Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Travaliul0 Comments

Publicat in:
Etichete:contractii travaliu, cum sa nasti repede, despre travaliu, durata travaliului, semne, travaliul

Cand colul este sters si contractiile sunt regulate, se considera ca gravida este in travaliu.

Contractiile vor deveni din ce in ce mai frecvente, mai lungi (60-90 secunde) si mai intense. Acest proces este gradual si se intampla pe parcursul a cateva ore (o dilatatie de un cm la doua ore este considerata fiziologica) pentru a permite corpului sa se adapteze.

Travaliul

Travaliul

Cu cat mai intense si mai lungi devin contractiile, cu atat corpul va secreta mai multe endorfine. Acestea pot induce o stare de relaxare accentuata, ce are drept efecte:

  • dilatarea pupilelor
  • dezinhibare (gravida, chiar daca este de obicei timida poate uneori sa simta nevoia de a se dezbraca, de a geme, sa se exprime printr-un limbaj care poate fi considerat nepoliticos)
  • atipirea intre contractii

Aceasta stare este cel mai bine sustinuta prin respectarea nevoii de intimitate, de liniste, de temperatura potrivita si prin asigurarea unui mediu prietenos (fara lumina agresiva, fara agitatie continua legata de prezenta personalului medical, fara controale de rutina irelevante etc.).

In schimb, daca gravida intra intr-o spirala de frica si de panica, corpul ei va inhiba secretia de endorfine datorita secretiei importante de adrenalina.

O gravida care se simte in siguranta (intr-un mediu perceput ca prietenos si in prezenta oamenilor in care are incredere) are o durata a travaliului mai scurta, are mai putine complicatii in timpul nasterii (nastere instrumentata, cezariana, scor APGAR sub 7 la 5 minute) si solicita anestezia epidurala mai rar.

Cum sa nasti repede?

Elementele care contribuie la confortul fizic si emotional al gravidei in travaliu si de care trebuie sa tinem seama sunt:

  • libertatea de miscare si libertatea de a adopta orice pozitie confortabila
  • mediul prietenos, descris in paragraful anterior
  • imbracaminte perceputa ca fiind confortabila de catre gravida/respectarea dorintei de a nu avea haine
  • libertatea de a bea si de a manca
  • libertatea de a avea un insotitor ales de ea
  • accesul la un dus sau cada
  • masaj/simpla atingere fizica
  • respiratie libera, tinand cont de doar doua aspecte ce nu sunt recomandate- hiperventilatie si oprirea respiratiei in timpul contractiei pentru a evita efectul negativ asupra oxigenarii fatului
  • libertatea si incurajarea gravidei de a merge la toaleta
  • evitarea procedurilor de rutina: rasul parului pubian, clisma, administrare de lichide si/sau glucoza intravenos, stimularea travaliului prin oxitocina si ruptura membranelor, tuseuri vaginale repetate si prelungite, monitorizarea continua, pozitia de expulzie impusa, manevra Kristeller (impingerea pe fundul uterului), impingerea fortata cu epiglota inchisa (Valsalva), practicarea epiziotomiei, delivrenta fortata, revizie uterina.

Durata travaliului

Durata travaliului depinde de mai multi factori, cum ar fi: gravida este nulipara, primipara sau multipara, pozitia copilului la inceputul travaliului, dinamica travaliului, bagajul genetic, conditiile de mediu in care se desfasoara nasterea, sustinerea emotionala primita de catre gravida, antecedente obstetricale etc.

Studiile au relevat ca durata medie a travaliului la o nulipara este de 15 ore. Din acest motiv, este foarte important ca gravida (nulipara) sa stie cand sa plece la maternitate:

  1. cand contractiile sunt regulate, la 5 minute (intervalul intre doua contractii este de la inceputul unei contractii pana la inceputul urmatoarei)
  2. cand contractiile dureaza 1 minut
  3. cand cele doua elemente de mai sus sunt prezente de cel putin 2 ore
  4. cand se rup membranele (chiar daca nu exista contractii).

Este la fel de important ca gravida sa inteleaga ca media de 15 ore de travaliu nu reprezinta 15 ore de durere continua. Trebuie reamintit ca fiecare contractie dureaza maxim 90 secunde, dintre care doar varful acesteia (aproximativ 15 secunde) are o intensitate maxima.

De altfel, pauzele intre contractii vor fi mereu mai lungi decat durata contractiilor, permitand astfel organismului gravidei si fatului sa se odihneasca si sa fie pregatit pentru urmatoarea contractie.

Daca gravida nu se relaxeaza intre contractii, incordarea si oboseala generala pot sa induca o perceptie crescuta a intensitatii contractiilor.

La multipare, colul se poate sterge si deschide in acelasi timp si de aceea durata totala a pretravaliului si travaliului poate fi mai scurta.

Recomandari in travaliu

Daca se rup membranele este recomandabil ca gravida sa se duca la maternitate cat mai repede, in schimb, in ce priveste contractiile fara ruptura membranelor, gravida poate sa astepte pana cand acestea se sistematizeaza la 5 minute timp de o ora.

Daca intensitatea este foarte mare, atunci poate sa plece la maternitate chiar mai devreme, mai ales in cazul unui drum lung.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Travaliul

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!