Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Calciul si vitamina DUn comentariu

Publicat in: Fără categorie


Continutul in organism: aproximativ 1000 g.

Calciul se gaseste in special in oase (99% din totalul de calciu din organism), dar nivelul lui poate sa scada cu pana la 10% chiar la femeile sanatoase, datorita necesarului de calciu pentru formarea oaselor copilului.

Calciul in sarcina

Calciul in sarcina

Doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata este de 1000 mg/zi (in perioadele de crestere, doza recomandata poate creste pana la 1500 mg/zi)

Rolul calciului

Calciul are urmatoarele roluri in organism:

 • mentinerea rezistentei osului
 • semnalizare intra si extracelulara
 • transmiterea impulsului nervos
 • contractilitatea musculara

Calcemia

Calcemia variaza intre 8.8-10.4 mg/dl si contine:

 • calciu ionizat liber = 51% (4.4-5.4 mg/dl) – calciul care este functional important
 • calciu legat de proteine (albumina) = 40%
 • complexe ionice (fosfat de calciu, carbonat de calciu, oxalat de calciu) = 9%

Reglarea continutului de calciu in organism se realizeaza pe urmatoarele cai principale:

 • reglarea absorbtiei (influentata de vitamina D si de aportul de proteine)
 • reglarea excretiei renale (influentata de parathormon)
 • reglarea mobilizarii din oase (influentata de parathormon si vitamina D)
 • nivelul calciului ionizat din plasma (calciul ionic)

Scaderea calcemiei stimuleaza receptorii paratiroidieni sa sintetizeze parathormon (PTH).

PTH creste atat resorbtia de calciu din oase (creste mobilizarea calciului din depozitul osos), cat si pe cea la nivel renal (creste reabsorbtia calciului), in acest fel restabilind nivelul normal al calcemiei.

Cresterea PTH stimuleaza si sinteza de vitamina D din rinichi care activeaza receptorii intestinali ai vitaminei D sa creasca absorbtia de calciu.

Vitamina D inhiba secretia de PTH dar stimuleaza resorbtia osoasa de calciu.

Absorbtia calciului

Aproximativ 30% din totalul de calciu ingerat este absorbit la nivelul intestinului.

Intr-o dieta saraca in calciu, favorizarea absorbtiei lui de catre vitamina D este esentiala.

Intr-o dieta bogata in calciu, difuzia pasiva este fenomenul dominant.

Intr-o dieta echilibrata, majoritatea absorbtiei este dependenta de vitamina D si 8-23% din totalul calciului absorbit este consecinta a transportului pasiv.

O dieta hipoproteica scade absorbtia calciului.

Hidroxidul de aluminiu se leaga de fosfatul din alimente si in acest fel favorizeaza absorbtia calciului. Absorbtia este scazuta in cazul in care calciul se gaseste in alimente legat de celuloza, fosfati sau oxalati.

Hipocalcemia este rareori datorata aportului scazut, de cele mai multe ori apare prin lipsa vitaminei D.

In sarcina, calcemia scade in primul rand datorita scaderii relative a albuminei prin hemodilutia fiziologica. Calciul ionic ramane la valori normale.

Nivelul vitaminei D se dubleaza in sarcina, efectul aparand inca din primul trimestru (probabil pentru cresterea depozitelor pentru necesitatile din ultimul trimestru). Scheletul copilului contine aproximativ 30 g de calciu la nastere, dar aproape 80% din aceasta cantitate este acumulata in trimestrul III de sarcina.

Surse de calciu

Calciul se gaseste in primul rand in lactate.

In timpul sarcinii, necesarul de calciu este 1000mg pe zi ceea ce echivaleaza cu 4 portii pe zi de lactate, cum ar fi: 250ml de lapte, un iaurt, 40g de branza si 2-3 linguri de seminte de susan.

Sunt de asemenea bogate in calciu unele vegetale ca broccoli sau spanacul, precum si pestele cu oase ce poate fi mancat (ex: sardina).

Calciul se gaseste si in anumite ape minerale (Contrex).

Deficitul de calciu

Pentru dezvoltarea fetala, fatul preia prin placenta calciul din sangele matern. In conditiile aportului recomandat, cresterea calciului absorbit este suficienta pentru aceasta dezvoltare.

In cazul in care aportul este insuficient, fatul continua sa preia calciul de la mama, nivelul calcemiei scade, se activeaza mecanismele hormonale (PTH) si calciul este mobilizat din oase si dinti. Astfel, creste riscul mamei de aparitie a cariei dentare si osteoporozei.

Fixarea calciului in oase este favorizata de exercitii fizice de rezistenta, in care se transmite o greutate asupra acestora, exercitii cum sunt cele in contact cu pamantul (mersul pe jos, gimnastica).

IMPORTANT!
O alimentatie cu un continut mediu de calciu de 1000 mg nu necesita suplimentare de calciu.

Vitamina D este o vitamina liposolubila prezenta in putine alimente, dar pe care organismul uman o poate sintetiza in rinichi. Este produsa endogen prin actiunea razelor ultraviolete asupra tegumentelor: ea este apoi activata in organism prin doua etape de hidroxilare, prima in ficat (rezultand calcidiolul) si una in rinichi (rezultand calcitriolul).

Calcitriolul favorizeaza absorbtia calciului in intestin si mentine nivelul calcemiei si al fosfatilorin limite normale. Este necesara si in cresterea si remodelarea osoasa.
Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Calciul si vitamina D

Un comentariu

 1. O sursa naturala de calciu o constituie pulberea din coaja de ouălor de prepeliță, conţine 90% carbonat de calciu, care este  uşor de digerat. De asemenea, ea conține toate mineralele necesare organismului: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu și altele…

Lasă un răspuns