Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce trebuie sa stiti despre scorpul Apgar0 Comments

Publicat in:
Etichete:cat trebuie sa fie, ce este scorul apgar, ce indica, scor apgar, scorul apgar

Scorul Apgar este un mod simplu si eficient de a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca are nevoie imediata de tratament sau ajutor. Desi suna infricosator, in realitate nu este.

Metoda este rapida, nu implica nici o durere si, nu in ultimul rand, confera noilor parinti asigurarea ca totul este in regula cu noul membru al familiei. In urma testului Apgar, majoritatea noilor nascuti sunt declarati perfect sanatosi.

Procedeul de stabilire al scorului Apgar a devenit un examen de rutina al fiecare nasteri – fiind initiat si numit dupa medicul anestezit american Virginia Apgar, in 1952.

Iata cum este folosit scorul Apgar:

Scorul Apgar

Scorul Apgar

Nou nascutul este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlandu-se:

  • numarul de batai al inimii
  • respiratia
  • tonusul muscular
  • unele reflexe
  • culoarea (moasa sau medicul controleoaza talpile micului si, de asemenea, palmele pentru copii cu culoarea inchisa a pielii)

Fiecarui din acesti factori i se acorda un scor intre zero si doi, apoi se insumeaza. Majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10 si nu necesita ajutor sau tratament imediat.

Cum se interpreteaza scorul Apgar?

Un scor perfect – de 10 – reprezinta o adevarata muzica pentru urechea noilor parinti – insa un 8 sau 9 este, de asemenea, o veste buna. O nastere dificila, prematura sau cazul in care mama foloseste anestezie in timpul nasterii – pot altera artificial scorul astfel incat, in final, Scorul Apgar nu va mai reflecta conditia reala a sanatoatii nou-nascutului ci, mai degraba, conditia de moment.

Este bine de stiut urmatoarele:

Nou-nascutii care dobandesc un scor intre 8 si 10 sint in conditie excelenta si nu necesita, in general, decat ingrijire postnatala de rutina.

Cei care dobandesc un scor intre 5 si 7 sunt in conditie buna, dar pot necesita ceva ajutor respirator. Un medic sau o asistenta de specialitate pot freca viguros pielea copilasului sau pot pune un prosop cu oxigen sub nari pentru a-l ajuta la o respiratie mai adanca.

Nou-nascutii care primesc un scor mai mic de 5 se pot afla intr-o conditie care necesita actiuni imediate pentru salvarea vietii (de exemplu, masca de oxigen).

Scor Apgar scazut indica probleme de sanatate ale nou-nascutului?

Raspunsul este Nu.

Multa vreme expertii au considerat ca acest lucru este posibil. O teorie mai veche sugera ca nou-nascutii ale caror scoruri Apgar ramaneau joase chiar si dupa 5 minute aveau mai multe sanse sa fie expusi problemelor neurologice.

Studiile recente au demostrat, insa, ca acest lucru este fals. Daca nou-nascutul evolueaza bine, Scorul Apgar nu poate fi legat de sanatatatea de mai tarziu – fie ea buna sau rea.

Este usor de constatat si masoara rapid si cu acuratete sanatatea nou-nascutului dvs. in primele sale momente de viata extrauterina.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Ce trebuie sa stiti despre scorpul Apgar

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!