade, expertii va recomanda ca la inceputul sarcinii sa va verificati starea dintilor.