Table of Contents
Una dintre cele mai importante probleme de sanatate ale unei femei este cea referitoare la infertilitate. Aceasta problema afecteaza circa 30% din cuplurile din tara noastra.
Cu toate acestea, circa 5.6 din 10 persoane afectate nu consulta un medic specialist in probleme de fertilitate.
Cauzele infertilitatii
Dezechilibrele hormonale
Potrivit medicilor, printre cauzele care pot declansa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putand fi de natura hormonala, medicala, anatomica sau derivate de modificari negative ale stilului de viata, precum instalarea stresului cronic sau sedentarismul. Printre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine se afla sindromul ovarului polichistic, care reprezinta o afectiune care produce dezechilibre hormonale.
Acest sindrom poate afecta ovulatia si se poate manifesta prin obezitate, hirsutism, aparitia chisturilor si a sterilitatii. Potrivit Care2.com, sindromul ovarului polichistic se manifesta in clipa cand corpul uman produce hormoni masculini in exces, asa ca eliberarea ovulelor de catre ovare se produce mai rar decat in mod normal.
Reprezentantele sexului frumos care au parte de aceasta afectiune au nevoie in cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, spun medicii.
Hipotiroidia – cauza a infertilitatii
O alta cauza a infertilitatii este hipotiroidia, care apare in contextul in care glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat ar fi necesari organismului. Specialistii sustin ca hipotiroidia este greu de depistat intrucat in prima faza este asimptomatica.
In momentul cand hormonii se diminueaza sub limita inferioara, apar urmatoarele simptome: oboseala, depresie, dureri musculare, scaderea capacitatii de memorare si concentrare si cresterea in greutate.
Potrivit expertilor, hipotiroidia este corelata cu anumite dereglari hormonale, care produc tulburari menstruale, afectand functia de reproducere a organismului feminin si cauzand sterilitatea feminina.
Totusi, multe femei nu sunt diagnosticate si tratate, asa incat hipotiroidia ramane una dintre pricinpalele cauze ale infertilitatii in randul femeilor.
Infertilitatea si infectia cu Chlamydia
Medicii sunt de parere ca infectia cu Chlamydia poate cauza infertilitate in cazul in care nu este tratata la timp si corespunzator. Aceasta afectiune se poate manifesta sub forma unei inflamatii a colului uterin. Circa 7 din 10 femei nu prezinta simptomatologie, facand aceasta afectiune greu de depistat.
Infertilitatea este singurul semn prezent in endometrioza!
Daca nu este depistata la timp, ea se poate extinde si produce inflamarea trompelor uterine, provocand instalarea infertilitatii. In cazul in care totusi, o femeie reuseste sa ramana insarcinata insa este inca purtatoarea acestui tip de infectie, poate aparea avortul spontan sau nasterea prematura a copilului.
O alta cauza a infertilitatii feminine este endometrioza, o afectiune interna uterina in care tesutul care creste in mod normal in uter se implanteaza sau se dezvolta in alte parti.
Pe de alta parte, cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, dar simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvina, crampe severe in timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultati de concepere, urinare frecventa sau dureroasa in timpul menstruatiei. Medicii spun ca infertilitatea este singurul semn prezent in endometrioza.
Cercetarile indica faptul ca intre 20-40% dintre femeile infertile sufera de aceasta afectiune.
Insuficienta ovariana
Si insuficienta ovariana prematura poate sa afecteze afecta fertilitatea permanent si apare atunci cand ovarele nu mai elibereaza ovule inaintea varstei de 40 de ani. Este vorba despre o afectiune provocata de toxine, boli autoimune, dar poate avea si cauze genetice.
Medicii sunt de parere ca manifestarile acesteia sunt extrem de variate si poti fi atat de natura fiziologica, insa si neurologica: transpiratiile nocturne, dificultatile de concentrare, iritabilitate, scaderea libidoului.
Author: Corpul Uman