Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Copilul tau se joaca pe jos? Lasa-l in pace. Afla motivele0 Comments

Publicat in:
Etichete:beneficii murdarie, copii microbi, germeni copii, murdarie copii

Numai cine nu a facut niciodata in copilarie torturi din noroi, decorate cu flori furate din gradina bunicii, si nu a modelat cazemate si labirinturi in lut nu stie cat e de haios sa-ti murdaresti manutele si sa te joci in tarana! Desigur, parintii cei mai grijulii care citesc acum aceasta fraza sunt probabil foarte revoltati: „Cum sa-mi las copilul sa puna mana pe asa ceva? Nu e igienic!” Si totusi, tocmai aceasta igiena dusa la extrem ar putea fi motivul pentru care cei mici se imbolnavesc atat de des.

Joc pe jos copil

Joc pe jos copil

Cel putin asta spun oamenii de stiinta – si avem toate motivele sa-i credem. Un studiu publicat recent in „Journal of Allergy and Clinical Immunology” si citat de Time.com aduce argumente serioase in favoarea acestui lucru. Potrivit specialistilor, cea mai buna metoda de a-i feri pe copii de astm si alergii este sa-i lasam sa se joace in voie pe podele si chiar afara, in iarba si pe pamantul gol. Studiul arata ca bebelusii expusi din vreme la toate lucrurile „inimaginabile” pe care ne chinuim atat sa le curatam in propriile locuinte (murdarie, praf, par de animale, excremente de gandaci s.a.m.d.) au un risc mai scazut de a face alergii pana la varsta de 3 ani.

Pe de alta parte, micutii care cresc in spatii complet igienizate (uneori chiar pana la nebunie) si sunt protejati cu obstinatie de alergeni si de bacterii au sanse mai mari sa dezvolte alergii si sa se imbolnaveaca de astm. Explicatia e una cat se poate de simpla si logica. Probabil ai auzit de „ipoteza igienei” in ce priveste cazurile tot mai numeroase de astm si alergie la copii. Ei bine, ea are legatura cu obsesia pentru curatenie si igiena a parintilor, care isi cresc micutii intr-un mediu cat mai steril posibil, motiv pentru care cei mici nu mai au ocazia sa-si dezvolte sistemul imunitar asa cum ar trebui si, implicit, rezistenta la alegernii obisnuiti.

Nu e un secret ca micutii au o adevarata fascinatie pentru noroi, pamant, nisip, argila, iarba plina de ganganii si alte lucruri la fel de terifiante pentru parintii lor. Inainte sa pui mana pe gelul antibacterian si sa-ti dezinfectezi copilul din cap pana-n picioare, opreste-te un minut sa-ti amintesti ca joaca in tarana e buna si pentru trup, si pentru suflet. Iata principalele 5 motive pentru care sa-ti echipezi chiar acum puiul cu o galetusa si o lopatica si sa-l lasi sa se bucure de copilarie si de vremea minunata de afara:

Murdaria face bine la dezvoltarea creierului

Din cate se pare (si exista multe studii care au demonstrat asta), in sol exista cateva tipuri de bacterii care activeaza neuronii responsabili cu productia de serotonina – o substanta cu rol major in multe dintre functiile fiziologice si care este, in acelasi timp, un antidepresiv natural. Altfel spus, joaca in noroi chiar iti face copilul fericit (asta daca nu ti-ai dat seama deja dupa zambetul larg de pe chipul lui).

Intareste imunitatea

E valabil pentru toata lumea, dar cu atat mai mult pentru copii. Expunerea de timpuriu la microbii din sol iti ajuta micutul sa creasca mai puternic si sa fie mai rezistent la boli. In lipsa contactului cu acesti microbi, sistemul imunitar nu mai „invata” sa-si recunoasca propriile celule si ajunge sa le atace, motiv pentru care cresc atat de alarmant cazurile de astm, alergie, eczeme si alte boli.

E mai sanatos sa te joci afara decat la calculator

Copiii de azi – hacker-ii de maine. Petrec atat de mult timp in casa, in fata calculatorului sau a consolei video, incat probabil ca la 5 ani sunt capabili sa-ti reinstaleze Windows-ul, dar nu au jucat vreodata volei decat pe Wii. Lipsa de miscare si putinele ocazii de a se juca afara, in aer liber, au fost corelate recent de specialisti cu tulburarea deficitului de atentie, depresie si obezitate infantila.

Rasul e cuvantul-cheie

Copiii care se joaca in aer liber rad mai mult, ceea ce inseamna ca sunt mai fericiti si ca nu au probleme cu stresul si hipertensiunea arteriala (doua dintre beneficiile pentru sanatate pe care le are rasul).

Dezvolta caractere mai puternice

Micutii lasati sa se joace in voie si sa exploreze natura cu tot ce le poate ea oferi (inclusiv microbi) dezvolta o personalitate mai aventuroasa, sunt mai bine motivati sa duca la bun sfarsit activitatile incepute si devin capabili sa evalueze si sa inteleaga mai bine riscurile la care se expun.

In concluzie, incurajeaza-ti micutul sa studieze insecte, frunze, flori, pietrele din gradina, ba chiar incepeti sa faceti impreuna un ierbar (sau o colectie de pietricele) sau apucati-va de gradinarit. Nu pierdeti vreo ocazie sa iesiti la plimbare in padure, sa va balaciti intr-un rau de munte sau sa mergeti la un picnic in familie. Va fi mai sanatos si va avea o copilarie mai fericita.

Via: Alexandra NEDELCU




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Copilul tau se joaca pe jos? Lasa-l in pace. Afla motivele

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!