Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Pubertatea0 Comments

Publicat in:
Etichete:adolescenta, cand apare pubertatea, cand incepe pubertatea, ce este pubertatea, cresterea si dezvoltarea in adolescenta, pubertatea

Pubertatea

Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada aparitiei si dezvoltarii caracterelor sexuale secundare si a aparitiei aptitudinii de procreare (prin maturizarea biologica a organelor genitale).

Pubertatea

Pubertatea

Cand incepe pubertatea?

Pubertatea incepe in jurul varstei de 11 (9-14) ani la fete si 13 (11-16) ani la baieti.

Cresterea si dezvoltarea in adolescenta

Spre sfarsitul pubertatii, cand maturarea functiei sexuale este completa, se intra in perioada de adolescenta spre finalul careia inceteaza cresterea staturala si survine maturarea psihosexuala. La pubertate rata cresterii staturale recapata ritmul (velocitatea) de la varsta de 2 ani, tendinta care se va mentine 12-18 luni. In aceasta perioada baietii cresc cu circa 10,5 (7-12) cm pe an, iar fetele cu circa 9 (6-11) cm. Acest „varf de crestere” este atins in jurul varstei de 12 ani la fete si de 14 ani la baieti.

In anii adolescentei, cresterea si dezvoltarea implica o serie de modificari fizice (prin care corpul capata configuratia adulta finala), sexuale (maturatia deplina a acestei functii), concomitent cu o serie de modificari si adaptari cognitive, emotionale, sociale, psihosexuale si culturale de o mare complexitate.

Dezvoltarea sistemului reproductiv

In ceea ce priveste dezvoltarea sistemului reproductiv, esentiala este intelegerea marii variabilitati individuale a acesteia, spre a evita posibilele consecinte psihologice si sociale nedorite. Astfel, de exemplu, dintre baietii in varsta de 13-16 ani unii vor fi cu o deplina maturitate sexuala, unii in mijlocul acestui proces, iar altii se vor afla inca in stadiul preadolescent, toti incadrandu-se in limitele largi ale normalului. Deci, la adolescenta, la aceeasi varsta, pot exista diferente morfologice, fiziologice si adesea sociologice importante.

Concluzii

Cresterea lineara inceteaza la atingerea maturitatii (aproximativ pe la 17 ani la fete si 21 de ani la baieti), dar dupa terminarea pubertatii (aproximativ 16 ani la fete, 18 ani la baieti) rata ei este foarte mica.

In concluzie, remarcam marea variabilitate a cresterii si dezvoltarii: unii copii cresc mai rapid la unele varste, altii la altele. Secventa cresterii si dezvoltarii este aceeasi pentru toti copiii, dar rata acesteia variaza de la un copil la altul.

In acest sens este de mentionat dificultatea demarcarii nete a normalului de anormal. Daca valorile medii ale normalului sunt foarte bine cunoscute, limitele sale extreme sunt foarte largi.

In acest sens va prezentam cateva exemple:

  • copilul zambeste, in general, pe la varsta de 4-6 saptamani, dar extremele normalului sunt de la 3 zile la 8 saptamani;
  • copilul sade, nesprijinit, pe la 6-7 luni, cu extreme intre 4-12 luni;
  • copilul merge, nesustinut, la 12-13 luni, cu extreme situate intre 8-18 luni;
  • copilul pronunta cuvinte singulare, cu inteles, pe la 12 luni, extremele fiind intre 8-36 de luni.

In concluzie, tabloul extrem de complex al cresterii si dezvoltarii confera fiecarui copil, luat in parte, un tip de crestere unic ce poate fi complet diferit fata de limitele stabilite pentru „normal”.

Comparatia cu valorile de referinta permite o apreciere globala asupra cresterii. Cresterea normala este, practic, sinonima cu sanatatea, orice intarziere marcata sau oprire a cresterii si dezvoltarii impunand investigarea prompta a cauzelor.

Pentru incadrarea copilului in „normal”, mai importanta decat plasarea lui in acesti parametri statistici medii (cu valoare, totusi, relativa), este ca acesta sa fie plin de energie, sa nu acuze oboseala si sa emane acea „joie de vivre” caracteristica varstei. in plus, orice interpretare trebuie sa ia in consideratie totdeauna si factorii genetici.

In ceea ce priveste dezvoltarea neuro-psihomotorie, aceasta se evalueaza, la toate varstele, prin prisma:

  • comportamentului motor;
  • comportamentului cognitiv;
  • comportamentului verbal;
  • comportamentului social-afectiv.



Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Pubertatea

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!