Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Nevoile energetice ale nou-nascutului matur sanatos0 Comments

Publicat in:
Etichete:kcal, kilocalorie, matur, nevoi energetice, nou-nascut, sanatos

Recomandarile nutritionale ale Comitetului Pediatric de Nutriritie al Asociatiei Americane de Pediatrie (AAP-CON), ale Societatii Europene de Gastroenterologie Pediatrica si ale Comitetului de Nutritie (ESPGAN-CON) se bazeaza in principiu pe:

Nevoile energetice la nou nascut

Nevoile energetice la nou nascut

  • rata de crestere intrauterina
  • compozitia laptelui matern
  • depozitele presupuse de nutrienti, respectiv lipsa lor la prematuri, la fel ca si nevoie nutritive crescute ale acestora
  • date disponibile ale masuratorilor biochimici reflectand aport corespunzator.

Cu toate acestea, tinand cont de limitele datelor disponibile la ora actuala, standardul nutritiv in cazul prematurului ramane la nivel de recomandare.

Nevoile energetice ale nou-nascutului au fost stabilite in baza analizei energiei ingerate, energiei excretate si a cheltuielilor energetice, in conditii de mediu (temperatura, umiditate) si de activitate fizica diferite.

Valoarea energetica a nutrientilor se exprimain kilocalorii (kcal) sau in kilojouli (kj).

O kilocalorie este echivalenta cu 4,184 kj. Energia furnizata de metabolizarea principiilor nutritive este urmatoarea: 1 g de proteine ofera 4 kcal sau 16,736 kj, 1 g de lipide elibereaza 9 kcal sau 37,656 kj, din care acizii grasi cu lant scurt dau 5,3 kcal sau 22,117 kj, cei cu lant mediu 8,3 kcal sau 34,727 kj si cei cu lant lung 9 kcal sau 38,911 kj iar 1 g de carbohidrati furnizeaza 4 kcal sau 16,736 kj.

Pe langa nevoile de intretinere, care acopera nevoile metabolismului bazal (40-50 kcal/kg/zi) si pierderile de energie prin excretie (15 kcal/kg/zi), nou-nascutul necesita energie pentru acoperirea nevoilor de crestere (20-30 kcal/kg/zi), termoreglare (0-5 kcal/kg/zi), activitate fizica (o-5 kcal/kg/zi), astfel incat nevoile energetice pentru un nou-nascut sunt de 90-120 kcal/kg/zi.

Pentru stabilirea necesitatilor nutritive ale unui nou-nascut matur, sanatos, standardul de aur este laptele de mama. Astfel, la cei care nu sunt alimentati natural, medicul trebuie sa utilizeze si sa prescrie formule de început care asigura un aport caloric de cel putin 60 kcal/100 ml (250 kJ/ 100ml) si nu mai mult de 70 kcal/100 ml (295 kJ/100 ml).

Aportul caloric asigurat prin formule trebuie sa fie similar cu cel asigurat prin alimentatia naturala (65-67 kcal/100 ml) pentru a evita aparitia unor tulburari nutritionale precum malnutritia si obezitatea.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Nevoile energetice ale nou-nascutului matur sanatos

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!