Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Esti mama si ai diabet zaharat? Afla cum trebuie hranit noul membru al familiei!0 Comments

Publicat in:
Etichete:alimentatie enterala precoce, diabet zaharat, mama cu diabet, mama diabetica, nou-nascut, nou-nascut din mama cu diabet

Nou-nascutul din mama cu diabet constituie grupul de nou-nascuti cu riscul cel mai mare de a dezvolta hipoglicemie in perioada neonatala.

Dupa nastere, nou-nascutii din mama cu diabet trebuie monitorizati pentru depistarea hipoglicemiei.

Daca varsta de gestatie si starea nou-nascutului permit este recomandata initierea precoce a alimentatiei enterale, de preferat cu lapte matern.

Mama cu diabet - alimentatia copilului

Mama cu diabet - alimentatia copilului

In cazul hipoglicemiei persistente trebuie initiata suplimentarea parenterala cu glucoza.

La aceasta categorie de nou-nascuti hipoglicemia este asociata cu o incidenta mare a disfunetiilor neurologice pe termen lung.

Riscuri

Nou-nascutul din mama cu diabet zaharat prezinta un risc perinatal crescut de mortalitate si morbiditate. Terminologia de „nou- nascut din mama cu diabet zaharat”, se refera la nou-nascutii proveniti din mame cu diabet zaharat tip I, II si diabet gestational necontrolat.

Cauzele afectarii fetale si neonatale sunt multiple, dar hiperglicemia materna necontrolata reprezinta factorul etiologic principal. Hiperglicemia materna duce la hiperglicemie fetala cu hipertrofia celulelor pancreatice fetale si hiperinsulinism. Insulina este „hormonul de crestere” principal al fatului si, prin urmare, copiii din mame diabetice sunt frecvent macrosomi sau mari pentru varsta.

Complicatiile nou-nascutului din mama cu diabet zaharat necontrolat sunt asociate hiperinsulinismului si macrosomiei: malformatii congenitale, risc crescut de nastere prematura, disproportie cefalo-pelvica, nastere prin operatie cezariana, traumatisme la nastere, hipoxie perinatala, tulburari respiratorii, metabolice, hematologice, neurologice, etc.

Un procent mic de nou-nascuti (5%) din mame cu diabet zaharat cu evolutie si durata de peste 10 ani si afectare vasculara severa pot fi mici pentru varsta de gestatie (small for gestational age – SGA) datorita insuficientei placentare asociata frecvent cu hipertensiune arteriala si/sau nefropatie.

Pana la 50% din nou-nascutii mamelor cu diabet zaharat prezinta un episod de hipoglicemie dupa nastere dar 90% dintre ei isi corecteaza singuri hipoglicemia (asimptomatici) si doar 5-10% prezinta hipoglicemie manifesta clinic. La aceasta categorie de copii hipoglicemia se asociaza cu o incidenta mai mare a disfunctiilor neurologice pe termen lung (disfunctii cerebrale, deficite de atentie, motorii, de control, de perceptie) comparativ cu copiii normoglicemici care nu proveneau din mame diabetice.

Screeningul pentru depistarea hipoglicemiei

La nou-nascutul la termen provenit din mama cu diabet se considera hipoglicemie scaderea nivelului seric al glucozei sub 36 mg/dl (2 mmol/1).

Hipoglicemia nou-nascutului din mama cu diabet zaharat apare frecvent in primele 1-3 ore de viata si poate persista pana la 72 de ore, uneori chiar pana la o saptamana. La nou-nascutul SGA din mama cu diabet hipoglicemia apare dupa 6-12 ore de la nastere si se datoreaza rezervelor reduse de glicogen.

Se recomanda ca la nou-nascutii din mama cu diabet sa se efectueze screening pentru depistarea hipoglicemiei la intervale de 1/2, 1 si 1/2, 2, 4, 8, 12, 24, 36 si 48 de ore. intreruperea monitorizarii glicemiei se face la nou-nascutii cu stare generala buna, care primesc bine alimentatia enterala. La cei care au necesitat suplimentare parenterala cu glucoza incetarea screening-ului pentru hipoglicemie se face atunci cand glicemia se mentine constant peste 46 mg/dl (2,6 mmol/1) mai mult de 24 ore.

Nutritia enterala

Alimentatia nou-nascutului din mama cu diabet trebuie initiata precoce – in primele 30-60 minute de viata pentru prevenirea hipoglicemiei. Cand varsta de gestatie si starea clinica permit se recomanda punerea nou-nascutului la san. Daca nou-nascutul nu poate fi pus la san (starea nou-nascutului sau a mamei nu permit acest lucru) se recomanda administrarea laptelui matern cu seringa, lingurita, canita sau prin gavaj.

Cand exista contraindicatii de alaptare, mama nu doreste sa alapteze sau cand nu se poate asigura aportul nutritional adecvat (suficient) prin alimentarea la san, se recomanda administrarea de formule de inceput adecvate, cu compozitie asemanatoare cu cea a laptelui matern.

La valori ale glicemiei cuprinse intre 30-45 mg/dl se recomanda adaugarea unei mese suplimentare de lapte de mama sau formula si verificare glicemiei dupa 30 de minute. Daca glicemia nu creste, pentru atingerea unor valori glicemice normale se recomanda suplimentarea parenterala cu glucoza.

Nutritia parenterala

La nou-nascutul din mama cu diabet zaharat cu hipoglicemie persistenta, cu patologie asociata sau care nu tolereaza alimentatia enterala se recomanda initierea terapiei parenterale cu glucoza 10% – initial 60 ml/kg/zi (furnizeaza 4 mg/kgc/min de glucoza) si monitorizarea glicemiei la 30 de minute. Ritmul de administrare al glucozei se poate creste pana la 120 ml/kgc/min (10,4 mg/kg/min de glucoza) sau, alternativ se poate creste concentratia glucozei la 12,5%, pana la obtinerea unei valori a glicemiei peste 46 mg/dl (2,6 mmol/1).

Cand starea nou-nascutului o permite, trebuie initiata si incurajata alimentatia enterala chiar daca nou-nascutul primeste si nutritie parenterala. Administrarea parenterala a nutritiei si a solutiei glucozate se reduce treptat pe masura ce se creste volumul nutritiei enterale, pentru prevenirea hipoglicemiei de rebound.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Esti mama si ai diabet zaharat? Afla cum trebuie hranit noul membru al familiei!

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!