Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce este fontanela0 Comments

Publicat in:


Fontanela reprezinta spatiul liber intre oasele care formeaza craniul copilasului si este acoperita de o membrana foarte rezistenta. Copilul are la nastere 6 fontanele sau zone moi ale capsorului sau, iar odata cu cresterea oaselor determinata de dezvoltarea creierului, fontanelele se micsoreaza din ce in ce mai mult, in final disparand pur si simplu.

Fontanela

Fontanela

Totusi, exista situatii in care fontanelele persista deschise un timp prea indelungat, oferind medicului informatii despre posibile boli ale micutului.

Aceste zone moi ale capsorului il ajuta pe copil sa iasa in siguranta prin canalul de nastere si, apoi, permit oaselor craniului sa creasca. In acest fel, micutului i se da sansa sa aiba loc pentru dezvoltarea creierului sau.

Este indicat ca medicul pediatru sa monitorizeze in mod periodic dimensiunea celor doua fontanele importante, anterioara si posterioara, si sa masoare diametrul cranian al strengarului tau pentru a putea identifica eventuale probleme din timp.

Expertii spun ca fontanela din zona posterioara a capului, mult mai mica decat cea anterioara si mult mai greu de simtit la examinarea capului, se inchide de obicei pe la 6 saptamani, pe masura ce oasele cresc.

Pe de alta parte, osul denumit fontanela anterioara, aflat in crestet, ceva mai aproape de frunte, are forma unui romb si se inchide in mod normal pana la 18 luni.

Copii de sex masculin sunt fruntasi, fontanela lor inchizandu-se ceva mai devreme decat a fetitelor. Care2.com scrie ca dimensiunea si forma initiala a fontanelei nu ofera medicului prea multe informatii referitoare la momentul la care ea se va inchide.

In plus, normalul variaza destul de mult, astfel la 1% dintre bebelusi fontanela se va inchide la 3 luni, fara a insemna ca se petrece ceva anormal. Cu toate acestea, pediatrul va trebui sa masoare ceva mai des diametrul capului celui mic pentru a se asigura ca este normal pentru varsta. 38% dintre copii vor avea fontanela anterioara inchisa la un an.

La a doua aniversare, aproape 96% dintre micuti au fontanela inchisa. Pe de alta parte, copii care sufera de sindromul Down au fontanela deschisa o perioada mai lunga, depasind adesea varsta de 2 ani.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Ce este fontanela

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!