Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se realizeaza transplantul de tesut ovarian prin care o femeie poate ramane insarcinata?0 Comments

Publicat in:


Pentru femeile care isi doresc un copil, acestea trebuie sa stie ca tratamentele pentru cancer ovarian, precum chimioterapia sau terapia prin radiatii, impiedica producerea hormonilor si reproducerea.

Asta se intampla deoarece aceste metode impiedica dezvoltarea celulelor si, implicit, diminueaza mult sansele ca o femeie sa poata pastra o sarcina. Cu toate acestea, o femeie din Australia care a fost declarata infertila din cauza cancerului ovarian, este insarcinata cu gemeni dupa succesul tratamentul de transplant de tesut ovarian. Potrivit BBC, medicii se asteapta ca aceasta noua tehnica de transplant sa revolutioneze tratamentul pentru fertilitate.

Transplantul de tesut ovarian

Transplantul de tesut ovarian

Cu toate ca aceasta procedura a fost efectuata anterior, transplantul de tesut a fost realizat pentru prima data si a avut succes.

Potrivit medicilor care au luat parte la aceasta operatie, procedura respectiva presupune realizarea unor mici excizii din tesutul ovarian sanatos, iar aceasta tehnica se efectueaza prin intermediul chirurgiei laparoscopice. Conform sursei citate, procedura dureaza aproximativ o ora, iar pacienta nu necesita anestezie generala deoarece nu este vorba despre un proces dureros.

Mai apoi, tesutul respectiv este congelat si pastrat in recipiente speciale pentru a putea fi folosit in astfel de cazuri. In clipa cand pacienta intra in remisie dupa tratarea cancerului ovarian si doreste sa ramana insarcinata, acesteia i poate face un transplant cu cateva fasii decongelate de tesut ovarian si implantate langa trompe, fie in pozitie naturala, fie pe peretele abdominal.

Medicii sustin ca acest tesut contine foliculi imaturi care, din momentul cand au fost implantati in corp, incep producerea hormonilor si oualor precum un ovar normal, apoi se poate demara procesul de ovulatie.

Tehnica pusa la punct de medicul danez Claus Yding Andersen

Acest tratament poate fi incercat atat pentru sarcina naturala, cat si pentru cea de fertilizare in vitro. De pilda, o femeie din Danemarca a ramas insarcinata si a nascut dupa ce a redevenit fertila, gratie unui transplant de tesut ovarian.

BBC arata ca aceasta tehnica a fost pusa la punct de Claus Yding Andersen, un medic danez care a prelevat tesut ovarian inainte ca femeia sa inceapa tratamentul pentru cancer, l-a inghetat si l-a transplantat apoi, dupa ce femeia, devenita infertila intre timp, s-a vindecat.

Medicul danez spune ca tehnica respectiva va permite pe viitor recoltarea de tesut ovarian in cazul fetelor sau tinerelor care sunt nevoite sa urmeze un tratament care sa le lase infertile, relateaza Reuters. Stinne Holm Bergholdt este o mama care a dat nastere unui bebelus prin intermediul acestei tehnici, anunta jurnalistii de aici.

Desi de la nasterea celui de-al doilea copil al ei, in 2009, in urma conceperii pe cale naturala – primul copil, nascut in 2007, fiind rezultatul fertilizarii asistate – au mai existat astfel de cazuri, este singura femeie care a nascut doi copii dupa un astfel de tratament, se mentioneaza in jurnalul medical Human Reproduction. In acest moment, in total, 9 copii au venit pe lume in mod similar, dupa transplantul de tesut ovarian, anunta BBC.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cum se realizeaza transplantul de tesut ovarian prin care o femeie poate ramane insarcinata?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!