Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Pasta de dinti pentru copii0 Comments

Publicat in:
Etichete:copii, copil, fluor, pasta de dinti, Pasta de dinti pentru copii, recomandari, sfaturi

Pasta de dinti pentru copii este foarte importanta pentru igiena si sanatatea orala a piticului. Pana la varsta de 2 ani, recomandarea medicilor este ca dintisorii sa fie periati doar cu o periuta moale specifica varstei, inmuiata in apa.

Pe piata exista multe tipuri de pasta de dinti, chiar si binecunoscutele 3 in 1 – previne tartul, cariile si pastreaza gingiile sanatoase. Important este sa te consulti cu un medic stomatolog atunci cand alegi pasta de dinti pentru copilul tau.

Pasta de dinti pentru copii

Pasta de dinti pentru copii

Iata cateva caracteristici si recomandari privitoare la pasta de dinti pentru copii.

De ce trebuie sa folosim pasta de dinti?

Gurile copiilor nostri (la fel ca si ale noastre) contin mii de specii de bacterii. In cazul in care nu mentinem o igiena orala corespunzatoare, aceste bacterii colonizeaza si formeaza o pelicula pe dinti, cunoscuta sub numele de placa dentara. Daca s-a instalat pe dintisorii copilului, aceasta placa dentara poate provoca o multitudine de probleme sanatatii orale, inclusiv carii dentare, respiratie urat mirositoare si gingivita (inflamatia gingiilor). De aici pot sa apara si multe alte probleme de sanatate. Prin simpla spalare a dintilor cu pasta de dinti, poti reduce riscul dezvoltarii afectiunilor orale la copilul tau.

Ce este pasta de dinti?

Pasta de dinti este un produs de igiena orala care contine substante abrazive blande, agenti antibacterieni si fluor. Substantele abrazive din pasta de dinti pentru copii ajuta la eliminarea petelor alimentare de pe dinti, prin periajul dentar efectuat cu ajutorul periutei de dinti. Agentii antibacterieni reduc numarul bacteriilor din gura copilului, prevenind respiratia urat mirositoare. Florul intareste smaltul dintilor prevenind astfel cariile.

Pasta de dinti pentru copii si continutul de fluor

Florura a fost adaugata la pasta de dinti la sfarsitul anilor 1800 si a redus semnificativ rata cariilor dentare. Fluorul intareste dintii prin remineralizarea smaltului care se afla la suprafata dintilor.

Trebuie sa fim insa foarte atente la cantitatea de fluor continuta de pasta de dinti pentru copii, pentru ca prea mult fluor poate produce fluoroza, o boala a dintilor (pete maro pe dinti sau decolorarea permanenta a dintilor).

De asemenea, multi copii nu stiu sa scuipe si vor ingera pasta de dinti cu fluor. Acestia pot dezvolta boli de stomac, toxicitate acuta, eruptii pe piele (dermatita periorala) si insuficienta in metabolismul glucidic.
Pasta de dinti pentru copii nu trebuie sa contina mai mult de 600 ppm de fluor.
Cand incep copiii sa foloseasca pasta de dinti?

Grija mamelor pentru sanatatea orala a copiilor lor incepe de la aparitia primilor dintisori. Insa, pasta de dinti nu este necesara pana la 18-24 de luni. Pana atunci igiena orala a bebelusilor se face cu un tifon umed cu care se freaca usor gingiile bebelusului. Dupa varsta de 1 an ii poti cumpara copilului o periuta specifica varstei si sa incerci sa-l obisnuiesti cu ea, dar fara a folosi pasta de dinti.

Dupa varsta de 18 luni cauta o pasta de dinti special creata pentru copiii mici si pune-i pe periuta cantitati foarte mici pentru ca piticul va inghiti in mare parte pasta de dinti.

Cum alegem pasta de dinti pentru copii?

Alegerea pastei de dinti este o provocare pentru toate mamicile, avand in vedere oferta „generoasa” de pe piata. Cand te uiti in rafturi, vezi foarte multe brand-uri care au creat cele mai frumoase ambalaje, cu dedicatie pentru copii. De asemenea, ai de ales dintr-o multitudine de arome, create special pentru a-i aminti copilului de fructele preferate. Din pacate aceste arome le fac mai usor de inghitit si mai periculoase pentru stomacelul copilului mic.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand alegi o pasta de dinti pentru copii:

  1. Prea mult fluor in pasta de dinti poate provoca fluroza (decolorarea permanenta a dintilor, sau pete maro pe dinti);
  2. Inghitirea repetata a pastei de dinti cu fluor poate provoca afectiuni ale stomacului;
  3. Lipsa fluorului poate duce la carii dentare;
  4. Pasta de dinti pentru copii ar trebui sa aiba un continut de fluor mai mic de 600 ppm;
  5. Pasta de dinti care contine sulfat de sodiu lauryl poate provoca ulceratii la nivelul gurii (afte);
  6. Substantele abrazive din pasta de dinti care curata si previn placa dentara pot fi dure pentru gingiile copiilor foarte mici. Asigura-te ca pasta de dinti aleasa pentru copilul tau contine numai substante abrazive usoare (materiale abrazive mici);
  7. Atentie si la gust. Cele mai multe produse au arome de fructe sau de guma de mestecat. Unele arome ar putea fi prea puternice pentru copilul tau si poate sa nu le placa pasta de dinti respectiva si sa o refuze. In acest caz nu ai altceva de facut decat sa o schimbi pana gasesti una care sa fie pe placul copilului.
  8. In comert exista produse pentru ingrijirea orala dedicate varstei exacte a copilului (pasta de dinti pentru varsta de 2 ani…etc)
  9. Pe piata exista pasta de dinti imbogatita cu calciu, minerale. Dentistul iti va spune daca dintii piticului tau au nevoie de fluor, calciu etc.



Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Pasta de dinti pentru copii

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!