Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimentatia nou-nascutului cu anemie0 Comments

Publicat in:
Etichete:aliment, alimentatie, anemia neonatala, anemie, copil cu anemie, hrana, lapte, lapte matern, lapte praf, nou-nascut

Anemia neonatala

Anemia neonatala este definita de reducerea numarului de eritrocite sau a concentratiei hemoglobinei circulante sub valorile normale corespunzatoare varstei de gestatie in perioada neonatala (hemoglobina sub 13 g/dl la nou-nascutul mai mare de 34 de saptamani de gestatie si cu varsta cuprinsa intre o si 28 de zile).

Nou nascut anemic

Nou nascut anemic

La nou-nascutul la termen, valorile normale ale hemoglobinei in cordonul ombilical sunt cuprinse intre 14-20 g/dl, iar la 12 saptamani de viata ajunge la 12 g/dl. La nou-nascutul cu greutate mica la nastere (low birth weight – LBW) valorile normale ale hemoglobinei sunt curpinse intre 12-18 g/dl, iar la 6 saptamani se situeaza intre 7-10 g/dl.

Cauze

Dintre cauzele anemiei in perioada neonatala amintim:

  1. hemoragiile de diferite etiologii,
  2. hemoliza prin distructia de hematii (de exemplu icterul hemolitic, hemoliza secundara medicamentelor administrate nou-nascutului sau traumatismelor) si
  3. anemia datorata eritropoiezei ineficiente.

Anemia neonatala este mai frecventa la prematuri datorita nivelului scazut de eritropoietina circulanta, pierderilor sangvine iatrogene prin recoltari repetate, volumului sangvin circulant scazut si ca rezultat al unei eritropoieze ineficiente.

Alimentul ideal pentru nou-nascut

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascut si sugar pana la varsta de 6 luni, asigurand in totalitate aportul nutritiv necesar unei cresteri si dezvoltari armonioase. O formula de inceput adecvata poate fi necesara pentru suplimentarea sau suplinirea alimentatiei a nou-nascutului la care nu se poate asigura un aport nutritional adecvat prin alimentatia la san sau cu lapte matern.

Pentru a preveni anemia rezultata din recoltari intempestive o prima strategie este imbunatatirea tehnologiilor de laborator, asfel incat sa fie necesare cantitati minime de sange pentru efectuarea investigatiilor de laborator. O a alta strategie utila este limitarea efectuarii testelor de laborator la cele strict necesare.

Aportul inadecvat de proteine contribuie substantial la anemia prematurului. Se recomanda un aport de 3,5 proteine g/kgc la nou- nascutii cu greutate foarte mica la nastere (very low birth weight). Acest aport poate fi asigurat initial prin alimentatie parenterala, apoi prin alimentatie cu lapte matern fortifiat, suplimentarea laptelui matern cu suplimente proteice sau, in lipsa laptelui de mama, prin administrarea de formule speciale destinate nou- nascutului prematur.

Este cunoscut faptul ca prematurul la nastere are rezervele de fier mai scazute comparativ cu nou-nascutul la termen, iar odata epuizate, alimentatia cu lapte matern trebuie suplimentata cu fortifianti de lapte matern sau formula de lapte imbogatita cu fier si administrare enterala zilnica de 2-3 mg/kgcorp de fier elemental in primul an de viata.

Deoarece prematurii au un deficit de vitamine hidrosolubile si necesar crescut de proteine, suplimentarea alimentatiei cu vitamina B12 si acid folic este necesara, de asemenea, pentru a preveni anemia. De asemenea, aceasta suplimentare este indicata si la prematurii alimentati natural, pentru a preveni anemia manifesta clinic.

Concluzii

Anemia neonatala este mai frecventa la prematuri.

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascut si sugar pana la varsta de 6 luni, asigurand in totalitate aportul nutritiv necesar unei cresteri si dezvoltari armonioase.

La nou-nascutii cu greutate foarte mica la nastere, pentru prevenirea anemiei este necesara satisfacerea nevoilor proteice si defier.

Aportul proteic corespunzator poate fi asigurat prematurilor cu greutate foarte mica la nastere initial prin alimentatie parenterala, apoi prin alimentatie cu lapte matern fortifiat, suplimentarea laptelui matern cu suplimente proteice sau, in lipsa laptelui de mama, prin administrarea de formule speciale destinate nou- nascutului prematur.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Alimentatia nou-nascutului cu anemie

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!