Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Refluxul gastro-esofagian0 Comments

Publicat in:
Etichete:boala, boala de reflux gastroesofagian, copii, copil, mancare, reflux gastroesofagian, regurgitare, varsatura, varsaturi dupa masa

Ce este?

Refluxul gastro-esofagian este o afectiune a nou-nascutului cu risc, in special a nou-nascutului prematur.

Refluxul gastro-esofagian este o problema comuna nou-nascutului cu risc fiind determinat de un flux retrograd al continutului gastro-intestinal dintr-o portiune distala intr-una proximala, incluzind refluxul duodeno-gastric, refluxul duodeno-gastro-esofagian si refluxul gastro-esofagian.

Refluxul gastro-esofagian prezinta grade diferite de severitate, de la refuzul alimentatiei pana la sindromului de varsatura care pot pune in pericol viata. Sunt putine dovezi in literatura de specialitate pentru a sprijini in mod curent terapiile folosite in tratamentul refluxului patologic si acest fapt, este secundar lipsei de standardizare a gradelor de severitate ale bolii.

Reflux gastroesofagian

Reflux gastroesofagian

In conformitate cu datele oferite de studiile epidemiologice, din motive necunoscute inca, incidenta afectiunii a crescut in tarile unde era raportata rar. Aceasta crestere se asociaza in special cu esofagita eroziva si esofagul Barrett. Identificarea unor interventii nutritionale si medicamentoase care sa fie aplicate precoce poate reduce complicatiile ulterioare.

Refluxul gastro-esofagian fiziologic

Refluxul gastro-esofagian fiziologic este reprezentat 5e regurgitatiile (refluarile) care pot apare la nou-nascut fara sa fie asociiie de varsaturi. Apare la scurt timp postprandial, fara efort, fara senzatie de greata sau contractii ale musculaturii abdominale. Este de durata scurta si apare episodic.

Refluxul gastro-esofagian functional

Refluxul gastro-esofagian functional este refluarea continutului gastric in esofag fara asocieri cu boli sau conditii predispozante. Apare la nou-nascutul sanatos dupa prima saptamana de viata. Se manifesta prin regurgitatii sau varsaturi frecvente, zilnice, fara efort sau durere. Nu influenteaza aspectul curbei ponderale si se remite dupa introducerea alimentatiei solide, dupa varsta de 6 luni.

Refluxul gastro-esofagian patologic

Refluxul gastro-esofagian patologic sau boala de reflux gastro-esofagian reprezinta o stare patologica de reflux care se asociaza cu manifestari clinice precum: semne de esofagita, deficit ponderal, anemie, melena, simptome respiratorii persistente sau complicatii, precum schimbari de comportament.

Mecanismele care determina refluxul gastro-esofagian la prematuri sunt multifactoriale. Relaxarea sfincterului gastro-esofagian este un mecanism tranzitoriu similar cu cel de la copil sau adulta. Aceste episoade apar secundar cresterii presiunii gastrice peste cea a esofagului. Tonusul bazal al sfincterului esofagian este scazut in timpul somnului cand pot apare mai frecvent episoade de RGE. Mecanismele incriminate includ: relaxarea sfincterului esofagian inferior, inhibarea peristaltismului esofagian si hipotonia sfincterului in absenta deglutitieiW. La nou-nascut exista o caracteristica a motilitatii gastro- intestinale ce determina peristaltica, golirea stomacului si tonusul bazai al sfincterului esofagian. Peristaltica este insa diferita la prematur.

Particularitatile anatomice ale tractului gastro-intestinal la nou- nascutul prematur faciliteaza refluxul gastro-esofagian. Contractia diafragmului crural contribuie la prevenirea refluxului.

Nou-nascutul cu afectiuni ale diafragmului are un risc crescut de a dezvolta RGE. Afectiuni ale sistemului nervos central, bolile respiratorii (displazia bronho-pulmonara, fibroza chistica) si atrezia esofagianat4,5,6] asociaza frecvent refluxul gastro-esofagian.

Incidenta refluxului gastro-esofagian este, de asemenea, mai mare la nou-nascutii cu sindrom Down, precum si la cei cu retard mental sever, mecanismele de producere fiind insa sunt neclare.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Refluxul gastro-esofagian

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!