Despre copii

Vrei o sarcina usoara? Iata ce trebuie sa faci

Majoritatea mamelor stiu ca trebuie sa aiba mare grija ce mananca si cum respecta toate consultatiile prenatale pentru a da nastere unui bebelus sanatos. Medicii sustin ca mamicile trebuie sa primeasca o ingrijire de calitate pentru a-si majora sansele sa nasca bebelusi sanatosi, iar pentru asta ar trebui sa mearga la consultatii si sa urmeze sfatul specialistilor.

Sarcina usoara

Atentie la dieta

O dieta sanatoasa este si ea foarte importanta: evita mancarurile tip fast-food si axeaza-te pe mese bogate in principiile nutritive de care bebelusul tau are atata nevoie.

Este necesar sa mananci cat mai multe fructe si legume proaspete si cereale.

Elimina alcoolul si, pe cat posibil, cafeaua

Trebuie sa nu mai bei alcool si sa elimini cafeaua, dar si sa bei cat de multa apa poti – cam doi litri pe zi. Specialistii sustin ca trebuie sa consumi si mai multa apa in zilele calduroase si cand faci gimnastica.

Renunta la fumat si la medicamentele luate „dupa ureche”

Nu uita sa stai cat departe de obiceiuri nocive precum fumatul, de consumul unor droguri si orice fel de medicamente pe care nu ti le-a prescris medicul tau.

Atentie la unele alimente

Trebuie sa manifesti atentie la alimentele care pot contine bacterii periculoase: Escherichia Coli, Salmonella, Toxoplasma sau Listeria. Printre aceste alimente se afla carnea, pestele si ouale crude sau insuficient preparate termic, scoicile, laptele si branza nepasteurizate, fructele si legumele nespalate.


Exercitiile fizice

In plus, exercitiul fizic are un efect benefic asupra sarcinii. Bineinteles, nu trebuie sa se ajunga la excese. Daca ai un program sportiv regulat, poti sa il mentii atata timp cat efortul nu este prea mare. Printre sporturile cele mai populare pentru viitoarele mamici se numara inotul si yoga.

Sarcina usoara

De asemenea, ca sa ai o sarcina cat se poate de normala, specialistii recomanda multa prudenta in aceasta perioada. In privinta vietii sexuale, trebuie sa stii ca sexul neprotejat si partenerii multiplii cresc riscul aparitiei bolilor cu transmitere sexuala care pot duce la complicatii ale sarcinii.

Regulile de baza ale igienei

In cazul unor alimente, trebuie sa speli cat mai bine fructele si legumele inainte de a le manca. Ele ar putea transporta resturi de ingrasaminte sau insecticide nocive. Ai grija si la compozitia alimentelor. Alege produse proaspete si de proveninenta sigura, iti recomanda specialistii.

Relaxeaza-te si simte-te bine

Medicii mai sustin ca depresia, stresul, o stare generala proasta vor afecta fatul. Daca ai un job solicitant, incearca sa mai scapi de o parte din atributii in aceasta perioada. Prioritatea ta trebuie sa fie sarcina si viata alaturi de bebelusul tau!

Este recomandat sa se consume numai apa de la surse ce au fost verificate anterior si in nici un caz nu se va consuma apa de la fantana sau izvoare fara sa se fiarba inainte.

Medicii mai spun ca un copil poate mosteni un anumit risc de a dezvolta anumite alergii alimentare. De aceea este bine sa eviti produsele alimentare ce contin alune sau capsuni, de exemplu.

Potrivit expertilor, in intervalul perioadei de graviditate se poate reduce riscul alergen la copiii susceptibili sa dezvolte astfel de manifestari alergice. Inainte de a urma vreo dieta este bine sa se ceara parerea unui nutritionist specializat in alimentatia pe perioada sarcinii si lauziei referitor la posibilele preparate cu risc alergen crescut.