Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum ne protejam de nitratii prezenti in salata de vara?0 Comments

Publicat in:
Etichete:azotati, experti, nitrati, salata, studiu, substante, vara

Majoritatea oamenilor, dar mai ales copii sunt sensibili la ingrasamintele chimice cu care sunt tratate legumele. In cazul adultilor, medicii spun ca azotatii, de pilda, sunt anihilati de bacteriile care fac parte din sistemul digestiv.

Despre semintele si frunzele de salata se cunoaste faptul ca se folosesc de acum 4 milenii, fiind descoperite chiar si in piramidele faraonilor din Egipt. Nutritionistii sustin ca salata detine putine calorii si grasimi saturate, fiind recomandata ca substituent al unor mese copioase in cazul regimurilor de slabire, dar numai asociata cu zeama de lamaie.

Salata verde

Salata verde

Expertii spun ca zeama de lamaie ii majoreaza continutul de vitamina C.

Potrivit cercetatorilor, cele doua vitamine din salata, vitamina A si B9, sunt necesare reproducerii celulare. Fara prezenta acidul folic in corp, copierea codului genetic nu se face in mod corect si se poate declansa cancerul.

Potrivit expertilor, ingrasamintele denumite „azotati” reprezinta de fapt niste saruri ale acidului azotic fara de care plantele nu pot trai.

Agricultorii adauga azotati in apa cu care stropesc culturile, mai ales in timpul iernii, cand lumina soarelui e slaba si caldura din sere nu e suficienta pentru a stimula cresterea frunzelor. Prin urmare, utilizarea azotatilor este periculoasa din cauza ca acestia patrund in pamant pana la panza freatica si afecteaza apa de baut sau se acumuleaza in exces in legumele stropite.

Mai multe cercetari au indicat faptul ca majoritatea plantelor nu absorb din sol decat azotatul pe care il metabolizeaza. Expertii arata ca numai plantele cu multe frunze suculente acumuleaza un surplus de azotati, adica salata si spanacul, legume la care a fost limitat prin lege continutul de azotati.

In tara noastra, exista Ordinul 84-91 al Ministerului Sanatatii, care impune limite maxime ale compusilor numiti “azotati” in salata verde si spanac.

Bebelusii, cei mai expusi azotatilor!

Potrivit medicilor, cu mult mai periculosi sunt azotatii in cazul in care acestia se dizolva in apa pe care o consuma oamenii. Studiile au indicat faptul ca bebelusii care sunt hraniti cu lapte preparat cu apa bogata in azotati se imbolnavesc de afectiunea denumita metemoglobinemie.

Expertii ne anunta ca adultii prezinta in sistemul lor digestiv cateva bacterii care ii protejeaza de multe substante toxice, care pur si simplu consuma toxinele precum azotatii. Din pacate, la cei mici, bacteriile protective lipsesc si nitratii ajung direct in sange.

In cazul in care ingerarea de nitrati dureaza mai multe saptamani, copiii mai mici de sapte luni pot muri din cauza azotatilor. De aceea, nu este deloc recomandat ca in dieta bebelusilor care au varsta sapte luni sa se introduca salata sau spanac.

Trebuie sa stiti ca salata obisnuita contine o substanta din familia opiumului numita lactucarium, care are efecte sedative si analgezice. In cazul in care veti prepara un decoct de lactucarium se poate obtine un veritabil drog, cu efecte euforice asemanatoare cu ale opiumului.

Salata romaneasca, foarte sanatoasa

In vechime, acest drog a fost cunoscut inca din perioada Egiptului Antic, dar a fost studiat si adoptat oficial ca medicament sedativ si in Statele Unite, in anul 1898 si Marea Britanie – 1911.

Cel mai amplu studiu asupra salatei a fost realizat de catre Academia de Stiinte Agricole din Dublin, Irlanda fiind una dintre tarile care a refuzat sa impuna restrictii privind folosirea ingrasamintelor la salata si spanac.

Conform acestei cercetari, salata si spanacul acumuleaza nitrati numai in frunzele care inca nu sunt verzi. Daca au lumina, frunzele transforma nitratii in clorofila, insa in cazul in care lumina e insuficienta nu se pot transforma toate aceste substante.

Specialistii sustin ca cea mai buna luna, referitor la lumina de care dispune salata, este luna mai.

Potrivit cercetatorilor, salata romaneasca de gradina, denumita “romana”, este singura admisa de marile restaurante pentru celebra „Salata Cezar”, fiind considerata extrem de gustoasa. Expertii afirma ca la aceasta planta, continutul de vitamina A si acid folic din laptuca traditionala romaneasca este cel mai mare in comparatie cu alte specii de salata.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cum ne protejam de nitratii prezenti in salata de vara?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!