Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Dieta pentru obezitate la copii0 Comments

Publicat in:
Etichete:copii, copil, dieta, obezitate, regim alimentar, sfaturi, slabire

Obezitatea

Riscul cardiovascular la copilul supraponderal sau obez este amplificat prin asocierea dislipidemiei, hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat de tip II.

Dieta pentru obezitate la copii

Dieta pentru obezitate la copii

Obezitatea care debuteaza in copilarie se poate perpetua si in viata de adult. Riscul este mai mare daca obezitatea debuteaza la adolescenta. Comparativ cu copilul normoponderal, riscul pentru obezitate la varsta de adult este de 2 ori mai mare daca obezitatea a debutat la 2 ani si de 6-7 ori mai mare pentru obezitatea care a debutat in perioada de adolescent.

Riscul pentru boli cardiovasculare in perioada de adult este mai mare daca subiectul a fost obez in perioada copilariei, chiar in conditiile in care in perioada de adult a devenit normoponderal.

Riscul persistentei obezitatii din perioada copilariei la varsta de adult este mai mare daca unul 5au ambii parinti sunt obezi.

Tratamentul obezitatii la copii

Tratamentul obezitatii vizeaza urmatoarele obiective:

  • reducere sau stagnare ponderala; prin cresterea statutara se reduce surplusul ponderal chiar si in cazul stagnarii ponderale;
  • tratamentul complicatiilor;
  • mentinerea pe termen lung a rezultatelor terapeutice.

Evaluarea initiala a copilului include:

  1. o ancheta dietetica realizata prin inregistrare zilnica timp de o saptamana a alimentatiei copilului (ce alimente consuma, in ce cantitate, la ce ora) si activitatile zilnice;
  2. informatii oferite parintilor si copilului asupra modalitatilor de alimentatie igienica corespunzatoare varstei, folosind de preferinta material grafic (piramida alimentara, farfuria mea);
  3. analiza datelor rezultate din ancheta dietetica si identificarea, impreuna cu parintele si copilul, a greselilor alimentare;
  4. prescrierea unui regim igieno-dietetic si de viata personalizat, prin corectarea greselilor si adaptat conditiilor socio-economice ale familiei si particularitatilor psihologice ale copilului.

Recomandari dietetice pentru obezitate

Modificari calitative

  • ritm alimentar de 5 mese pe zi;
  • consum crescut de legume si fructe;
  • consumul redus de grasimi si dulciuri;
  • evitarea consumului de bauturi dulci;
  • evitarea alimentatiei fast-food.

Modificari cantitative

  • reducerea portiei de mancare.

Regimul dietetic va fi introdus in trepte, initial corectandu-se o singura eroare dietetica.

Se vor evita dezechilibrele alimentare, prin utilizarea piramidei alimentelor.

Se vor asigura cantitatile minime recomandate de proteine, acizi grasi, vitamine si minerale.

Pana la 2 ani nu se recomanda reducerea aportului caloric deoarece initierea unor restrictii calorice genereaza la aceasta varsta deficite de crestere. Dupa aceasta varsta, aportul caloric va fi redus cu aproximativ 300 kcal/zi fata de cel necesar mentinerii greutatii pentru varsta.

La varsta de 3 ani vor fi efectuate investigatii pentru comorbiditati asociate sau generate de excesul ponderal.

Activitatea fizica

Cresterea nivelului de activitate fizica prin joaca si sporturi in aer liber (bicicleta, mers sustinut, excursii) sau in sali de sport (inot), cu o durata de minimum 30-60 de minute zilnic.

Evitarea sedentarismului: reducerea timpului de vizionare TV sau a celui alocat activitatii la computer la maximum 2 ore/zi. Limitarea acestor activitati va duce implicit la cresterea nivelului de activitate fizica.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Dieta pentru obezitate la copii

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!