Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

RH negativ in sarcina0 Comments

Publicat in:


In afara grupei de sange (A, B, O, AB), factorul Rh este desemnat fie ca pozitiv (prezent) fie ca negativ (absent). Cei mai multi oameni au factorul Rh pozitiv. Acest factor nu are vreun efect asupra sanatatii, exceptand perioada sarcinii.

Riscuri

O femeie este supusa riscului cand are factorul Rh negativ si partenerul ei are factorul Rh pozitiv. Aceasta combinatie poate produce un copil care are factorul Rh pozitiv. Desi sistemele circulatorii ale mamei si copilului sunt separate, exista momente cand sangele bebelusului poate intra in sistemul circulator al mamei. Asta poate determina organismul mamei sa creeze anticorpi impotriva factorului Rh, amenintand astfel bebelusul cu factorul Rh pozitiv, ca si cum ar fi un intrus in organismul mamei.

RH negativ in sarcina

RH negativ in sarcina

Cand se intampla acest lucru, se spune ca mama a fost sensibilizata.

Rolul anticorpilor si boala hemolitica

Organismul unei mame sensibilizate produce anticorpi. Acesti anticorpi vor ataca sangele unui bebelus cu Rh pozitiv, provocand distrugerea globulelor rosii ale bebelusului si producerea unei anemii. In cazurile severe, aceasta boala hemolitica poate duce la imbolnavire, leziuni ale creierului si chiar moarte.

Cand se poate produce sensibilizarea

Sensibilizarea se poate produce si in timpul unei transfuzii de sange, al unui avort spontan sau la cerere, al unei sarcini ectopice si chiar in timpul anumitor proceduri medicale precum amniocenteza.

Deoarece anticorpii nu dispar si rareori provoaca probleme la prima sarcina, este foarte important sa faceti analize amanuntite si sa ii oferiti medicului un istoric medical precis.

Administrarea injectiei cu RhIg

Deoarece un mic numar de femei nesensibilizate pot avea probleme la sfarsitul sarcinii, multi specialisti recomanda administrarea injectiei cu RhIg (numita si Rhogam) la 28 de saptamani de gestatie, pentru a preveni rarele cazuri de sensibilizare care se produc la finalul sarcinii. Fiecare doza de RhIg are efect circa 12 saptamani.

Mamei i se va administra si RhIg in 72 de ore de la nastere in cazul in care copilul are Rh pozitiv. Grupa de sange a copilului poate fi determinata usor dupa nastere folosind sange prelevat din cordonul ombilical.

Injectia cu RhIg poate fi administrata si dupa o amniocenteza, o pierdere a sarcinii, un avort sau o sterilizare postpartum (prin legarea trompelor).




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
RH negativ in sarcina

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!