Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Poate fi inlocuit laptele de vaca cu cel de soia?0 Comments

Publicat in:
Etichete:bebelusi, lapte de soia, lapte de vaca, lapte soia

Laptele de soia este o alternativa destul de buna pentru laptele de vaca, avand in vedere ca este acceptat mai usor de catre copii cand vine vremea tranzitiei de la laptele matern sau praf. Totusi, inainte de a-i da micutului tau lapte de soia, mai ales daca el a refuzat pana acum laptele de vaca, e bine sa te informezi si sa fii atenta la unele lucruri.

Lapte de soia

Lapte de soia

Care lapte de soia este recomandat?

In primul rand, ai grija ca laptele de soia pe care il cumperi pentru bebe sa fie integral, si nu varianta fara grasimi a acestuia, deoarece grasimile sunt importante in dezvoltarea creierului la copiii sub 2 ani. In plus, specialistii recomanda sa te asiguri ca laptele de soia ales de tine este fortifiat cu vitamina A, vitamina D si calciu.

De altfel, este indicat sa-i suplimentezi dieta micutului si cu alte alimente bogate in calciu, deoarece laptele de soia contine fitati. Acestia sunt substante naturale ce se gasesc in cerealele integrale, nuci si legume si care pot reduce absorbtia de calciu si de alte minerale in organism. Ca sa-ti faci o idee, desi pe cutia de lapte integral de soia scrie ca o portie (un pahar de 250 gr) contine intre 200 si 300 mg de calciu, de fapt organismul absoarbe numai 75% din aceasta cantitate. Asa ca in restul meniului alege pentru bebelusul tau alimente bogate in calciu, precum broccoli, napi, turte de malai procesate cu limeta, iaurt si branza, precum si cereale fortifiate cu calciu.

Deoarece laptele de soia este de origine vegetala, nu contine vitamina B12, care se gaseste doar in alimentele provenite de la animale (inclusiv in laptele de vaca). Asigura-te ca micutul tau isi incepe ziua bine si are parte de toti nutrientii de care are nevoie, dandu-i la micul dejun o portie de cereale fortifiate cu vitamine si lapte de soia.

Fii atent(a) la alergii

Retine ca, daca bebelusul tau este alergic la laptele de vaca, exista 10-14% sanse sa fie alergic si la laptele de soia. In cazul in care copilul tau este alergic la laptele de soia, trebuie sa discuti despre acest lucru cu medicul pediatru. De asemenea, daca nu ii place gustul de soia, ii poti cumpara lapte gata aromat, pentru a evita ca micutul sa refuze mancarea.

Pe langa proteine, multe marci de lapte de soia contin si izoflavone – un tip de fitoestrogeni, adica hormoni asemanatori estrogenului si care se gasesc in plante: cereale integrale, cartofi, fasole uscata, chiar si in mere. Nu exista vreo dovada ca izoflavonele gasite in proteinele din soia – folosite des in laptele praf pentru bebelusi – ar avea vreun efect secundar asupra copiilor.

Baut cu moderatie (1-2 cani pe zi), laptele de soia reprezinta o alternativa potrivita pentru un copil de peste un an care nu vrea sa consume lapte de vaca, are o intoleranta la lactoza sau este alegic la produsele lactate.

Alexandra NEDELCU




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Poate fi inlocuit laptele de vaca cu cel de soia?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!