Despre copii

Activitatea fizica in sarcina

In definirea necesarului de calorii si de portii alimentare in sarcina este necesar sa evaluam nivelul de activitate fizica al persoanei respective.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca persoanele cu greutate mai mare vor consuma mai mult pentru acelasi nivel de activitate fizica decat persoanele cu mai putine kilograme. De exemplu, o persoana de 70 de kg va consuma aprox 580 de calorii, in timp ce una de 90 kg va consuma aproximativ 700 de calorii intr-o ora.

Activitatea fizica in sarcina

Activitatea fizica

Activitatea fizica reprezinta acea activitate cu durata de minimum 10 minute si se clasifica in 2 categorii:

Activitatea fizica moderata este activitatea care creste usor frecventa cardiaca si frecventa respiratorie, produce caldura si determina intrarea in functiune a mecanismelor de termoreglare (cu aparitia transpiratiei) dar care permite conversatia relativ usor. Exemple: mers pe teren plat in pas de voie sau inot de voie, tenis (la dublu).

Activitatea fizica viguroasa este activitatea care creste mai mult frecventa cardiaca si pe cea respiratorie si care permite o conversatie cu fraze scurte, sacadate. Exemple: tenisul (la simplu), mersul alert, alergarea.

Nivel de activitate fizica recomandata

Nivel de activitate fizica recomandata in sarcina este dupa cum urmeaza:

Rolul activitatii fizice in sarcina

Activitatea fizica are multiple alte efecte benefice asupra organismului in afara de mentinerea siluetei. Exista multiple dovezi in prezent ca persoanele cu activitate fizica constanta au un risc mai mic de afectiuni cardio-vasculare si diabet.

Ghidul American de activitate fizica mentine si pentru femeile insarcinate nivelul recomandat de 150 de minute/saptamana de activitate fizica moderata.

Va sfatuim sa mergeti cat mai mult pe jos, sa va continuati activitatile sportive preferate, chiar daca le veti realiza la intensitate mai mica.

Inotul este de asemenea un sport recomandat gravidelor, inclusiv in ultimul trimestru de sarcina.

Gimnastica are influente pozitive in tonifierea musculaturii, fixarea calciului in oase.

IMPORTANT!
Este esentiala mentinerea nivelului de activitate fizica in timpul sarcinii. Faceti miscare evitand miscarile bruste.
In cazul in care apar contractii dureroase in timpul efortului, este nevoie sa se sisteze activitatea si sa se apeleze la consultul medical.