Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Rata de crestere a prematurului0 Comments

Publicat in:
Etichete:copil prematur, cresterea prematurului, cu cat creste, cum creste, nascut prematir, prematur, rata de crestere, Rata de crestere a prematurului

Aprecierea corecta a cresterii ponderale sau/si a deficitului ponderal depinde si de parametrii in functie de care se efectueaza evaluarea statusului nutritional al prematurului.

Cresterea prematurului

Cresterea prematurului

Rata de crestere optima

Rata de crestere ponderala, cresterea liniara, perimetrul cranian pot fi evaluate cu ajutorul curbelor de crestere. Dupa aceste curbe, prematurul ar trebui sa aiba un spor ponderal de 10-15 g/kg greutate corporala/zi, o crestere a taliei de 0,75-1 cm/saptamana si o crestere a perimetrului cranian de 75 cm/saptamana. Studiile si determinarile ultrasonografice au demonstrat ca rata de crestere optima este de 18-20g/kg corp/zi.

Balanta nutritionala

Balanta nutritionala reprezinta echilibrul dintre aport, pierdere si depozitare. Balanta energetica pozitiva se atinge cand energia exogena metabolizabila este mai mare decat cheltuielile energetice. Cresterea este posibila cand excesul de energie este stocat ca tesut nou, de obicei tesut adipos.

Nutritia optima are drept obiective evitarea catabolismului, prevenirea deficientelor nutritionale, promovarea cresterii si dezvoltarii normale.

Consecintele nutritiei suboptimale pot varia de la cresterea susceptibilitatii la infectii, afectarea proceselor oxidative celulare sau nevoie crescuta de suport ventilator pe termen scurt la crestere deficitara, multiplicare/crestere celulara diminuata la nivelul anumitor organe (inima, rinichi, pancreas), afectarea dezoltarii neurologice, susceptibilitate la afectiuni cardio-vasculare si metabolice (hipertensiune, diabet, obezitate) in cazul in care dezechilibrul nutritional este de lunga durata.

Stabilirea necesarului energetic trebuie sa tina cont de rata metabolismului bazal, cheltuielile energetice necesare pentru crestere, cheltuielile energetice necesare pentru metabolizarea alimentelor, precum si de valoarea energetica a solutiilor ingerate.

De asemenea, trebuie luate in considerare calea de administrare (enterala versus parenterala, deoarece necesarul energetic este mai mic la nou-nascutul alimentat parenteral), pierderile prin urina si materii fecale (prematurul pierzand mai multa energie prin fecale din cauza capacitatii diminuate de absorbtie), cheltuielile energetice determinate de stresul hipotermiei, cheltuielile energetice determinate de manevrare (procedurile de ingrijire de rutina cresc consumul de energie si de oxigen, cu pana la 10%, in cazul unui prematur stabil).

Patologia prematurului influenteaza necesarul energetic atat in sensul cresterii acestuia (malformatii congenitale de cord, boala pulmonara cronica, sepsis) cat si in sensul scaderii nevoilor calorice (encefalopatie, boli neurologice degenerative).




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Rata de crestere a prematurului

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!