Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Laptele, aliment cu o mare importanta pentru dezvoltarea oaselor micutilor0 Comments

Publicat in:
Etichete:copii, diaree, lapte, micuti, oase, sistem osos

Alimentatia micutilor nu poate fi separata de consumul de lapte.

Laptele – cel mai sanatos aliment

Acesta este cel mai important produs care le determina sa se dezvolte in mod cat mai armonios. Expertii sustin ca laptele este de nelipsit pentru oase, desi cateodata se spune despre acesta ca are prea multe proteine si grasimi saturate si prea putini acizi grasi esentiali si vitamine.

Laptele pentru copii

Laptele pentru copii

Laptele este un aliment care asigura energia de care are nevoie corpul micutilor in primele sase luni de viata, prin alaptare materna. Potrivit expertilor, intre varsta de sase luni si un an, la un copil, acest aliment poate aduce un aport energetic cu un procent de 75% pana la 30%.

De asemenea, trebuie spus ca micutii au mare nevoie de lapte pentru crestere. Laptele are o multime de acizi grasi esentiali, fier si vitamina D. In cazul in care acestia nu primesc lapte in primele luni de viata sunt expusi unor malformatii severe, sunt de parere expertii care au observat mai multe cazuri in timpul unor studii.

Absenta laptelui din alimentatie

Dupa varsta de 2 ani, absenta laptelui din alimentatia micutului poate determina demineralizarea oaselor si poate majora riscul unor fracturi.

Laptele are un rol extrem de important pentru dezvoltarea scheletului micutului, deoarece este bogat in calciu. Cercetarile efectuate recent arata faptul ca laptele are efecte directe asupra cresterii oaselor.

Trebuie spus ca in caz de boala, anumite suplimente cu calciu ar putea sa aduca organismului micutului un aport bun, insa avanatajele se diminueaza sau chiar dispar in momentul in care acestea nu mai sunt administrate.

Excesul de proteine la copii

Totusi, o cercetare realizata in Marea Britanie arata faptul ca, daca absoarbe prea multe proteine, micutul poate deveni supraponderal.

Expertii mai spun ca lipidele din laptele de vaca, foarte abundente in acizi grasi saturati, trebuie sa fie inlocuite de lipide de origine vegetala bogate in acizi grasi nesaturati.

De asemenea, anumiti parinti ii dau copilului lapte degresat pentru a preveni faptul ca acesta sa devina supraponderal. Expertii sustin ca acest demers nu isi are rostul, deoarece este recomandat sa nu eliminam ratia de lipide de tot din alimentatia celui mic.

De pilda, medicii sustin ca in primii trei ani de viata, copilul trebuie sa aiba parte de grasimi pentru o buna dezvoltare a celulelor nervoase. Laptele partial degresat poate fi consumat dupa varsta de trei ani, spun specialistii.

Lactoza si intoleranta

Cercetarile efectuate recent mai indica faptul ca aproximativ 2% dintre copii pot face o alergie la proteinele din laptele de vaca. Asta se intampla, in general, inainte ca micutii sa implineasca varsta de 1 an.

De asemenea, exista alti copii care suporta mai rau lactoza, respectiv zaharul continut in lapte – un procent de 10% in cazul copiilor mai mari de 4-5 ani. Trebuie sa stiti ca activitatea de lactaza intestinala se diminueaza in timp si nu mai asigura o buna digestie a lactozei, asa ca apar balonari sau diaree.

Totusi, trebui spus ca exista lapte special care nu contine lactoza. Daca micutul refuza laptele, atunci ar trebui sa aromati laptele cu vanilie sau cacao. In cazul in care refuza categoric, laptele poate fi inlocuit cu iaurt, branza de vaci sau orez, budinca.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Laptele, aliment cu o mare importanta pentru dezvoltarea oaselor micutilor

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!