Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Starea de sanatate a copilului este influentata de luna in care s-a nascut. Afla de ce0 Comments

Publicat in:
Etichete:bebelusi, corp, marea britanie, savanti, vitamina D

Riscul de a dezvolta scleroza multipla a bebelusilor veniti pe lume in luna noiembrie este mult mai scazut decat al copiilor nascuti in orice alta luna din an.

Conform datelor unei cercetari efectuata de oamenii de stiinta de la Queen Mary, University of London si de la Universitatea Oxford o posibila baza biologica explica de ce riscul unei persoane de a suferi de scleroza multipla, o afectiune neurologica, depinde de luna nasterii.

Sanatate bebelus

Sanatate bebelus

Oamenii de stiinta britanici au afirmat ca exista cateva noi argumente in favoarea studierii aprofundate a suplimentarii cu vitamina D in timpul sarcinii. De exemplu, in Romania, in acest moment se constata o incidenta a acestei boli a sclerozei multiple de 38-40 la 100.000 de locuitori.

Oamenii de stiinta considera ca a scleroza multipla reprezinta rezultatul unei interactiuni complexe intre gene si mediu. Mai multe cercetari recente arata faptul ca luna in care o persoana este nascuta poate influenta riscul de a suferi de scleroza multipla.

Expertii ne anunta ca riscul de a suferi de scleroza multipla este foarte mare in cazul persoanelor nascute in luna mai.

Acestia explica ca asta se intampla, din cauza ca vitamina D este produsa de piele atunci cand este expusa la soare, efectul lunii de nastere a fost interpretat de cercetatori drept o dovada ce atesta rolul important pe care il joaca vitamina D in riscul de a dezvolta scleroza multipla.

Cercetatorii au colectat mostre de sange din cordonul ombilical de la 50 de bebelusi nascuti in noiembrie si de la alti 50 de bebelusi nascuti in luna mai in Londra in 2009 si 2010.

Bebelusii nascuti primavara au un nivel mai mic de vitamina D

Savantii britanici au analizat sangele pentru a se stabili nivelul vitaminei D si cel al celulelor T autoreactive. Potrivit acestora, celulele T sunt leucocite cu un rol foarte important in reactia imuna a corpului prin identificarea si distrugerea agentilor infectiosi, de exemplu virusii.

Expertii au observat ca la unii pacienti unele celule T pot sa atace propriile celule ale corpului, provocand astfel afectiuni autoimune. Aceste celule sunt de regula eliminate de sistemul imunitar in cursul dezvoltarii.

Rezultatele au mai indicat faptul bebelusii nascuti in luna mai prezentau un nivel semnificativ mai mic al vitaminei D, cu circa 20% mai mic decat cei nascuti in noiembrie si de 2 ori mai mare al celulelor T autoreactive fata de cei nascuti in luna noiembrie.

Doctorii din Marea Britanie sustin ca acest studiu arata ca luna nasterii are un impact masurabil asupra dezvoltarii sistemului imunitar in uter, oferind o posibila explicatie pentru efectul observat in cazul sclerozei multiple.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Starea de sanatate a copilului este influentata de luna in care s-a nascut. Afla de ce

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!