Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Pasii in procesul de adoptie0 Comments

Publicat in:
Etichete:acte adoptie, acte adoptie copil, adoptia, adoptia in Romania, adoptie, Adoptii copii, ce acte sunt necesare, procesul de adoptie

Decizia de a adopta un copil nu este niciodata una usoara. Indiferent de motive, adoptia reprezinta o schimbare majora in viata oricarui cuplu, insemnand responsabilitate si devotament pana la sfarsit. Pe langa iubire, resursele necesare cresterii unui copil sunt multe si de foarte multe tipuri, iar toate aceste lucruri trebuiesc asumate.

Procesul de adoptie

Procesul de adoptie

Este normal ca viitorii parinti adoptivi sa simta anumite temeri, dar aceste temeri trebuiesc la randul lor depasite. Pana si parintii naturali trec prin astfel de stari atunci cand afla ca vor avea un copil, insa odata ce acesta se naste, totul revine la normal.

In cazul adoptiei insa, lucrurile stau putin diferit, pentru ca viitorii parinti adoptivi trebuie sa depaseasca toate aceste frici in totalitate, inainte de a incepe formalitatile pe care o adoptie le presupune. Acestia trebuie sa se pregateasca pentru o perioada destul de lunga, uneori pana la doi-trei ani in care vor „lupta” pentru un copil, iar acest proces, odata inceput, le va schimba total viata.

Teama multor viitori parinti adoptivi este ca nu cumva, din cauza faptului ca nu sunt parinti biologici, legatura dintre ei si copil sa fie foarte greu de realizat. Insa si aceasta teama va fi depasita atunci cand isi vor tine copilul in brate, vor interactiona cu el si ii vor oferi foarte multa afectiune.

Iata care ar fi primii pasi in procesul de adoptie:

  1. Cererea de luare in evidenta, la Directie Judeteana pentru Protectia Copilului
  2. Discutia cu un asistent social de la Directia de Protectie a Copilului si Adoptie
  3. Vizita pe care un asistent social o va face la domiciliul viitorilor parinti adoptivi, pentru a constata daca acestia au conditiile corespunzatoare asigurarii unei dezvoltari armonioase a copilului
  4. Eliberarea adeverintelor de venit, pentru ca viitori parinti sa demonstreze ca beneficiaza de resursele financiare necesare cresterii unui copil
  5. Eliberarea certificatelor medicale ale parintilor, plus alte acte precum cazierul judiciar

Abia dupa ce toate aceste acte vor fi puse la dosar, va incepe propriu-zis procesul de adoptie. Viitorii parinti vor avea acces la o baza de date cu copiii disponibili si asa va incepe cautarea viitorului membru al familiei. Copiii pe care ii aleg pot fi vizitati si chiar luati in plasament acasa pentru o perioada de o saptamana sau doua, cu o declaratie pe propria raspundere.

Dupa ce si aceasta etapa a fost depasita, va urma o perioada de timp cand parintii pot vizita viitorul copil pentru a-l cunoaste mai bine, iar copilul este incredintat spre adoptie pana la hotararea definitiva a tribunalului.

Informatii utile puteti gasi si aici:

Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei:
www.dreptonline.ro/legislatie/legea_adoptiei.php

Oficiul roman pentru adoptii:
www.adoptiiromania.ro

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului:
www.copii.ro




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Pasii in procesul de adoptie

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!