Multe dintre produsele comercializate pe piata si destinate bebelusilor pot cauza alergii. Aceasta este concluzia unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), citat de Agerpres.
Cercetarea realizata recent, arata faptul ca numai 13% dintre produsele analizate sunt dedicate ingrijirii copiilor mici, iar circa 16% dintre ele nu se recomanda pentru utilizarea in cazul copiilor sub 3 ani. Multe dintre aceste produse au in compozitia lor parabeni si parfumuri sau arome sintetice, substante care pot creste riscul de imbolnavire cu cancer.
Pediatrii spun ca pentru a nu afecta sanatatea celor mici, aceste produse ar trebui sa nu aiba in compozitia lor alcool, parabeni, alergeni sau parfum.
Expertii APC au anuntat ca sampoanele dedicate bebelusilor si copiilor ar trebui tratate foarte atent de autoritati, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari. Reprezentantii Asociatiei au anuntat ca din cauza compozitiei chimice a unor sampoane, acestea prezinta potential cancerigen sau toxic al unor ingrediente.
Ca urmare a testelor realizate de APC pe circa 55 de produse pentru ingrijirea copiilor, s-a constatat ca circa o cincime dintre acestea sunt hipoalergenice.
62% dintre produsele pentru copii si bebelusi contin parabeni!
Numai 13% dintre produse sunt intr-adevar recomandate pentru utilizarea pe pielea bebelusilor. Agerpres scrie ca numai 1,6 din 10 producatori precizeaza riscul folosirii acestor produse la copii sub varsta de 3 ani.
Referitor la substantele denumite parabeni, s-a observat ca acestia sunt cei mai folositi conservanti in industria cosmetica, iar 62% dintre produsele pentru copii si bebelusi contin astfel de substante.
Testele arata faptul ca parabenii se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar, iar absorbtia lor in corp poate cauza cancer. Referitor la situatia parfumurilor si aromelor sintetice, numai doua pro cente dintre produsele destinate copiilor si bebelusilor sunt lipsite de aceste substante.
Expertii au observat ca restul de 88% pot avea peste 200 de astfel de ingrediente in compozitia lor, adica mari cantitati de toxine si chimicale. Agerpres arata ca parfumurile sintetice contin substate care pot cauza iritatii, dermatite si chiar migrene, ameteli sau tuse.
De asemenea, numai jumatate dintre produsele destinate ingrijirii copiilor care au fost analizate au mentionat pe eticheta termenul de valabilitate.
Produsele cosmetice se depoziteaza la temperaturi sub 22-24 de grade si ferite de umezeala!
Pentru restul, eticheta contine numai date despre timpul de folosire a samponului dupa deschidere. Specialistii recomanda ca depozitarea produselor cosmetice sa se faca la temperaturi sub 22-24 de grade si ferite de umezeala sau lumina soarelui.
In tara noastra, 24% dintre produsele destinate ingrijirii copiilor si bebelusilor provin din Germania, Italia cu 17% si Franta, cu 10%.
Pentru 6 procente dintre cazurile analizate nu este specificata tara producatoare, ci se mentioneaza ca produsul este fabricat in Uniunea Europeana. Cercetarea „S.O.S – produsele cosmetice si de ingrijire personala” al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania a analizat etichetele a 55 de tipuri de produse pentru copii si bebelusi.
Author: Corpul Uman