Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cand incepem diversificarea si regulile pe care trebuie sa le respecti0 Comments

Publicat in:
Etichete:bebelus, cand incepe diversificarea, copil, diversificarea alimentatiei, reguli in diversificare

Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare, asa ca este dificil de stabilit o varsta general valabila pentru inceperea diversificarii. Insa medicii cad de acord asupra faptului ca momentul cheie pentru diversificarea alimentatiei la bebe se afla undeva in jurul varstei de 6 luni. Medicul pediatru al bebelusului tau te va sfatui asupra momentului potrivit pentru copilul tau!

Exista insa anumite semne care le anunta pe mame ca momentul diversificarii se apropie, iar unul dintre cele mai importante este ca bebe este tot mai activ.

Diversificarea alimentatiei la bebe

Diversificarea alimentatiei la bebe

Firesc, pentru tot ce face consuma energie. Iti imaginezi cat efort depune sa isi ridice pieptul, sa se rostogoleasca sau sa stea in sezut? Toate acestea ii vor creste pofta de mancare, iar laptele singur nu va mai face fata micului de¬vorator de energie.

Cum stim ca a sosit momentul diversificarii?

Dupa o masa copioasa, copilul se simte linistit, satisfacut si somnoros. Daca observi ca se trezeste mai repede decat de obicei, ca isi roade manutele si ca ii este greu sa astepte urmatoarea ora de masa, inseamna ca se intampla ceva… De asemenea, daca esti norocoasa si bebe doarme toata noaptea, insa mai nou cere o masa de lapte nocturna, este cat se poate de clar ca momentul diversificarii este pe aproape.

Vei observa chiar la unii bebelusi ca privesc cu pofta spre alimentele de pe masa. Chiar daca nu cunosc inca gustul mancarii, se pare ca ar cam vrea sa-l afle!

Nu te grabi sa treci la diversificare fara sfatul medicului, este de preferat sa dai timp sistemului digestiv al bebelusului sa se dezvolte, iar medicul pediatru stie cel mai bine cand bebelusul tau este pregatit.

Reguli in diversificarea alimentatiei bebelusului

Este foarte important sa retii ca bebelusul are papile gustative extrem de fine, iar primele intalniri cu noile gusturi ii vor defini atitudinea fata de mancare.

Asadar, daca respecti cateva principii general valabile, vei face mai usoara trecerea copilului prin aceasta perioada:

Introducerea de alimente noi se face numai daca sugarul este perfect sanatos.

Daca bebelusul este bolnav, diversificarea se amana pana la insanatosirea completa.

Se introduce un singur aliment nou la o masa. Se va oferi bebelusului lapte matern sau formula de lapte. Cantitatea din alimentul nou se creste treptat de la o zi la alta, astfel ca in 7-10 zile se va ajunge la inlocuirea totala a unei mese de lapte.

La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se opreste administrarea alimentului respectiv si se reia administrarea lui in timp, in cantitati foarte mici.

Alimentul nou introdus se ofera inaintea laptelui (la inceputul mesei, cand bebelusul este flamand).

Ai rabdare cu bebelusul daca refuza un anumit aliment, nu insista pe moment, ci readu-l in meniu dupa o perioada.

Evita compromisurile pentru modificarea gusturilor (adaos de zahar, sare sau sare iodata). Zaharul adaugat in mancare obisnuieste sugarul cu gusturi foarte dulci, fapt care mareste riscul de a avea probleme cu greutatea. Sarea ingreuneaza activitatea rinichilor bebelusului care, pana la varsta de un an, nu sunt obisnuiti sa elimine in mod natural sarea. Atata timp cat nu ii cunoaste gustul, mancarea nesarata nu este o problema pentru el.

Alimentele noi vor fi pasate numai pana la aparitia primilor dintisori, apoi zdrobite in bucati mai mari pentru a-i stimula reflexul de a mesteca.

Hraneste-l pe bebe cu lingurita!

Nu intrerupe masa sugarului pentru alte activitati ale tale sau ale bebelusului.

Hidratarea intre mese se face numai cu lichide neindulcite (ceai, apa, sucuri naturale de fructe).




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cand incepem diversificarea si regulile pe care trebuie sa le respecti

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!