Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimente si substante interzise in sarcina0 Comments

Publicat in:
Etichete:alcoolul in sarcina, alimente, alimente interzise in sarcina, cafeaua in sarcina, cafeina, drogurile in sarcina, fumatul in sarcina, medicamentele in sarcina, sarcina, substante

In timpul vietii intrauterine, substantele nocive se transmit la fat in mod direct.

Ele afecteaza mai mult fatul decat mama din mai multe motive: pentru ca acesta are necesitati de dezvoltare mai accelerate pe care toxinele o pot bloca si pentru ca el nu poate indeparta prin mecanismele sale de metabolizare imature (ficatul sau rinichii) substanta nociva. Din acest motiv, toate substantele enumerate mai jos sunt interzise in mod explicit.

Alimente interzise in sarcina

Alimente interzise in sarcina


Substante interzise in sarcina

Va sfatuim sa renuntati la unele obiceiuri periculoase pentru dvs. si pentru copilul dvs.

Alcoolul

Alcoolul are efect teratogen si de aceea este preferabil sa nu fie deloc consumat in timpul sarcinii. De asemenea, el induce un deficit mental la copil, cu dificultati ulterioare de invatare si de comportament. Este recomandabil ca si in perioada pre-gestationala consumul de alcool sa fie minim (putin si rar). Prin putin se intelege < 1 unitate de alcool care inseamna:

  • 1 bere de 300 ml (concentratie de alcool 3-4%)
  • 25 ml de bauturi tari: whisky, vodca, tuica (concentratie de alcool 40%)
  • 50 ml de cognac sau lichior (concentratie de alcool 20%)
  • 70 ml vin = 1 pahar mic (concentratie de alcool 14%)

Prin rar se intelege ca in sarcina se recomanda un consum < 1 unitate/saptamana

Fumatul

Fumatul este interzis in sarcina. La fumatori, o parte din hemoglobina care transporta oxigenul este transformata in carboxihemoglobina, un compus care nu indeplineste bine rolul de transportor de oxigen.

De aceea, tesuturile copilului devin hipoxice si sufera. Cum tesuturile  fatului sunt metabolic foarte active, acest deficit are efecte mult mai pronuntate fata de adult, datorita hipoxiei celulare, exista o legatura stransa intre fumat si:

  • dezvoltarea insuficienta a copilului,
  • riscul de prematuritate,
  • greutate mica la nastere,
  • dezvoltare intelectuala insuficienta.

Drogurile

Drogurile au efecte nocive asupra dezvoltarii fetale si pot crea dependenta fatului. Prin ‘educerea apetitului mamei, ele contribuie la un aport nutritional general insuficient, care se va ‘epercuta si asupra dezvoltarii fatului.

Cafeina

Consumul de cofeina trebuie limitat in sarcina (o cafea/zi).

Cofeina provine din cafea, cacao, ceai, ciocolata, bauturi de tip cola. La animal, cafeaua este teratogena, dar studiile la om nu au dus la concluzii ferme in acest sens. Daca e posibil sa fie intrerupt consumul pe perioada sarcinii, este cu atat mai bine.

Medicamentele

In general este de preferat sa nu se consume nici un fel de medicament in timpul sarcinii. Daca exista o afectiune acuta sau cronica, adresati-va medicului dvs.

IMPORTANT!
Cele mai multe medicamente nu au fost testate pentru posibilele lor efecte pe femei insarcinate, din motive etice. De aceea, despre cele mai multe nu se stie efectul exact – sau mai precis absenta efectului negativ asupra evolutiei sarcinii. Astfel, orice automedicatie trebuie evitata.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Alimente si substante interzise in sarcina

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!