Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Reactia copiilor la critici0 Comments

Publicat in:


Sunt multi parinti considera ca o critica constructiva este mereu binevenita si ca ii va ajuta pe copii sa nu mai lase hainele pe podea, sa dea o mana de ajutor prin casa la treburile gospodaresti, sa nu mai intarzie seara, acasa, sa stea mai putin la calculator si mai mult la lectii etc. Totusi, cand ajung sa aiba copii la varsta adolescentei isi dau seama ca aceasta critica constructiva nu este deloc constructiva si nu ajuta la mare lucru. Ci, dimpotriva, creste incapatanarea copiilor, ii indeparteaza de parinti si ii fac sa aiba reactii exagerate ceea ce ii eneveaza pe parinti care, la randul lor, inaspresc critica.

Criticile pentru copii

Criticile pentru copii

Intr-un studiu publicat in jurnalul american Social Cognitive and Affective Neuroscience, cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au incercat sa gaseasca legatura dintre critica si comportamentul adolescentilor. Eu au studiat reactia adolescentelor la criticile mamelor. In timpul studiului au fost scanate creierele fetelor in timp ce ascultau doua tipuri de stimuli: unul – critica, altul comentarii neutre venite din partea mamelor lor.

Astfel s-a descoperit ca in timp ce ascultau criticile mamelor, s-a inregistrat o activitate cerebrala intensa in mai multe zone ale creierului responsabile cu emotiile de tip negativ. Concomitent s-a inregistrat o scadere a activitatii cerebrale in zonele care tempereaza emotiile. Desi studiul lasa in urma multe semne de intrebare, el este considerat un punct de inceput foarte important in ceea ce priveste reactia copiilor la criticile adultilor. Stimulii negativi sunt perceputi in creier ca amenintari si, ca atare, acesta produce trei tipuri de reactii – lupta, fuga, blocaj – , cu scopul de a apara corpul.

Ce ar trebui sa faca parintii?

  • In primul rand sa aiba rabdare si consecventa si sa-i incurajeze pe copiii lor sa invete sa rezolve problemele. De multe ori, aceste discutii se termina cu un compromis. Nu trebuie sa fie “solutia perfecta” sau “solutia ideala”, ci cea mai buna solutie pentru amandoi, care sa “impace” deopotriva ambele tabere.
  • Identificarea problemei: care este problema copilului tau care te face sa il critici? Cum este comportamentul lui, de cate ori se intampla, ce crezi ca ar trebui sa schimbi?
  • Discutarea problemei: odata identificata problema, ea ar trebui discutata cu copilul. “Vreau sa vorbesc cu tine despre X, ce zici sa o facem in seara asta, dupa cina?”. Incepe discutia cu ceva pozitiv si intreaba-ti copilul ce mai face, cum merg lucrurile. Apoi ii poti spune “Am observant ca de ceva vreme se intampla X. Iar acest lucru ma deranjeaza pentru ca…”
  • Asculta-i versiunea: Cu siguranta copilul tau are propria lui versiune asupra lucrurilor si este indicat sa o asculti astfel incat sa ai in fata tabloul complet. Ii poti raspunde “Multumesc ca mi-ai spus asta. Pentru ca eu as vrea X, cum crezi ca am putea lucra impreuna ca sa gasim o solutie avantajoasa pentru amandoi?”.
  • Brainstorming: alcatuiti o lista cu posibile solutii, apoi selectati-le pe cele care va avantajeaza pe amandoi. Daca pare ca nu gasiti nicio solutie comuna, poti spune “pare cam greu de realizat Solutia X, hai sa vedem daca putem ajunge la un compromis. Crezi ca putem gasi o cale de mijloc?”.

 

 

 

Via Sfatulparintilor




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Reactia copiilor la critici

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!