Despre copii

Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Va doriti un mic Einstein in casa?

Nu exista o reteta unica si de succes garantat, dar studiile au dovedit ca pastrarea televizorului departe de atentia copilului, sensibilizarea laturii muzicale, alaptatul, o biblioteca mare si reducerea dulciurilor sunt cateva metode de a mari sansele ca un copil sa isi dezvolte inteligenta.

Inteligenta la copii

Ce defineste un geniu?

Specialistii se contrazic in permanenta pe teme legate de ceea ce presupune o inteligenta foarte dezvoltata (IQ, EQ, functiile executorii si realizarile pe plan academic). Care sunt factorii care influenteaza cel mai mult dezvoltarea inteligentei? Natura? Hrana? Cat de mare este importanta factorului genetic si cel ereditar? Ce poate mari sansele ca un copil sa devina mai inteligent decat este? Iata intrebari la care specialistii in domeniu inca nu au gasit raspunsuri foarte clare. Si totusi, statisticile si cercetarile recente au scos in evidenta cateva concluzii inedite, de care parintii preocupati de inteligenta propriilor copii ar trebui sa tina cont.

Televizorul distruge inteligenta

30% din copiii sub varsta de 2 ani au televizoare in dormitorul lor si 59% dintre acestia se uita doua ore zilnic la televizor. Academia Americana de Pediatrie a emis un avertisment pentru ca sugarii si copiii de varsta frageda sa nu fie lasati in fata televizorului, deoarece televizorul afecteaza abilitatile cognitive si iroseste timp esential in etape ale dezvoltarii creierului, timp ce ar trebui folosit pentru conversatii, spune expertul in limbaj infantil Roberta Golinkoff, coautor al lucrarii Einstein nu a folosit niciodata cartonase educative: Cum invata copiii nostri de fapt – de ce au nevoie sa se joace mai mult si sa memoreze mai putin. Limbajul este esential in procesul de invatare al copilului, iar cel dobandit de la televizor nu este benefic nevoilor sale.

Alaptatul este benefic pentru dezvoltarea creierului

Un studiu facut in Bielorusia, care a urmarit doua grupuri de tinere mame si copiii lor, a relevat faptul ca alaptatul exclusiv pentru o perioada mai indelungata este benefic pentru sporirea inteligentei. Grupul a fost alcatuit din mame care si-au alaptat copiii exclusiv (fara alte lichide sau alimente) si pentru timp mai indelungat (pana la un an) si din mame care au alaptat mai putin si pentru o durata mai scurta.


Copiii aparatinand primului grup au obtinut rezultate net superioare la citit, scris si matematica. La nivel general, copiii in varsta de 6 ani care au fost alaptati au obtinut procentaje cu 5% mai mari decat ce care nu au fost.

Care este explicatia?

Inteligenta la copii

Simplu – Laptele uman are un procent de grasimi mai ridicat decat cel de vaca, necesar pentru a izola celulele abundente ale creierului. In timp ce un vitel are nevoie de proteine in laptele sau doar pentru o crestere rapida, omul are nevoie de anumite substante pentru a-si dezvolta si latura spirituala nu doar pe cea fizica. Iar primul lucru pe care o femeie il poate face pentru a creste un copil inteligent este sa-l alapteze, sustin specialistii.

Instrumentele cu coarde sporesc abilitatile verbale

Copiii care canta la pian sau un instrument cu coarde au rezultate cu 15% mai bune in ceea ce priveste abilitatile de comunicare verbala decat cei care nu canta la nici un instrument.

Studiul care a dovedit acest fapt a implicat studenti de la mai multe scoli publice si de muzica din Boston, avand varste in jur de 10 ani si studiind muzica de cel putin 3 ani. Asa cum precizeaza si autorul, multe studii anterioare arata ca exista o relatie benefica intre aptitudinile muzicale, comunicare si coeficientul de inteligenta. Intrebarea care se pune totusi este aceea legata de cauzalitate: sunt copiii inteligenti buni la muzica si/sau muzica ii face inteligenti?

Rezistenta la tentatii creste punctajul la testele scolare

Studii recente arata ca acei copii care sunt capabili sa amane recompensarea activitatilor lor de 15 ori mai mult decat colegii lor nerabdatori, obtin puncte in plus la testele scolare.

Intr-un studiu celebru, copiilor li s-a spus ca pot manca doua prajituri daca intarzie momentul cand prima dintre ele va fi mancata. Acei care au putut astepta 15 minute inainte de a manca prima prajitura au obtinut un punctaj net superior la teste scolare ulterioare fata de cei care nu au putut astepta mai mult de un minut. Controlul impulsurilor este un factor crucial in functiile executorii.

Oamenii de stiinta sustin ca o persoana supradotata nu este reprezentata de coeficientul de inteligenta ridicat ci de functiile executorii dezvoltate. Abilitatea de a fi versatil intre sarcini, de a memora lucruri si a stapani impulsuri variate are un efect mai mare asupra dezvoltarii fintei umane si conduce spre succes mai mult decat un coeficient de inteligenta ridicat.

Via: Despre copii